Ballerinakex

Inlägget är i annonssamarbete med Ankarsrum

Finns det något annat kex i världen som är så folkkärt som ballerinakex? Två varianter av mördeg, choklad och vanilj, fyllda med drömmigt god nougat. De är enklare att göra själv än vad man kan tro. Helt från grunden, både kex och fyllning. Jag gör såklart mina i min köksassistent från Ankarsrum, till allt från degen till kakorna till att mala hasselnötterna till fyllningen.

Receptet ger olika många kakor beroende på hur stora eller små du vill göra dem. Och det översta lagret med vaniljkaka behöver absolut inte vara gjord med någon volang-utanstansare som jag har använt. Det går minst lika bra att bara stansa ut kakorna med ett litet glas eller liknande.

En steg för steg video på hur man bakar sina egna ballerinakex hittar du på min instagram @mykitchenstories.se.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Ballerinakex

Ingredienser

Ingredienser (deg):
5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
200 g rumsvarmt smör
1 ägg
Eventuellt 1-2 msk vatten
3 msk kakao

Ingredienser (fyllning):
100 g mjölkchoklad
1 dl rostade och skalade hasselnötter
2 msk florsocker
1 msk neutral olja (raps-, solros- eller matolja)
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

Ingredienser (deg):
5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
200 g rumsvarmt smör
1 ägg
Eventuellt 1-2 msk vatten
3 msk kakao

Ingredienser (fyllning):
100 g mjölkchoklad
1 dl rostade och skalade hasselnötter
2 msk florsocker
1 msk neutral olja (raps-, solros- eller matolja)
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Arbeta ihop alla ingredienser förutom ägget till en smulig deg. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en smidig deg.
  2. Dela degen på hälften. Plasta in ena halvan och
    ställ i kylskåpet. I den ena halvan knådar du in kakao. Plasta in chokladdegen
    och ställ i kylskåpet. Degarna behöver vila i kylskåpet i minst 1 h.
  3. Kavla ut degarna och stansa ut kakor. I kakorna
    gjorda på vaniljdeg behöver du stansa ut en mindre cirkel i mitten på kakorna,
    enklast gör du det med undersidan av en tyll eller liknande. Lägg kakorna på en
    plåt med bakplåtspapper och låt stå i kylskåpet i ytterligare 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  5. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 10-15 minuter
    eller tills de fått en fin gyllenbrun färg. Låt svalna helt innan du fyller dem.
  6. Grovhacka mjölkchokladen och smält den
    försiktigt över ett vattenbad.
  7. Mal hasselnötterna till ett fint mjöl och blanda
    ihop med den smälta chokladen och resten av ingredienserna till fyllningen. Låt
    stå i rumstemperatur tills den tjocknat lite innan du fyller dina kakor med
    den.
  8. Låt de fyllda kakorna stå i kylskåpet tills fyllningen stelnat helt och hållet innan du förvarar dem i lufttät burk i kylen.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Arbeta ihop alla ingredienser förutom ägget till en smulig deg. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en smidig deg.
  2. Dela degen på hälften. Plasta in ena halvan och
    ställ i kylskåpet. I den ena halvan knådar du in kakao. Plasta in chokladdegen
    och ställ i kylskåpet. Degarna behöver vila i kylskåpet i minst 1 h.
  3. Kavla ut degarna och stansa ut kakor. I kakorna
    gjorda på vaniljdeg behöver du stansa ut en mindre cirkel i mitten på kakorna,
    enklast gör du det med undersidan av en tyll eller liknande. Lägg kakorna på en
    plåt med bakplåtspapper och låt stå i kylskåpet i ytterligare 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  5. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 10-15 minuter
    eller tills de fått en fin gyllenbrun färg. Låt svalna helt innan du fyller dem.
  6. Grovhacka mjölkchokladen och smält den
    försiktigt över ett vattenbad.
  7. Mal hasselnötterna till ett fint mjöl och blanda
    ihop med den smälta chokladen och resten av ingredienserna till fyllningen. Låt
    stå i rumstemperatur tills den tjocknat lite innan du fyller dina kakor med
    den.
  8. Låt de fyllda kakorna stå i kylskåpet tills fyllningen stelnat helt och hållet innan du förvarar dem i lufttät burk i kylen.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anna
Anna
1 year ago

Går de att frysa?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?