Baklava cheesecake

37 röster
baklavacheesecake
Baklavacheesecake är en underbar hybrid mellan baklava och cheesecake. Frasigt, krämigt, nötigt och väldigt gott!

Snart är det eid! Högtiden efter fastemånaden Ramadan och det ska såklart firas ordentligt! Det är mina barn som får bestämma menyn och de har önskat sig hamburgare, pommes och prinsesstårta. Inte riktigt det jag tänkt mig men på senare år har jag börjat köra på en barnmeny och en vuxenmeny som vi alla ändå äter samtidigt. Vi vuxna kommer nog köra på meze och denna baklavacheesecake. En hybrid mellan cheesecake och baklava. Frasig filodeg, krämig cheesecakefyllning, knaprig nötbotten och knäckig nöttosca med honung. En baklava extra allt!

baklava cheesecake

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger 10-12 bitar.

Botten:

200 g smör (till filodegen) + 50 g smör (till nötbotten)

10 ark filodeg

5 dl nötter av valfri sort (jag använde pistagenötter, sötmandel och valnötter), gärna saltade & rostade för en mer nyanserad smak.

Cheesecake:

600 g rumstempererad färskost

3 rumstempererade ägg

3 dl florsocker

1 tsk vaniljpasta eller 1 msk vaniljsocker

1 msk vetemjöl

1,5 dl rumstempererad turkisk yoghurt

rivet skal från 1 citron

Nöttosca:

0,5 dl vispgrädde

50 g smör

0,25 dl honung (50g)

0,5 dl strösocker (45 g)

125 g nötter av valfri sort, gärna salta & rostade (jag använde pistagenötter, valnötter & sötmandel)

baklava cheesecake
Steg för steg – bilder på hur man gör frasig nötbotten till baklava cheesecake.
baklavacheesecake
Steg för steg – bilder på hur man gör cheesecakefyllning och nöttosca till baklava cheesecake.

Gör såhär:

  1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält 200 g smör i en kastrull. Pensla varje filodegsark med smör, vik det först på mitten längs med kortsidan, pensla sidan mot dig med smör och vik den en gång till på mitten fast denna gång längs med långsidan så att du får en avlång filodegsrektangel. Lägg den i botten på din springform så att halva rektangeln är i formen och halva utanför. Upprepa detta för alla ark så att hela botten är täckt.
  3. Smält 50 g smör i en kastrull. Mixa nötterna fint i matberedare, att finhacka dem går också bra men ger inte en lika stabil botten. Tillsätt det smälta smöret och blanda ihop till en formbar nötmassa. Tryck ut nötmassan i botten på formen i ett tätt, jämnt lager. Ställ åt sidan medan du gör cheesecake-fyllningen.
  4. Cheesecake: Rör ihop färskost och florsocker bara precis tills det går ihop till en jämn smet med ballongvisp.
  5. Tillsätt 1 ägg i taget under fortsatt omrörning. Ha sedan i yoghurt, vanilj, citronskaloch vetemjöl. Rör ihop bara precis tills det går ihop till en jämn smet. Häll upp smeten i formen över nötbotten. Bre ut i ett jämnt lager.
  6. Nu är det dags att rulla in all filodeg som är utanför formen. Ta en bit i taget och rulla ihop så tight du bara kan, in mot mitten så att du får en kant av filodeg innanför formens kant.
  7. Grädda cheesecaken i mitten av ugnen i 15 minuter innan du sänker temperaturen till 125 grader (över- och undervärme) och fortsätter grädda cheesecaken i mitten av ugnen i 45 minuter. Cheesecaken ska vara vobblig och filodegskanterna ska vara gyllenbruna när cheesecaken redo att tas ut ur ugnen.
  8. Höj temperaturen till 175 grader igen. Medan ugnen blir varm gör du nöttoscan.
  9. Nöttosca: Grovhacka nötterna, ställ åt sidan. Ha ner vispgrädde, smör, honung och strösocker i en kastrull. Koka upp i ca 10 min eller tills smeten nått 116 grader. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner nötterna. Låt toscan svalna och tjockna i rumstemperatur innan du toppar din cheesecake med den.
  10. Lägg toscan i ett jämnt lager på cheesecakefyllningen och grädda cheesecaken i mitten av ugnen i ytterligare 20 minuter. Låt cheesecaken svalna helt och hållet i rumstemperatur och sedan stelna i kylskåpet innan du toppar med vispad grädde, finhackade pistagenötter och serverar!
Prenumerera
Notis om
guest
9 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
narjes
2 månader sedan

Jag älskar baklava!! tack för detta recept

Elisa
Elisa
2 månader sedan

Kan jag ersätta vetemjölet med något annat (glutenfri mjölmix eller liknande)?

Sanna
Sanna
2 månader sedan

Snälla säg att det kommer en video på denna! 😍

Turid
Turid
2 månader sedan

Den ser helt oemotståndlig ut! Hur långt innan servering kan den förberedas?

gabriella
gabriella
2 månader sedan

Kan man göra den i små pajformer istället för en stor?

9
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x