Baghrir – Marockanska mannagrynspannkakor

Lördag idag vilket betyder pannkaksfrukost hemma hos oss! Efter frukosten blir det att ge sig ut i det fina vädret hela familjen. Man får verkligen passa på nu när det äntligen är sommar! Men åter till pannkakorna för det var ju därför jag började skriva haha. Idag vill jag tipsa er om baghrir, marockanska mannagrynspannkakor med “tusen hål”. De är galet fluffiga, superenkla att göra och fria från ägg. Det känns på riktigt som att man äter ett fluffigt moln när man äter dessa pannkakor.

Idag serverade jag dem med apelsinblomssirap, pistagenötter och färska hallon men i Marocko är det honung och smör som gäller. Så jag gör detta lite i smyg och hoppas på att mina marockanska släktingar inte ser detta hahah ;).

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Baghrir – Marockanska mannagrynspannkakor

Portioner: 10

Ingredienser

3 dl finmalda mannagryn
1 dl vetemjöl
1 tsk torrjäst
2 tsk bakpulver
1 nypa äkta vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
1 tsk strösocker
1 nypa salt
6 dl vatten
sirap, apelsinblomvatten, pistagenötter och färska hallon till servering

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 10st

Ingredienser

3 dl finmalda mannagryn
1 dl vetemjöl
1 tsk torrjäst
2 tsk bakpulver
1 nypa äkta vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
1 tsk strösocker
1 nypa salt
6 dl vatten
sirap, apelsinblomvatten, pistagenötter och färska hallon till servering

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.
  2. Häll upp vattnet i en kastrull och värm upp till strax över fingervarmt.
  3. Tillsätt lite vatten i taget till de torra ingredienserna under konstant omrörning tills du får en jämn smet. Spara ca 1 dl till efter jäsningen.
  4. Mixa smeten slät med hjälp av en stavmixer och täck bunken med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur för att svälla i minst 1 timme. När smeten är redo att användas efter 1 timme ska den vara alldeles bubblig på ytan.
  5. Känns smeten väldigt tjock kan du tillsätta det vatten som är kvar och rör om till en jämn smet.
  6. Värm upp en stekpanna utan att tillsätta smör eller olja, den ska vara helt torr när dessa pannkakor steks.
  7. Häll upp en slev med smet på stekpannan. Det bildas först en massa bubblor på ytan och sedan blir pannkakan torr. Observera att de endast ska stekas på en sida. När pannkakan är torr förflyttar du den till en plåt eller bricka med bakplåtspapper. Viktigt att inte låta pannkakorna överlappa varandra tills de svalnar för annars klibbar de ihop.
  8. Apelsinblomssirap gör du enkelt genom att helt enkelt blanda 1 msk apelsinblomvatten till 1 dl sirap eller honung. Det ger en riktigt god och fräsch smak som passar riktigt bra med pistagenötterna och hallonen.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.
  2. Häll upp vattnet i en kastrull och värm upp till strax över fingervarmt.
  3. Tillsätt lite vatten i taget till de torra ingredienserna under konstant omrörning tills du får en jämn smet. Spara ca 1 dl till efter jäsningen.
  4. Mixa smeten slät med hjälp av en stavmixer och täck bunken med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur för att svälla i minst 1 timme. När smeten är redo att användas efter 1 timme ska den vara alldeles bubblig på ytan.
  5. Känns smeten väldigt tjock kan du tillsätta det vatten som är kvar och rör om till en jämn smet.
  6. Värm upp en stekpanna utan att tillsätta smör eller olja, den ska vara helt torr när dessa pannkakor steks.
  7. Häll upp en slev med smet på stekpannan. Det bildas först en massa bubblor på ytan och sedan blir pannkakan torr. Observera att de endast ska stekas på en sida. När pannkakan är torr förflyttar du den till en plåt eller bricka med bakplåtspapper. Viktigt att inte låta pannkakorna överlappa varandra tills de svalnar för annars klibbar de ihop.
  8. Apelsinblomssirap gör du enkelt genom att helt enkelt blanda 1 msk apelsinblomvatten till 1 dl sirap eller honung. Det ger en riktigt god och fräsch smak som passar riktigt bra med pistagenötterna och hallonen.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
IDA
IDA
4 years ago

Funkar dessa att göra även i ett pannkakslagg av gjutjärn (som annars kräver smörjmedel)?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?