Äppelpaj i glas

Fotograf: Ulrika Pousette

Äppelpaj i glas – len vaniljkräm gjord på färsk mjölk och grädde, varvat med knaprigt smul och ljuvlig äppelkompott. En snabb och enkel efterrätt som går att förbereda flera dagar innan servering!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

äppelpaj i glas

Äppelpaj i glas

Ingredienser

Vaniljkräm:
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
3 stora äggulor
2 msk maizena
1,5 msk strösocker
0,5 tsk vaniljpulver eller vaniljpasta

Äppelkompott:
8 äpplen (små eller 4 stora)
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk malen kardemumma
2 tsk malen kanel
1 dl strösocker
0,5 dl farinsocker

Pajdegssmul:
100 g smör, rumstempererat
3 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
1 msk vaniljsocker

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

Vaniljkräm:
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
3 stora äggulor
2 msk maizena
1,5 msk strösocker
0,5 tsk vaniljpulver eller vaniljpasta

Äppelkompott:
8 äpplen (små eller 4 stora)
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk malen kardemumma
2 tsk malen kanel
1 dl strösocker
0,5 dl farinsocker

Pajdegssmul:
100 g smör, rumstempererat
3 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
1 msk vaniljsocker

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

1. Rör samman allt till vaniljkrämen i en kastrull.
2. Låt sjuda på svag värme under konstant omrörning tills krämen börjat tjockna.
3. Ta bort kastrullen från värmen och vänd över krämen i en skål.
4. Låt krämen svalna helt och hållet i rumstemperatur.
5. Skala, kärna ur och tärna äpplena i mindre bitar (ca 1×1 cm).
6. Ha ner alla äppeltärningar i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna till äppelkompotten. Låt koka upp under omrörning tills sockerkristallerna smält, sänk sedan värmen till låg och låt puttra till tjockare konsistens.
7. Ta bort kastrullen från värmen och låt äppelkompotten svalna medan du nyper ihop och bakar av smulet i ugnen.
8. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
9. Nyp ihop alla ingredienserna till smulet bara precis tills det går ihop till en deg. Smula degen över plåten och grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills smulet fått en fin gyllenbrun färg.
10. Låt smulet svalna något innan du monterar ihop äppelpajen i glas.

Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

1. Rör samman allt till vaniljkrämen i en kastrull.
2. Låt sjuda på svag värme under konstant omrörning tills krämen börjat tjockna.
3. Ta bort kastrullen från värmen och vänd över krämen i en skål.
4. Låt krämen svalna helt och hållet i rumstemperatur.
5. Skala, kärna ur och tärna äpplena i mindre bitar (ca 1×1 cm).
6. Ha ner alla äppeltärningar i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna till äppelkompotten. Låt koka upp under omrörning tills sockerkristallerna smält, sänk sedan värmen till låg och låt puttra till tjockare konsistens.
7. Ta bort kastrullen från värmen och låt äppelkompotten svalna medan du nyper ihop och bakar av smulet i ugnen.
8. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
9. Nyp ihop alla ingredienserna till smulet bara precis tills det går ihop till en deg. Smula degen över plåten och grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills smulet fått en fin gyllenbrun färg.
10. Låt smulet svalna något innan du monterar ihop äppelpajen i glas.

Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?