Äppelpaj i glas – len vaniljkräm gjord på färsk mjölk och grädde, varvat med knaprigt smul och ljuvlig äppelkompott. En snabb och enkel efterrätt som går att förbereda flera dagar innan servering!
Äppelpaj i glas – len vaniljkräm gjord på färsk mjölk och grädde, varvat med knaprigt smul och ljuvlig äppelkompott. En snabb och enkel efterrätt som går att förbereda flera dagar innan servering!
Följ mig på mina kanaler:
Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.
Beställ min senaste bok:
Ingredienser
Vaniljkräm:
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
3 stora äggulor
2 msk maizena
1,5 msk strösocker
0,5 tsk vaniljpulver eller vaniljpasta
Äppelkompott:
8 äpplen (små eller 4 stora)
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk malen kardemumma
2 tsk malen kanel
1 dl strösocker
0,5 dl farinsocker
Pajdegssmul:
100 g smör, rumstempererat
3 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
1 msk vaniljsocker
Tips!
1. Rör samman allt till vaniljkrämen i en kastrull.
2. Låt sjuda på svag värme under konstant omrörning tills krämen börjat tjockna.
3. Ta bort kastrullen från värmen och vänd över krämen i en skål.
4. Låt krämen svalna helt och hållet i rumstemperatur.
5. Skala, kärna ur och tärna äpplena i mindre bitar (ca 1×1 cm).
6. Ha ner alla äppeltärningar i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna till äppelkompotten. Låt koka upp under omrörning tills sockerkristallerna smält, sänk sedan värmen till låg och låt puttra till tjockare konsistens.
7. Ta bort kastrullen från värmen och låt äppelkompotten svalna medan du nyper ihop och bakar av smulet i ugnen.
8. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
9. Nyp ihop alla ingredienserna till smulet bara precis tills det går ihop till en deg. Smula degen över plåten och grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills smulet fått en fin gyllenbrun färg.
10. Låt smulet svalna något innan du monterar ihop äppelpajen i glas.
1. Rör samman allt till vaniljkrämen i en kastrull.
2. Låt sjuda på svag värme under konstant omrörning tills krämen börjat tjockna.
3. Ta bort kastrullen från värmen och vänd över krämen i en skål.
4. Låt krämen svalna helt och hållet i rumstemperatur.
5. Skala, kärna ur och tärna äpplena i mindre bitar (ca 1×1 cm).
6. Ha ner alla äppeltärningar i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna till äppelkompotten. Låt koka upp under omrörning tills sockerkristallerna smält, sänk sedan värmen till låg och låt puttra till tjockare konsistens.
7. Ta bort kastrullen från värmen och låt äppelkompotten svalna medan du nyper ihop och bakar av smulet i ugnen.
8. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
9. Nyp ihop alla ingredienserna till smulet bara precis tills det går ihop till en deg. Smula degen över plåten och grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills smulet fått en fin gyllenbrun färg.
10. Låt smulet svalna något innan du monterar ihop äppelpajen i glas.
Följ mig på mina kanaler:
Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.
Favoritkategorier:
Mina produkter:
Dispenser för bakning
699 SEK