Äppelmuffins med smul

Saftiga äppelmuffins med smulig topping. Lite som äppelpajmuffins. Lika goda att äta som de är eller med vaniljsås.

Snart är äppelsäsongen här igen! Och inför det har jag såklart förberett en massa goda recept med just äpplen. Först ut har vi dessa saftiga och mjuka äppelmuffins med smul som är inspirerade av äppelpaj. Jag älskar att miffa upp mjuka kakor och muffins med lite olika texturer i konsistensen för att göra de mer spännande.

Äpplena i mina äppelmuffins steks i smör och socker för en mjuk och fin konsistens på äpplena och för att ge dem en god kolasmak. Äpple och kola är ju en riktigt vinnande smakkombination.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

äppelmuffins

Äppelmuffins med smul

Portioner: 15

Ingredienser

Smörstekta kolaäpplen:
3 medelstora äpplen
1 msk smör
2 msk strösocker
2 tsk malen kanel

Muffins:
150 g smör
2,5 dl mjölk
3 ägg
3,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
5,25 dl vetemjöl

Smul:
25 g kallt smör
0,5 dl havregryn
2 msk vetemjöl
2 msk strösocker

Tips!

  • Gör dina äppelmuffins glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 6,5 dl glutenfri mjölmix och havregrynen mot glutenfria havregryn.
  • Gör dina äppelmuffins veganska genom att byta ut äggen mot spadet från kikärtsspadet i en förpackning med blötlagda kikärtor à 400g.

Dela receptet

Portioner: 15st

Ingredienser

Smörstekta kolaäpplen:
3 medelstora äpplen
1 msk smör
2 msk strösocker
2 tsk malen kanel

Muffins:
150 g smör
2,5 dl mjölk
3 ägg
3,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
5,25 dl vetemjöl

Smul:
25 g kallt smör
0,5 dl havregryn
2 msk vetemjöl
2 msk strösocker

TIPS!

  • Gör dina äppelmuffins glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 6,5 dl glutenfri mjölmix och havregrynen mot glutenfria havregryn.
  • Gör dina äppelmuffins veganska genom att byta ut äggen mot spadet från kikärtsspadet i en förpackning med blötlagda kikärtor à 400g.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet ger 15 stora eller 24 små äppelmuffins med smul. Ugnstiden i receptet gäller stora muffins, gör du äppelmuffins i mindre storlek så behöver du halvera tiden i ugnen.

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och fördela muffinsformar i en muffinsplåt.
  2. Börja med att göra äppelfyllningen. Skala och skiva eller tärna äpplena. Lägg äppelbitarna i en skål med strösocker och kanel och blanda ihop tills alla bitar är täckta i socker och kanel.
  3. Stek äppelbitarna al dente i smör på hög värme. Stäng av värmen och ställ stekpannan åt sidan medan du gör muffinssmeten.
  4. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Tillsätt därefter mjölken i kastrullen, rör om och ta bort kastrullen från värmen. Ställ kastrullen åt sidan medan du förbereder resten av smeten.
  5. I en bunke vispar du ihop ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Vänd försiktigt ihop till en jämn och väldigt tjock smet med slickepott.
  6. Häll till sist ner smörmjölken och vänd sedan försiktigt ihop till en jämn smet.
  7. Fördela smeten i muffinsformarna men fyll dem endast med 2/3 smet. Det kommer att bli smet över, spara det och gör fler muffins när första plåten gräddats klart. Tryck ner några äppelbitar i varje muffinsform.
  8. Nyp ihop alla ingredienser till smulet och strössla det ovanpå muffinsarna.
  9. Grädda dina äppelmuffins i mitten av ugnen i ca 20-25 min. Låt svalna helt och hållet innan servering. Servera gärna med vaniljsås.
Steg för steg

Video

Receptet ger 15 stora eller 24 små äppelmuffins med smul. Ugnstiden i receptet gäller stora muffins, gör du äppelmuffins i mindre storlek så behöver du halvera tiden i ugnen.

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och fördela muffinsformar i en muffinsplåt.
  2. Börja med att göra äppelfyllningen. Skala och skiva eller tärna äpplena. Lägg äppelbitarna i en skål med strösocker och kanel och blanda ihop tills alla bitar är täckta i socker och kanel.
  3. Stek äppelbitarna al dente i smör på hög värme. Stäng av värmen och ställ stekpannan åt sidan medan du gör muffinssmeten.
  4. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Tillsätt därefter mjölken i kastrullen, rör om och ta bort kastrullen från värmen. Ställ kastrullen åt sidan medan du förbereder resten av smeten.
  5. I en bunke vispar du ihop ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Vänd försiktigt ihop till en jämn och väldigt tjock smet med slickepott.
  6. Häll till sist ner smörmjölken och vänd sedan försiktigt ihop till en jämn smet.
  7. Fördela smeten i muffinsformarna men fyll dem endast med 2/3 smet. Det kommer att bli smet över, spara det och gör fler muffins när första plåten gräddats klart. Tryck ner några äppelbitar i varje muffinsform.
  8. Nyp ihop alla ingredienser till smulet och strössla det ovanpå muffinsarna.
  9. Grädda dina äppelmuffins i mitten av ugnen i ca 20-25 min. Låt svalna helt och hållet innan servering. Servera gärna med vaniljsås.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

4.7 3 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
15 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sofia
Sofia
3 years ago

Funkar dessa att frysa?

Sarah
Sarah
3 years ago

Hej! Vad gör jag fel när allt sjunker till botten?

lotta
lotta
3 years ago

Har gjort dessa muffins nu 2 gånger och ska göra dem igen i morgon, de är bara mumsiga, älskar dem, råkade ha havregryn och pumpakärnor blandade och det blev wow supergott

Therése
Therése
3 years ago

Galet goda! Saftiga och härlig smak av äpplen. Tillsatte dryga teskeden med malen kardemumma i smeten. Ojojoj sååå gott!!!

Selda
Selda
2 years ago

Går dessa att göra utan havregryn?

Susanna
Susanna
1 year ago

Kan man göra en kaka av smeten istället?
Har inga formar.

Josefine S
Josefine S
1 year ago

Hej,
Funderar på att använda jordgubbar istället för äpplen men hur mycket borde jag ta då?

Emma Haraldsson
Emma Haraldsson
1 year ago

Jättegoda

Magdalena
Magdalena
5 months ago

Vilket super smarrigt recept! Så väl, pedagogiskt förklarat att till och med min man kunde baka dessa!!! Dessutom smakar de gudomligt! Tack Camilla!!! 🙂

Tips!

  • Gör dina äppelmuffins glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 6,5 dl glutenfri mjölmix och havregrynen mot glutenfria havregryn.
  • Gör dina äppelmuffins veganska genom att byta ut äggen mot spadet från kikärtsspadet i en förpackning med blötlagda kikärtor à 400g.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?