Äppelkladdkaka med mandeltosca

Det finns äppelkladdkaka och så finns det min äppelkladdkaka med mandeltosca. Typ krämig och fudgy på samma gång i konsistensen med en magiskt knäckig topping som gör hela den här kladdkakan med äpple till den ultimata fikaupplevelsen. Det här är dessutom ingen kladdkaka som behöver stå och vila i kylskåpet för att den ska nå rätt konsistens utan den är redo att ätas med en gång!

Varm äppelkladdkaka med en kula vaniljglass, det ni! Rena drömmen.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Äppelkladdkaka med mandeltosca

Portioner: 6-8

Ingredienser

Ingredienser (äppelkladdkaka):
100 g mjukt, rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 stora ägg
2 äpplen av valfri sort
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
2 tsk vaniljsocker
250 g vaniljkesella

Ingredienser (mandeltosca):
100 g smör
1,5 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
100 g mandelspån eller skivad mandel

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Ingredienser (äppelkladdkaka):
100 g mjukt, rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 stora ägg
2 äpplen av valfri sort
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
2 tsk vaniljsocker
250 g vaniljkesella

Ingredienser (mandeltosca):
100 g smör
1,5 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
100 g mandelspån eller skivad mandel

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 20 cm.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Vispa smör och strösocker till en fluffig smet.
  3. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning.
  4. Skala och kärna ur äpplena. Riv ner dem grovt i smeten och vänd försiktigt samman till en jämn smet.
  5. Tillsätt vetemjöl, bakpulver, kardemumma och vaniljsocker. Vänd försiktigt samman till en jämn smet.
  6. Till sist har du i vaniljkesellan och vänder samman till en jämn smet försiktigt med en slickepott.
  7. Grädda kakan i mitten av ugnen i 20 minuter. Under tiden kan du göra mandeltoscan.
  8. Mandeltosca: Smält smöret i en kastrull.
  9. Tillsätt strösocker, vetemjöl och mjölk. Rör om till en jämn smet under fortsatt uppvärmning.
  10. Låt sjuda under omrörning tills smeten börjar tjockna lite.
  11. Ta bort kastrullen från värmen och blanda sedan ner mandeln.
  12. Ta ut kladdkakan från ugnen och bre ut toscaglasyren på den.
  13. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 10-15 minuter eller tills toscaglasyren fått en fin gyllenbrun färg.
  14. Servera kladdkakan direkt med vaniljglass eller förvara den i kylskåpet.
Steg för steg

Video

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 20 cm.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Vispa smör och strösocker till en fluffig smet.
  3. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning.
  4. Skala och kärna ur äpplena. Riv ner dem grovt i smeten och vänd försiktigt samman till en jämn smet.
  5. Tillsätt vetemjöl, bakpulver, kardemumma och vaniljsocker. Vänd försiktigt samman till en jämn smet.
  6. Till sist har du i vaniljkesellan och vänder samman till en jämn smet försiktigt med en slickepott.
  7. Grädda kakan i mitten av ugnen i 20 minuter. Under tiden kan du göra mandeltoscan.
  8. Mandeltosca: Smält smöret i en kastrull.
  9. Tillsätt strösocker, vetemjöl och mjölk. Rör om till en jämn smet under fortsatt uppvärmning.
  10. Låt sjuda under omrörning tills smeten börjar tjockna lite.
  11. Ta bort kastrullen från värmen och blanda sedan ner mandeln.
  12. Ta ut kladdkakan från ugnen och bre ut toscaglasyren på den.
  13. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 10-15 minuter eller tills toscaglasyren fått en fin gyllenbrun färg.
  14. Servera kladdkakan direkt med vaniljglass eller förvara den i kylskåpet.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
5 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anne Jönsson
Anne Jönsson
2 years ago

Denna äppelkladdkaka var underbart god!!! Kommer att bakas fler gånger!!

Anne Jönsson
Anne Jönsson
2 years ago

Denna äppelkladdkaka var underbart god, kommer att bakas fler gånger!!!

Michaela
Michaela
1 year ago

Men ska kladdkakan gräddas totalt 20 minuter eller ska den gräddas 20 minuter plus 10-15 när den fått toscan på sig?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?