Det finns äppelkladdkaka och så finns det min äppelkladdkaka med mandeltosca. Typ krämig och fudgy på samma gång i konsistensen med en magiskt knäckig topping som gör hela den här kladdkakan med äpple till den ultimata fikaupplevelsen. Det här är dessutom ingen kladdkaka som behöver stå och vila i kylskåpet för att den ska nå rätt konsistens utan den är redo att ätas med en gång!
Varm äppelkladdkaka med en kula vaniljglass, det ni! Rena drömmen.
Receptet bakas i en rund springform med diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 bitar.
Ingredienser (äppelkladdkaka):
100 g mjukt, rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 stora ägg
2 äpplen av valfri sort
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
2 tsk vaniljsocker
250 g vaniljkesella
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
- Vispa smör och strösocker till en fluffig smet.
- Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning.
- Skala och kärna ur äpplena. Riv ner dem grovt i smeten och vänd försiktigt samman till en jämn smet.
- Tillsätt vetemjöl, bakpulver, kardemumma och vaniljsocker. Vänd försiktigt samman till en jämn smet.
- Till sist har du i vaniljkesellan och vänder samman till en jämn smet försiktigt med en slickepott.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i 20 minuter. Under tiden kan du göra mandeltoscan.
Ingredienser (mandeltosca):
100 g smör
1,5 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
100 g mandelspån eller skivad mandel
Gör såhär:
- Smält smöret i en kastrull.
- Tillsätt strösocker, vetemjöl och mjölk. Rör om till en jämn smet under fortsatt uppvärmning.
- Låt sjuda under omrörning tills smeten börjar tjockna lite.
- Ta bort kastrullen från värmen och blanda sedan ner mandeln.
- Ta ut kladdkakan från ugnen och bre ut toscaglasyren på den.
- Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 10-15 minuter eller tills toscaglasyren fått en fin gyllenbrun färg.
- Servera kladdkakan direkt med vaniljglass eller förvara den i kylskåpet.
Denna äppelkladdkaka var underbart god!!! Kommer att bakas fler gånger!!
Åh tack snälla, vad glad jag blir att du gillade den! 🥰
Denna äppelkladdkaka var underbart god, kommer att bakas fler gånger!!!
Men ska kladdkakan gräddas totalt 20 minuter eller ska den gräddas 20 minuter plus 10-15 när den fått toscan på sig?
Hejhej, 20 + 10-15 min efter toscan på sig, stämmer!