Almas Burek & cevapi

Fotograf: Albin Hag

I det sjunde avsnittet av min YouTube-serie “iftar med…” fick jag äran att stå i köket med ingen mindre än Alma Hassan – kvinnan bakom Snacks to Share, som trollar fram de mest magiska rätterna med så mycket kärlek och känsla. Redan när vi började prata om vad vi skulle laga visste hon direkt: burek och ćevapi, två rätter som doftar barndom, samhörighet och iftarbord hos henne. Med händerna i degen och doften av nystekt kött i luften delade Alma inte bara sina recept – utan också en del av sig själv. Detta avsnitt vill ni inte missa!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Almas Burek & cevapi

Ingredienser

Deg
1 kg zlatni puder mjöl
1 msk salt
2 msk rapsolja
550 ml ljummet vatten

Fyllning till Burek
500 g köttfärs
1 gul lök
3-4 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk vegeta
2 msk rapsolja

Fyllning till Sirnica
800 g Travnicki vitost
2 ägg

Cevapi
500 g nötfärs
1 tesked salt
1 tesked svartpeppar
3 vitlöksklyftor, rivna
1 tesked bikarbonat
1 dl kolsyrat vatten

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Såhär gör du:

Burek/sirnica

  1. Börja med att förbereda fyllningarna. Köttfärsfyllningen till burek: Finhacka lök och vitlök. Lägg dem direkt i en stor skål. Tillsätt köttfärs, kryddor och olja. Blanda ordentligt tills alla ingredienser är väl blandade och ställ åt sidan.
  2. Ostfyllningen till sirnica: Blanda vitost och ägg till en röra och ställ åt sidan.
  3. Häll ner mjöl och salt i en bunke. Tillsätt olja och vatten. Blanda ihop till en smidig deg för hand. Vill du så kan du gärna ta hjälp av en bakmaskin eller elvisp med degkrokar.
  4. Låt degen vila i ca 20 min övertäckt. Dela degen i 2 delar eller 4 delar om du har mindre arbetsyta. Lägg en stor duk på bordet, mjöla lite lätt. Knåda till en rund stor boll. Låt degen vila 10 min.
  5. Sätt ugnen på 225 grader. Platta till degen och kavla ut till en stor cirkel.
  6. Pensla rapsolja över degen och börja sedan sträcka ut degen försiktigt tills den blir tunn. Ta eventuellt bort tjocka degremsor
  7. Lägg fyllning längs hela långsidan på enda sidan. Börja rulla inåt. Tänk på att dela degen på mitten och så gör du samma sak på nästa sidan med fyllning och rulla inåt.
  8. Forma varje rulle till 4 snurror. Lägg snurrorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Vill du så kan du lägga 1 tsk smör på varje snurra, detta är inget måste men jag upplever att det blir godare.
  9. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 min eller tills dom är gyllene.

Cevapi

  1. Blanda bikarbonat med det kolsyrade vattnet och blanda nötfärsen med salt, svartpeppar, riven vitlök och den kolsyrade vätskan.
  2. Plasta in blandningen och låt stå i kylen i minst 3 timmar eller över natten.
  3. Forma blandningen till små, avlånga biffar (cevapi) eller spritsa ut med spritspåse.
  4. Stek cevapi utan fett i en het stekpanna i några minuter på varje sida, tills de får fin yta och är genomstekta.

Dela receptet

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?