Äppelpajgrottor med havresmul

Fotograf: Ulrika Pousette

Äppelpajgrottor 😍 ja men ni hör ju? Drömgoda och mjukspröda småkakor med smak av äppelpaj, det blir inte bättre än så här! En härlig kaka, fylld med kryddiga äpplen och toppad med ett härligt smul. Det perfekta fikat att ta med sig på picknicken eller när du vill bjuda på något extra gott – lyxa då till det genom att toppa kakorna med en kula vaniljglass, lättvispad grädde eller vaniljsås, som du hittar receptet på HÄR!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Äppelpajgrottor med havresmul

Portioner: 12

Ingredienser

Grottorna:
1 dl strösocker
200 g smör
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt

Äppelfyllning:
4 små äpplen
2 msk strösocker
1 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma

Havresmul:
50 g smör
0,5 dl strösocker
0,75 dl havregryn
2 dl vetemjöl
0,5 tsk salt

Glasyr:
4 dl florsocker
2 msk vatten
1 tsk citronsaft

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 12st

Ingredienser

Grottorna:
1 dl strösocker
200 g smör
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt

Äppelfyllning:
4 små äpplen
2 msk strösocker
1 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma

Havresmul:
50 g smör
0,5 dl strösocker
0,75 dl havregryn
2 dl vetemjöl
0,5 tsk salt

Glasyr:
4 dl florsocker
2 msk vatten
1 tsk citronsaft

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader, över-, och undervärme.
  2. Vispa smör och strösocker riktigt krämigt i en bunke.
  3. Lägg i dem torra ingredienserna, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt. Arbeta ihop till en jämn deg.
  4. Lägg 12  aluminium formar på en ugnsplåt.
  5. Rulla degen till bollar och lägg i varje boll i en aluminiumform och förgrädda kakorna i mitten av ugnen på 175 grader, över-, och undervärme i 10 minuter.
  6. Under tiden kan du göra fyllningen genom att skala äpplena och tärna dem i lika stora bitar.
  7. Blanda ihop äppelbitarna med strösocker, kanel och kardemumma och ställ åt sidan.
  8. När du har tagit ut plåten från ugnen, gör du en grop i varje kaka med hjälp av en tesked (se videon). Fyll kakorna med äppelfyllningen.
  9. Havresmulet du ska toppa kakorna med, gör du genom att blanda ihop smör, strösocker, havregryn, vetemjöl och salt.
  10. Toppa kakorna med smulet och fortsätt grädda dem i ytterligare 15 minuter.
  11. Under tiden kan du göra glasyren, genom att mixa ihop florsocker, vatten och citronsaft med en elvisp.
  12. Låt kakorna svalna innan du toppar med glasyr. Hoppas att det ska smaka!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader, över-, och undervärme.
  2. Vispa smör och strösocker riktigt krämigt i en bunke.
  3. Lägg i dem torra ingredienserna, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt. Arbeta ihop till en jämn deg.
  4. Lägg 12  aluminium formar på en ugnsplåt.
  5. Rulla degen till bollar och lägg i varje boll i en aluminiumform och förgrädda kakorna i mitten av ugnen på 175 grader, över-, och undervärme i 10 minuter.
  6. Under tiden kan du göra fyllningen genom att skala äpplena och tärna dem i lika stora bitar.
  7. Blanda ihop äppelbitarna med strösocker, kanel och kardemumma och ställ åt sidan.
  8. När du har tagit ut plåten från ugnen, gör du en grop i varje kaka med hjälp av en tesked (se videon). Fyll kakorna med äppelfyllningen.
  9. Havresmulet du ska toppa kakorna med, gör du genom att blanda ihop smör, strösocker, havregryn, vetemjöl och salt.
  10. Toppa kakorna med smulet och fortsätt grädda dem i ytterligare 15 minuter.
  11. Under tiden kan du göra glasyren, genom att mixa ihop florsocker, vatten och citronsaft med en elvisp.
  12. Låt kakorna svalna innan du toppar med glasyr. Hoppas att det ska smaka!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?