Fluffiga tekakor

Fotograf: Ulrika Pousette
tekakor

Det jag gillar med tekakor är att dom är så himla fluffiga och saftiga att de bara smälter i munnen. Ett riktigt bra “comfort bread” helt enkelt. De kräver inte så många ingredienser men blir ändå riktigt smakrika och goda. Inget slår den där stunden när man skär upp ett nybakt bröd och det ryker om det och så brer man på smöret som smälter. Det vattnas i munnen bara jag tänker på det!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
tekakor

Fluffiga tekakor

Portioner: 15 stycken

Ingredienser

50 g jäst

6 dl rumstempererad mjölk

0,5 dl ljus sirap

150 g rumstempererat smör

2 tsk salt

17–18 dl vetemjöl

Tips!

Gör tekakorna veganska genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och mjölken mot växtbaserad mjölk eller vatten. Vatten gör att tekakorna får ett mer segt än fluffigt inkråm men blir fortfarande väldigt gott.

Dela receptet

Portioner: 15 styckenst

Ingredienser

50 g jäst

6 dl rumstempererad mjölk

0,5 dl ljus sirap

150 g rumstempererat smör

2 tsk salt

17–18 dl vetemjöl

TIPS!

Gör tekakorna veganska genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och mjölken mot växtbaserad mjölk eller vatten. Vatten gör att tekakorna får ett mer segt än fluffigt inkråm men blir fortfarande väldigt gott.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen löst upp sig.
  2. Tillsätt ljus sirap, smör och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg.
  3. Ha sen ner saltet och mjölet, lite i taget samtidigt som du fortsätter att knåda hela tiden.
  4. Målet är att få en elastisk och lite klibbig deg som släpper från degbunkens kanter. Det tar ungefär 10-15 minuter att åstadskomma med en hushållsassistent. Det dubbla för hand.
  5. Låt degen jäsa under lock i 45 minuter.
  6. Kavla ut degen ca 1,5 cm tjock och stansa ut tekakor. Fortsätt att göra detta tills du använt upp hela degen.
  7. Placera ut tekakorna på plåtar med bakplåtspapper. Nagga dom lite lätt med en gaffel.
  8. Plasta in plåtarna och låt tekakorna jäsa i ytterligare 30 minuter.
  9. Grädda tekakorna, en plåt i taget, i mitten av ugnen på 250 grader i ca 10 minuter.
  10. Servera direkt!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen löst upp sig.
  2. Tillsätt ljus sirap, smör och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg.
  3. Ha sen ner saltet och mjölet, lite i taget samtidigt som du fortsätter att knåda hela tiden.
  4. Målet är att få en elastisk och lite klibbig deg som släpper från degbunkens kanter. Det tar ungefär 10-15 minuter att åstadskomma med en hushållsassistent. Det dubbla för hand.
  5. Låt degen jäsa under lock i 45 minuter.
  6. Kavla ut degen ca 1,5 cm tjock och stansa ut tekakor. Fortsätt att göra detta tills du använt upp hela degen.
  7. Placera ut tekakorna på plåtar med bakplåtspapper. Nagga dom lite lätt med en gaffel.
  8. Plasta in plåtarna och låt tekakorna jäsa i ytterligare 30 minuter.
  9. Grädda tekakorna, en plåt i taget, i mitten av ugnen på 250 grader i ca 10 minuter.
  10. Servera direkt!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

4.5 12 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
0 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Tips!

Gör tekakorna veganska genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och mjölken mot växtbaserad mjölk eller vatten. Vatten gör att tekakorna får ett mer segt än fluffigt inkråm men blir fortfarande väldigt gott.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?