Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger 10-12 generösa bitar citronkladdkaka med blåbärsmousse.
- Citronkladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
- Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Häll över i en bunke.
- Skölj citronerna noga och riv ner skal och pressa ner saften i bunken. Ha sedan i resten av ingredienserna och blanda försiktigt bara precis tills alla ingredienser gått ihop. Häll upp smeten i formen.
- Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Denna kladdkaka blir inte lika dallrig i mitten (bara lite grann) som mina andra kladdkakor utan ser rätt fast ut på ytan när den är klar trots att den är kladdig på insidan.
- Låt kakan stå i kylskåpet tills den svalnat helt och hållet, minst 4h. Under tiden kan du göra blåbärsmoussen.
- Blåbärsmousse: Mixa bären släta med hjälp av en mixer/stavmixer. Sila bärmixet genom en finmaskig sil och ner i en kastrull så att du bara får slät pure och blir av med eventuella skalbitar. Tillsätt vatten, strösocker och agar agar pulver i kastrullen. Låt koka under omrörning på hög värme i ca 3-4 minuter.
- Häll över purén i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård. Du vill kunna vispa ner den i grädden utan att det blir klumpar av tjock puré.
- Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig. Tillsätt bärmoset och vispa lite till. Låt bunken med moussen stå i kylskåpet för att stelna lite, minst 1h innan du spritsar den på din kalla kladdkaka. Dekorera med citronmeliss & färska blåbär.
- Servera direkt & njut!
Det finns ingen video för detta inlägg.
Var köps agar agar pulver?
Ica maxi, coop och hemköp ska ha 🙂
Jag köpte det på Ica Maxi ☺️
Hej! Om bara har vanligt gelatin hur mycket ska man ha i då?
Hejhej, enklast är att följa anvisningarna på paketet 😊
Det blev fettigt. Undrar varför?
Hejhej, det kan kanske vara för att man smält smöret för hårt och smeten därför skär sig. 💕
Går denna att frysa?
Funkar utmärkt! Gärna utan dekorationen på toppen.
Om bärmosetboch grädden skär sig.
Kan jag rädda den ändå
Hejhej, nej tyvärr ❤️
Hej,
Det går att rädda. Fick tips av @Efterang att micra en tredjedel av moussen och röra runt och sedan i stora smeten igen. Kan behöva att upprepas ett par gånger. Lycka till!
Tjocknar moussen om man förvarar den i spritsen till dagen efter inför dekoration?
Det gör den!
Går det att spritsa kvällen innan?
Absolut 🥰
Hej, har precis rört ihop smeten, men den blir väldigt lös. Skall det verkligen vara så mycket citronsaft? När jag jämför med dina andra recept skall det bara bara en del av saften som skall i.
Hejhej! Smeten till denna kladdkaka är väldigt lös jämfört med andra kladdkakor jag gjort 🥰
Svetten blev alldeles för löss och jag var tvungen att använda extra vete mjöl. Vet ej om jag gjorde fel med jag vägde alla ingredienser och följde receptet
Hejhej! Smeten ska vara väldigt lös och rinnig för denna kladdkaka ❤️
Hej Camilla,
Den här måste jag prova att göra till mitt kalas. Kan man göra moussen kvällen innan man ska spritsa eller kommer den stelna för mycket då?
PS: du är vår allas bakdrottning. 👑
Hejhej, du kan förvara moussen i spritspåsen. Tack fina du och grattis på födelsedagen! 🥰
Hej! Kan jag göra kladdkakan 2 dagar innan servering?
Hejhej! Det går jättebra, blir t.o.m. godare 😍
Kan man dubbla när man gör moussen, eller är det för stor sats o göra på 6dl grädde?
Hejehj, det går fint att dubbla!
Hej! Hur mycket citronsaft i ml brukar du använda i detta recept? Citroners storlek och hur mycket man kan pressa ut från dem är så olika tänker jag.