Pinocchiotårta

Pinocchiotårta, brittatårta, herrgårdstårta och sommartårta. Kärt barn har många namn och oavsett vad du kallar den här klassiska jordgubbstårtan rena drömmen med sin saftiga vaniljkaka, krispiga maräng och goda fyllning med massor av jordgubbar.

Jag vet inte vad jag tycker bäst om med den här tårtan: att den är så god eller att den räcker till så många. Kanske är det en kombination av båda? Jag älskar tårtor som många kan samlas kring och som man kan ta många bitar av.

Fyllningen i en klassisk pinocchiotåra är oftast bara vispgrädde och jordgubbar men jag älskar att även ha färskost i fyllningen för extra fyllighet och stabilitet men också citron för syrlighet och fräschör. Det blir så gott!

Och om det är något man inte ska snåla med i den här jordgubbstårtan så är det jordgubbar. Det ska vara mycket. Jag har ett helt kg svenska jordgubbar i min tårta. Det blir så gott när man inte snålar med jordgubbar i en pinocchiotårta.

Den här tårtan fick jag äran att baka i Sveriges officiella livesända nationaldagsfirande som du kan läsa mer om på live.sweden.se.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
pinocchiotårta

Pinocchiotårta

Portioner: 24

Ingredienser

Botten:
7 äggulor
150 g rumsvarmt smör
2,25 dl strösocker
1,25 dl mjölk
1 msk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl

Maräng:
7 äggvitor
3,75 dl strösocker
2 dl mandelspån

Fyllning:
600 g kylskåpskall färskost
3 dl kylskåpskall vispgrädde
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
skal från 2 citroner
1 kg färska jordgubbar
citronmeliss att dekorera med

Tips!

  • Gör en glutenfri pinocchiotårta genom att byta ut vetemjölet mot 3,5 dl glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Portioner: 24st

Ingredienser

Botten:
7 äggulor
150 g rumsvarmt smör
2,25 dl strösocker
1,25 dl mjölk
1 msk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl

Maräng:
7 äggvitor
3,75 dl strösocker
2 dl mandelspån

Fyllning:
600 g kylskåpskall färskost
3 dl kylskåpskall vispgrädde
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
skal från 2 citroner
1 kg färska jordgubbar
citronmeliss att dekorera med

TIPS!

  • Gör en glutenfri pinocchiotårta genom att byta ut vetemjölet mot 3,5 dl glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en långpanna med ca måtten 46×37 cm (den vanliga ugnsplåten).

  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa ihop smör och strösocker krämigt med elvisp. Ha i en äggula i taget och vispa mellan varje ägg med elvispen. Spara äggvitorna till marängen.
  3. Tillsätt mjölken och vispa lite till.
  4. Sikta ner vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott. Bre ut smeten på plåten och ställ åt sidan medan du gör marängen.
  5. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt lite strösocker i taget under konstant vispning tills du får en tjock och blank maräng.
  6. Bre ut marängen över kaksmeten på plåten. Strössla på mandelflarnen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter.
  7. Låt kakan svalna helt och hållet innan du delar den i två på mitten av långsidan. Under tiden kan du göra fyllningen.
  8. Vispa ihop färskost och vispgrädde riktigt tjockt och krämigt med elvisp. Detta tar några minuter.
  9. Sikta ner florsocker och vaniljsocker. Riv ner citronskal och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  10. Skölj jordgubbarna ordentligt och skär hälften av dem i mindre bitar.
  11. Bre ut hälften av fyllningen på första halvan, strössla på hälften av de skurna jordgubbarna och lägg på nästa kaklager. Bre ut resten av fyllningen och strössla på resten av de skurna jordgubbarna. Dekorera med resten av jordgubbarna och till sist citronmeliss.
  12. Servera din pinocchiotårta direkt eller förvara den i kylskåpet.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakas i en långpanna med ca måtten 46×37 cm (den vanliga ugnsplåten).

  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa ihop smör och strösocker krämigt med elvisp. Ha i en äggula i taget och vispa mellan varje ägg med elvispen. Spara äggvitorna till marängen.
  3. Tillsätt mjölken och vispa lite till.
  4. Sikta ner vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott. Bre ut smeten på plåten och ställ åt sidan medan du gör marängen.
  5. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt lite strösocker i taget under konstant vispning tills du får en tjock och blank maräng.
  6. Bre ut marängen över kaksmeten på plåten. Strössla på mandelflarnen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter.
  7. Låt kakan svalna helt och hållet innan du delar den i två på mitten av långsidan. Under tiden kan du göra fyllningen.
  8. Vispa ihop färskost och vispgrädde riktigt tjockt och krämigt med elvisp. Detta tar några minuter.
  9. Sikta ner florsocker och vaniljsocker. Riv ner citronskal och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  10. Skölj jordgubbarna ordentligt och skär hälften av dem i mindre bitar.
  11. Bre ut hälften av fyllningen på första halvan, strössla på hälften av de skurna jordgubbarna och lägg på nästa kaklager. Bre ut resten av fyllningen och strössla på resten av de skurna jordgubbarna. Dekorera med resten av jordgubbarna och till sist citronmeliss.
  12. Servera din pinocchiotårta direkt eller förvara den i kylskåpet.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

4.5 49 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
167 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Mareta
Mareta
4 years ago

Ser så gott ut😍 kommer absolut prova baka👍

Arba
Arba
4 years ago

Vilken typ av vispgrädde har du använt?? Menar hur många %? Tänkte baka till min lillebrors student ❤️

Sofie
Sofie
4 years ago

Hur mycket går bra att förbereda dagen innan?

Daniella
Daniella
Svara till  camillahamid
4 years ago

blir marängen inte mjuk om jag plastar in?

Anneli
Anneli
Svara till  Daniella
2 years ago

Hej hur gick det ? Plastade du in dom dagen innan ?

Desiree
Desiree
4 years ago

Håller på att göra tårtan, men tårtbotten blev jättekladdig och då hade jag inne den längre än 40 min, har fått stoppa in den i omgångar i ugnen 😳 men rädd att bränna marängen, och när jag skulle vispa grädde och färskost så blir den bra lösare och lösare, har provat att hälla i mer florsocker men händer inget, den är lös 😅 va gör jag för fel ?

Mq mq
Mq mq
Svara till  Desiree
2 years ago

Florsocker ska du sikt i när grädden är färdigvispad:-)

Maria
Maria
4 years ago

Hej! Jag är inne på att göra detta recept till midsommar, och tänkte försöka göra den i förväg redan i dagarna och frysa in bottnarna pga en 3-månadersbebis som tar ens tid och armar. 🙂 dock har jag inte komjölk hemma utan havremjölk. Tror du det funkar i bottnen? Jag tänker spontant att det gör det, haha.

Btw, bakning är ett stooort nytt intresse för mig och Tillåt kakor är GULD! Det får mig bara mer och mer taggad på att lära mig mer.

Birgitta Jarbo
Birgitta Jarbo
Svara till  Maria
1 year ago

Hej! Den här tårtan är en favorit ända sen min barndom. Jag fryser alltid in bottnarna med tårtpapperet kvar. De blir mycket lättare att handskas med. Lägger ihop dem frusna och låter dem tina i kyl. Blir supergott! Faktiskt lika gott dagen efter.
Camilla, stort tack för alla goda recept!

Ninwa
Ninwa
Svara till  Birgitta Jarbo
1 year ago

Hej. Tänkte också frysa in. Har du utgått från detta recept, alt maräng Otten? (första gången jag bakar tårtan). Kan ej jämföra med andra. Blir den fortfarande krispig efter att ha fryst in?

Frida
Frida
4 years ago

Hej! Om jag ska förbereda denna och göra botten 1-2 dagar innan servering, ska jag förvara i rumstemperatur eller kylskåp? Tänker att man vill behålla krispen på marängen😍

Omniya
Omniya
4 years ago

What type of cheese cream do you recommence To use? Mascarpone or a réguler Philadelphia is good too. I love the cake and wan t To try your frosting

Mimmi Eriksson
Mimmi Eriksson
4 years ago

Hej. Jag hade tänkt testa denna tårtan till midsommar. Jag tänkte göra bottnarna 2 dagar innan och fyllningen dagen innan och sedan sätta ihop själva tårtan på midsommar. Borde det fungera?
Kramar

Anna Alowersson
Anna Alowersson
4 years ago

Hej! Kan man byta ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl?

Birgitta
Birgitta
Svara till  Anna Alowersson
1 year ago

Jag tog mandelmjöl vart sååå mycket godare.

Ena
Ena
4 years ago

Hej, jag förstår inte hur du menar när du skriver att kakan ska delas i mitten på långsidan? Du visar inte när du delar nämligen. Menar du i mitten på tårtan så att den blir hälften så stor som långpannan?

Ida
Ida
4 years ago

Kan man göra tårtan 1 dag innan man ska äta den? Eller blir den mindre frasig då?

Ida
Ida
Svara till  camillahamid
4 years ago

Det är ju en stor tårta räcker receptet till 2 bottnar som du gör? Sockerkaksbotten samt marängbotten på ugns plåt X2? Eller blir tårtan hälften så stor för man ska skära den på mitten? (Avlång)

Siri
Siri
4 years ago

Hej, jag tänkte baka denna som en födelsedags tårta, men tänkte göra den på torsdag och ska äta den på fredag. Tror du att jag kan göra färdigt hela tårtan och servera den dagen efter? Tack för mycket inspiration, hoppas du svarar och ha en fin sommar !❤

Beryl
Beryl
4 years ago

Jag brukar baka denna tårta: Fredrik & Flickornas tårta. Hackar Hasselnötter istället för Mandel. Fyllning: Skivad banan, Blåbär och Jordgubbar på en bädd av Vispgrädde! Mums Tack för all din inspiration Camilla! <3

Jenny Strand
Jenny Strand
4 years ago

Går denna fyllningen att använda som dekoration på tårtor? Alltså istället för grädde eller smörkräm?😊

Sanna
Sanna
4 years ago

Hej! Har försökt baka denna pinocchiotårta många gånger (under flera år) och den har gjort mig galen! Testat bakat flera st på en dag för att jag inte vill ge upp. Jag kan inte få till marängen att bli ”frasig” utan den blir mjuk. Förstår inte vad jag gör för fel, har ändå lyckats 2 gånger och då vet jag inte ens vad jag gjorde annorlunda 🙂 Har googlat timmar på tips hur man gör maränger, alltifrån att använda glas/metallbunke, lagt i ättiksprit, diskat noggrant, rumstemp ägg, kollat efter stiff peaks under vispning så BLIR DET INTE RÄTT! Vad gör jag för fel som gör att den blir mjuk efter gräddningen eller kanske berätta vad jag ska göra för att få till det?
Du anar inte hur länge jag grubblat över denna tårta 😀

Catarina
Catarina
Svara till  Sanna
4 months ago

Ett sent svar på din fråga, men om marängen vispas för länge kan den bli seg.

Sanna
Sanna
4 years ago

Hej! Vet du vad det kan vara för fel som gör att marängen alltid blir mjuk efter gräddning? Ja har provat allt möjligt men får ingen frasig maräng 🙁

Sofie Sutinen
Sofie Sutinen
4 years ago

Kan man göra receptet mindre, typ hälften? Verkar svårt att dela på 2 när det tex är 7 ägg. Hjälp😆🤦🏼‍♀️

Sofie Sutinen
Sofie Sutinen
Svara till  camillahamid
4 years ago

Tack för att du svarar 🙂

Sofie Sutinen
Sofie Sutinen
4 years ago

Om man är nöt allergiker, kan man byta ut mandeln eller bättre att bara skippa helt?

Jennifer
Jennifer
Svara till  Sofie Sutinen
4 years ago

I Youtubevideon där Camilla gör denna så tipsar hon om att man kan använda exempelvis kokos eller pumpakärnor för att få det knapriga 🙂

Beryl
Beryl
Svara till  Sofie Sutinen
4 years ago

Du kan skippa helt eller köra på coccos.
Trevlig midsommar!

Nomi
4 years ago

Är det bäst göra den samma dag som servering eller en dag innan? ❤

CAROLINA
4 years ago

Bakar den idag, tills imorgon. En klassiker som jag ofta gjorde på 90-talet.

Sandra
Sandra
4 years ago

Låter så gott! Är redan igång o bakar. Tycker dock att jag mkt mer smet än i din video, o i ugnen liksom sväller den o väller över plåten. Hoppas den ska smaka gott ändå. Vet du vad det kan bero på, att tårtan blir så ”stor”?

Jossan
Jossan
4 years ago

Många steg men gick jättebra även för mig som inte kan baka egentligen… bjöd grannbarnen och svärföräldrarna och det här är enligt barnen (6-9år) den godaste tårtan de någonsin ätit! Fem stjärnor! Jag hade hallon och blåbär på min också.

Josefine
Josefine
4 years ago

Bra recept men personligen tycker jag att tårtan blev för tung och ”ointressant” i smaken. Till nästa gång kommer jag att ta mindre färskost och mer smaksättning.
Stort tack för en fin blogg! 🙂

F4196322-520A-491F-908C-564B80F16EEC.jpeg
Rebecca
Rebecca
4 years ago

Jag bakade denna tårta idag och den är såå god!!!

Madelene
Madelene
4 years ago

Supergod! Jag var dock lite lat och serverade den som den var, så det “bara” blev 1 lager. Men den blev fin ändå 🙂 Hade på vaniljkräm, grädde, jordgubbar och rostade mandelspån.

Emilia
Emilia
4 years ago

Hej! Funkar det att göra bottnarna var för sig? Alltså att marängen inte läggs på vaniljkakan? Känns så svårt att dela på dem sen, lite läskigt 😂

Susanne
Susanne
Svara till  Emilia
1 year ago

Men du ska ju inte dela marängen från sockerkaksbotten! Den ska delas rakt över plåten, så du får en tårtbotten med både sockerkaka å maräng stor som “halv plåt” , lägg fyllning uppå å sen den andra halvan av sockerkaka och maräng.

Stina
Stina
4 years ago

Min maräng blir mjuk och sjunker ihop när jag tar ut plåten. Vad gör jag för fel?

Gema
Gema
4 years ago

Kan man ha blåbär istället för jordgubbar eller olika typ av bär blåbär och jordgubbar typ som Palova?

Kornelia
Kornelia
4 years ago

Går denna att göra utan mjölkprotein?

Ewa karlsson
Ewa karlsson
4 years ago

Ser supergott ut. Har min son sambo som fyller 30år. Ska baka denna tårta imorrn. O ätas på söndag. Funkar det.

Hidda
3 years ago

Bakade tårtan idag ! Blev jöttegod .
Men jag kan tycka att den blir lite för söt !
Hade endalst 1 dl socker i äggvitan och i degen hade jag angivet mått ! Jag tycker att man kan ha ännu mindre socker i degen även !
Annars väldigt bra recept . All lycka till dig .

Sara
Sara
3 years ago

Hej! Jag undrar om man kan göra botten i en kladdkakas form ist? Jag funderar på att göra tårtan till alla hjärtans dag men jag och min pojkvän kommer inte kunna äta 24 bitars tårta 😅 Så jag undrar om jag kan dela på ingredienserna och köra på en kladdkaka form❤️

Madelene
Madelene
3 years ago

Jag har bakat den med päron och kardemummagrädde. Även med saffransgrädde och apelsin👍🏽

Laila
Laila
3 years ago

Trooor du man kan göra en siffertårta av denna tårta 🥴 den e så satans god

Kajsa
Kajsa
Svara till  Laila
3 years ago

Hade jag också velat veta 😀

Niina Göllas
Niina Göllas
3 years ago

Hej, Är det yttermåtten på ungsplåten? För våra ungsplåtar har innermått 30,5*40. Så det inte blir pannkaka av det? 🙁

Marika
Marika
3 years ago

Hej Camilla, älskar att baka dina bakverk!
Denna tårtan ser ut att vara underbart god Undrar vilken färskost du använder som ger bästa smaken?
Mvh Marika

Marika
Marika
3 years ago

Hej Camilla 😁
Ja kommer använda frysta hallon och som vi vet så vätska dom sig så mycket. Då undrar jag hur långt före gästerna kommer kan jag göra den så jag inte förstör krispigheten i marängen.
Mvh marika

Cathrin
Cathrin
3 years ago

Jag gjorde denna tårta för första gången till min sons student nu i dagarna. Den var en riktig succé. Fantastiskt god. Kommer definitivt göra den igen.

Emma
Emma
3 years ago

Hej!
Blir denna tårta verkligen 24 bitar? Eller är vi bara storätare här hemma, haha! 🤷‍♀️

Anna
Anna
3 years ago

Kan man använda lemoncurd isf citronskal

Anna
Anna
Svara till  camillahamid
3 years ago

Tack! Du var noga med att säga att man ska behålla marginal runt om, jag använde ugnsplåt med låg kant (var det den du använde) och tyckte INTE jag bredde ut den mer än dig… meeen den flöt nästan över kanterna. 🤪 testade att göra en till då jag höll in ännu mer, men även då flöt den ända ut… så man ska lyssna på dig och vara noga med det!!

Nu är äggen slut och det får bli som det blir! Hoppas bara jag får lös papperet imorgon och att den inte blev för tunn. Får väl lappa och laga och täcka med fyllning!
Det är väl ändå studenten som ska vara i centrum 🤣

Linda
Linda
Svara till  camillahamid
3 years ago

Hur mycket lemoncurd??

Isabelle
Isabelle
3 years ago

Hej! Hur länge kan man förvara tårtan i kylen?

Ida
Ida
3 years ago

Kan man göra botten och frysa in? Tror du det går att göra en siffra av denna botten? Svår att få loss från bakplåtspapper?

Leonida Dahlgren
Leonida Dahlgren
3 years ago

Hej Camilla, vad tror du om att ha din lemoncurd,grädde och jordgubbar som fyllning?

Carin
Carin
3 years ago

Fattar aldrig varför man kommenterar innan man har bakar. Det är ju inte till någon hjälp.

Emmy
Emmy
3 years ago

Ser jättegott ut! Men vad är grejen med att inte rensa jordgubbarna? Är det för att få snyggare bilder eller äter folk faktiskt blasten? (sett på många ställen på baknings-internet..) Själv föredrar jag att inte behöva rensa jordgubbarna efter att ha tagit min tårtbit 🙂

Ewa Holmberg
Ewa Holmberg
3 years ago

Hej! Ska göra denna tårta till midsommar. En liten fråga: Använde du skalet från två citroner. Tyckte i filmen såg det ut som om du bara tog lite och rev i. Trevlig midsommar🍓🍓

Camilla
Camilla
3 years ago

Camilla
gjorde denna till igår midsommarafton och den blev supergod😍 och uppskattad några tog två gånger finns lite kvar så det blir tårta idag också, tack för receptet 🥰

Melek
Melek
3 years ago

Greetings from Turkey. This cake was my friend’s suggestion. It’s the first time I’ve heard of it, there isn’t even any Turkish recipe. As a result, everyone liked it very much. Thanks.

Last edited 3 years ago by Melek
Melek
Melek
3 years ago

Greetings from Turkey. This cake was my friend’s suggestion. It’s the first time I’ve heard of it, there isn’t even any Turkish recipe. As a result, everyone liked it very much. Thanks. 😻

44327806-974F-45A4-AE98-05D8AE8A1E03.jpeg
Annette
Annette
3 years ago

Hejsan,
Bakar nu din goda tårta, kan den ligga kvar på ugnsplåten, kallna , plasta om formen. Ska göra fyllningen ikväll, samt fixa klart den, in i kylskåpet till imorgon. 🙂

Tips!

  • Gör en glutenfri pinocchiotårta genom att byta ut vetemjölet mot 3,5 dl glutenfri mjölmix.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?