Jag hade egentligen tänkt vänta med att dela det här receptet nästa år, alltså fettisdagen 2021 men helt ärligt har jag svårt att hålla mig. Imorgon kommer en video på hur man bakar klassisk tiramisu på min Youtube-kanal och precis efter att jag spelat in den videon så kom jag på idén om tiramisusemla. Saftig kardemummabulle fylld med mandelmassa smaksatt med espressopulver och istället för grädde har jag fyllt semlan med mascarponekräm. Semlan pudras sen med massor av kakao. En drömsemla för oss som älskar tiramisu!
Receptet ger 30-40 medelstora semlor och om du vill läsa mina bästa tips för att lyckas med en riktigt god och saftig bulle så hittar du det inlägget HÄR!
Semmelbullar:
50 g rumstempererad färskjäst (blå)
5 dl rumstempererad mjölk
150 g mjukt, rumstempererat smör
1 dl strösocker
2 rumstempererade ägg
1 msk nymortlad kardemumma
1 tsk salt
ca 14-15 dl vetemjöl
Nötig mandelmassa med tuggmotstånd:
150 g sötmandel
1,5 dl florsocker
2-3 msk vatten
1,5 tsk espressopulver
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Montering & dekoration:
4 äggulor
500 g mascarpone
0,5 tsk vaniljpulver
2 äggvitor
1 dl strösocker
kakao att pudra med
Gör såhär:
- Smula jästen i en bunke. Lös upp med mjölken.
- Tillsätt därefter smör, strösocker, ägg, kardemumma och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg.
- Ha sedan i saltet och lite mjöl i taget tills du får en kladdig men hanterbar deg. Fortsätt knåda i 10 minuter med maskin på medelhastighet eller 20 minuter om du knådar för hand.
- Dela degen i 35 lika stora delar om du vill göra medelstora semlor och dubbelt så många delar om du vill göra minisemlor. Kupa handen över en degbit i taget, tryck försiktigt mot bakbordet samtidigt som du rullar bollen inuti din kupade hand mot bordet tills du får en helt slät och fin boll.
- Lägg bollarna på plåtar med bakplåtspapper med generöst med mellanrum mellan dem. Platta till dem lite lätt och täck med bakduk. Låt jäsa i 2-3 timmar. Du vet att de jäst tillräckligt när de är minst dubbelt så stora.
- Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme). Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter eller tills de fått fin färg och är helt genomgräddade. Låt svalna på galler medan du gör mandelmassan.
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Lägg sötmandlarna på en plåt med bakplåtspapper och rosta i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
- Häll över sötmandlarna i en matberedare och mixa till önskad konsistens. Jag gillar när det är lite tuggmotstånd i mandelmassan och låter det därför vara bitar kvar annars är det bara att mixa nötterna släta.
- Tillsätt florsocker, vaniljsocker, espressopulver, salt och hälften av vattnet. Mixa ihop. Tillsätt mer vatten tills du får önskad (spritsbar) konsistens. Lägg över i en spritspåse och låt vila i rumstemperatur.
- Klipp triangulära lock till bullarna med hjälp hjälp av en sax. Klipp neråt (se videon ovan) för att samtidigt gröpa ur bullen. Ta bort överflödigt innanmäte av bullen som följer med locket.
- Vispa äggulor, mascarpone och vaniljpulver till en jämn smet i en bunke för hand.
- I en annan bunke vispar du äggvitan till ett vitt, fast skum med elvisp. Tillsätt strösockret, lite i taget, under fortsatt vispning tills du får en fast och blank smet.
- Vänd ner äggvitesmeten till äggulesmeten och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
- Fyll bullarna med mandelmassa och mascarponekräm. Lägg på locket och pudra med kakao. Servera direkt.
TIPS!
- Gör semlorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 750 g glutenfri mjölmix och blanda ner 2 msk fiberhusk tillsammans med jäst och mjölk i början av receptet.