Tryffeltårta

Ni som följer mig på min instagram, @camillahamid, vet att jag var i Göteborg i helgen och åt världens mest drömmiga chokladtårta på konditori Brogyllen. Så fort jag tagit första tuggan så bara smälte den i munnen och i samma stund visste jag att det här bara måste jag baka till bloggen! Sagt och gjort, här har ni den! En riktigt drömgod och dessutom glutenfri tryffeltårta.

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm, vilket ger 10-12 generösa bitar. Och jag meddelar härmed alla mina vänner på förväg att ni inte behöver sms:a mig och fråga om ni kan hämta upp denna goding för den ligger i säkert förvar i min mage.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Tryffeltårta

Portioner: 10-12

Ingredienser

Ingredienser (botten):
200 g smör
400 g mörk choklad
1,5 dl strösocker
0,5 dl brunt farinsocker strö eller muscovadosocker
2 krm salt
8 ägg

Ingredienser (glasyr):
200 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
2 msk honung
2 msk smör
färska bär att dekorera med

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Ingredienser (botten):
200 g smör
400 g mörk choklad
1,5 dl strösocker
0,5 dl brunt farinsocker strö eller muscovadosocker
2 krm salt
8 ägg

Ingredienser (glasyr):
200 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
2 msk honung
2 msk smör
färska bär att dekorera med

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Fodra din springform (23 cm) med bakplåtspapper.
  2. Grovhacka den mörka chokladen till botten. Smält smöret i en kastrull och tillsätt chokladen. Rör om tills det smält ihop helt och hållet över medelvärme till en jämn smet.
  3. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt strösocker, farinsocker och salt. Ha sedan i ett ägg i taget. Rör om mellan varje ägg.
  4. Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 20-30 minuter. Kanterna ska vara gräddade och mitten ska vara vobblig. Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du toppar med glasyr och bär.
  5. Grovhacka chokladen till glasyren och lägg i en värmetålig skål.
  6. Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och rör om till en jämn glasyr.
  7. Ha sedan i smör och honung. Rör om till en jämn smet och låt svalna i rumstemperatur eller kylskåp till bredbar konsistens.
  8. Täck kakan i glasyren och dekorera med färska bär. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Steg för steg

Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Fodra din springform (23 cm) med bakplåtspapper.
  2. Grovhacka den mörka chokladen till botten. Smält smöret i en kastrull och tillsätt chokladen. Rör om tills det smält ihop helt och hållet över medelvärme till en jämn smet.
  3. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt strösocker, farinsocker och salt. Ha sedan i ett ägg i taget. Rör om mellan varje ägg.
  4. Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 20-30 minuter. Kanterna ska vara gräddade och mitten ska vara vobblig. Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du toppar med glasyr och bär.
  5. Grovhacka chokladen till glasyren och lägg i en värmetålig skål.
  6. Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och rör om till en jämn glasyr.
  7. Ha sedan i smör och honung. Rör om till en jämn smet och låt svalna i rumstemperatur eller kylskåp till bredbar konsistens.
  8. Täck kakan i glasyren och dekorera med färska bär. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

4.3 3 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
32 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
djenii
djenii
4 years ago

Denna blir nog att baka til min 34 års dag nu på fredag

Karin Nilsson
Karin Nilsson
4 years ago

Ska nog baka denna i helgen! 😋🤗 Tror du att man kan göra den kvällen innan man ska äta den?

Julia Blom
Julia Blom
4 years ago

Denna tårtan blir succé hos mig varje gång vi har gäster! Sååå otroligt god 😍

Emme
Emme
4 years ago

Min tryffel stelna inte. Vad gör jag för fel 🙁

jenny
jenny
4 years ago

Hej!
För att få denna vegansk borde det funka att byta ut grädden mot Ikaffe och honung mot agave sirap va? 🙂

Jenny A
Jenny A
Svara till  jenny
3 years ago

Dessa två åtgärder i sig gör den ju inte vegansk, då du fortfarande har smöret och äggen. Samt att mörk choklad inte alltid är vegansk, så där måste man kolla innehållsförteckningen!

Emma
Emma
4 years ago

Om man vill dekorera tårtan lite mer festligt, tips på någon chokladfyllning som är god till tårtan att spritsa med?

Hanna
Hanna
3 years ago

Kan man byta ut mörkchokladen till mjölkchoklad?

Meya
Meya
Svara till  Hanna
2 years ago

Provade du Hanna och hur blev det?

Rebecca
Rebecca
3 years ago

Bakar två av denna nu till min 30 års-dag (samt 2st Biancatårta), alla bottnar ser riktigt smaskiga ut!

Ulla
Ulla
3 years ago

Gjorde till vår bröllosdag för två veckor sedan, gudomligt god så ska göra den idag igen.

Maria Hjertberg
Maria Hjertberg
3 years ago

Den här tårtan är riktigt bra👌❤️! Går det att frysa med glasyren?

Sajma
Sajma
3 years ago

Hej Camilla! Testade att baka den här tårtan men fick bubblor i smeten till min botten. Är inte så duktig på att baka så tacksam om du kan komma mer råd och tips att undvika detta till nästa gång.

Alex
Alex
2 years ago

Hej! Skulle det funka med vit choklad istället tro? 😌

Guldem
Guldem
2 years ago

Vad kan man använda istället för ägg.

Leonard
Leonard
2 years ago

Min kusin fick precis reda på att han var gluten allergiker. Vilket han inte blev så glad över eftersom att han älskar allt som jag bakar (enligt dina recept såklart). Så jag gjorde den här tårtan och han ÄLSKADE den mer än dina ”vanliga” recept.

Felicia
Felicia
2 years ago

Går den att frysa?

Mette Echrehagen
Mette Echrehagen
2 years ago

Fantastisk god kake, mektig men utrolig god! Har bakt den flere ganger😊

Meya
Meya
2 years ago

Hej bästa Camilla!Tänkte baka denna till kommande Eid. Tror du att den blir för söt om mörk choklad byts mot ljus choklad i glasyren och kan en utesluta honung i glasyren eller påverkar det konsistensen negativt?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?