Receptet bakas i en rund form med diameter på 23 cm.
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
- Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Ta bort kastrullen från plattan och blanda ner mjölken. Ställ åt sidan.
- Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke.
- Blanda alla torra ingredienser till kakan i en annan bunke och sikta ner dem i ägg- och sockerblandningen.
- Vänd försiktigt ihop alltsammans till en jämn smet med slickepott.
- Riv ner det yttersta skalen av citronen i smeten och pressa ner saften. Tillsätt även smörmjölken och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
- Fodra en form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Låt svalna helt och hållet innan du toppar med lemon curd och maräng.
- Vispa ihop alla ingredienserna förutom smöret i en kastrull.
- Låt sjuda på medelvärme under konstant omrörning tills curden tjocknat. Viktigt att den inte börjar koka!
- Ta bort kastrullen från värmen och rör ner smöret tärnat i bitar tills den smält helt i curden.
- Häll upp din lemon curd i en värmetålig burk eller skål av glas och ställ i kylskåpet för att svalna och tjockna ytterligare.
- Gör hål i din kaka med hjälp av en pinne eller skaftet på ett bestick.
- Bre ut ca 1-2 dl av lemon curden på kakan. Spara resten av lemon curden i en lufttät burk i kylskåpet för att använda vid annat tillfälle.
- Vispa äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål.
- Vispa sedan ner strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning.
- Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på medelhastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller.
- Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt.
- Toppa din kaka med marängen och bränn av med brännare för att få en fin yta.
- Servera direkt eller förvara under tårtlock i kylskåpet.
Det finns ingen video för detta inlägg.