Nötig chokladtårta

Inlägget är i samarbete med Kökets kurser

Nu är väl hösten ändå här på riktigt? Jag har saknat den. Allt från det mysiga vädret, varma koftor och mumsiga chokladtårtor. Idag blev det den här nötiga chokladtårtan med kladdkakebotten, hasselnötspraliné och len nutellaganache som jag hämtat inspiration till från Teas tårtkurs hos Köket.se.

Jag registrerade mig på kursen i början av sommaren och den är en riktig guldgruva med inspiration och recept för tårtor som man kan baka året om. Receptet till den här tårtan är mitt eget men mycket av inspiration till den hämtades från kursen. Både när det kommer till utseende och smak. Medan vi fortfarande är i Augusti och säsongen för röda vinbär så passade jag såklart på att dekorera min chokladtårta med dessa.

Är ni sugna på att gå kursen så kan jag erbjuda er ett erbjudande på hela 100 kr rabatt! Anger ni koden MKS100 så får ni 100 kr rabatt fram till på söndag 26/8. Ni hittar kursen HÄR.

Receptet bakade jag i en rund springform med diameter på 20 cm vilket ger 10-12 generösa bitar. Den här tårtan är drömmigt god men också mastig så en liten bit räcker gott och väl.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Nötig chokladtårta

Portioner: 10-12

Ingredienser

Ingredienser (kladdkakebotten):
150 g smör
2,25 dl strösocker
1,5 dl brunt farinsocker strö
0,5 tsk äkta vaniljpulver
3 ägg
2,25 dl vetemjöl
0,75 dl kakao
1 krm salt

Ingredienser (hasselnötspraliné):
100 g hasselnötter, naturella med skal
0,5 dl vatten
1 dl strösocker
150 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)

Ingredienser (nutellaganache):
200 g nutella
0,75 dl vispgrädde
röda vinbär till garnering

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Ingredienser (kladdkakebotten):
150 g smör
2,25 dl strösocker
1,5 dl brunt farinsocker strö
0,5 tsk äkta vaniljpulver
3 ägg
2,25 dl vetemjöl
0,75 dl kakao
1 krm salt

Ingredienser (hasselnötspraliné):
100 g hasselnötter, naturella med skal
0,5 dl vatten
1 dl strösocker
150 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)

Ingredienser (nutellaganache):
200 g nutella
0,75 dl vispgrädde
röda vinbär till garnering

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
  3. Blanda ihop alla ingredienser till kladdkakan i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
  4. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på springformen och häll upp smeten i den.
  5. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Den ska vara kladdig i mitten men inte för lös och färdig i kanterna.
  6. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet (minst 4h men helst över natten)  innan du toppar med hasselnötspraliné.
  7. Hasselnötspraliné: Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  8. Lägg hasselnötterna på en plåt med bakplåtspapper och rosta dem i 10-15 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.
  9. Lägg hasselnötterna i en ren kökshandduk och gnugga dem inuti handduken tills skalet försvinner.
  10. Häll upp vatten och strösocker i en kastrull. Koka upp under omrörning på hög värme till 110 grader.
  11. Tillsätt de rostade hasselnötterna och koka upp under konstant omrörning tills blandningen får en gyllene karamellfärg.
  12. Häll upp hasselnötskaramellen på ett bakplåtspapper och låt svalna helt innan du mixar det i en matberedare till en krämig och oljig massa.
  13. Tillsätt chokladen (grovhackad) och fortsätt mixa till en slät chokladmassa.
  14. Häll pralinen över kladdkakan och låt svalna och stelna medan du gör ganachen.
  15. Nutellaganache: Väg upp nutellan i en värmetålig skål.
  16. Värm upp vispgrädden i en kastrull och ta bort från värmen precis innan den börjar koka.
  17. Häll den varma grädden på nutellan och blanda försiktigt ihop till en jämn smet.
  18. Låt nutellaganachen svalna och få en spritsbar konsistens i kylskåpet i 1-2 timmar.
  19. Spritsa eller bre ganachen på kladdkakan. Dekorera med röda vinbär.
  20. Låt gärna kladdkakan stå i kylskåpet över natten innan du serverar den. Kladdkakor smakar allra bäst dagen efter de bakats.
Steg för steg

Video
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
  3. Blanda ihop alla ingredienser till kladdkakan i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
  4. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på springformen och häll upp smeten i den.
  5. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Den ska vara kladdig i mitten men inte för lös och färdig i kanterna.
  6. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet (minst 4h men helst över natten)  innan du toppar med hasselnötspraliné.
  7. Hasselnötspraliné: Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  8. Lägg hasselnötterna på en plåt med bakplåtspapper och rosta dem i 10-15 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.
  9. Lägg hasselnötterna i en ren kökshandduk och gnugga dem inuti handduken tills skalet försvinner.
  10. Häll upp vatten och strösocker i en kastrull. Koka upp under omrörning på hög värme till 110 grader.
  11. Tillsätt de rostade hasselnötterna och koka upp under konstant omrörning tills blandningen får en gyllene karamellfärg.
  12. Häll upp hasselnötskaramellen på ett bakplåtspapper och låt svalna helt innan du mixar det i en matberedare till en krämig och oljig massa.
  13. Tillsätt chokladen (grovhackad) och fortsätt mixa till en slät chokladmassa.
  14. Häll pralinen över kladdkakan och låt svalna och stelna medan du gör ganachen.
  15. Nutellaganache: Väg upp nutellan i en värmetålig skål.
  16. Värm upp vispgrädden i en kastrull och ta bort från värmen precis innan den börjar koka.
  17. Häll den varma grädden på nutellan och blanda försiktigt ihop till en jämn smet.
  18. Låt nutellaganachen svalna och få en spritsbar konsistens i kylskåpet i 1-2 timmar.
  19. Spritsa eller bre ganachen på kladdkakan. Dekorera med röda vinbär.
  20. Låt gärna kladdkakan stå i kylskåpet över natten innan du serverar den. Kladdkakor smakar allra bäst dagen efter de bakats.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
0 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?