Msemen (Rghaif) – frasiga marockanska mannagrynspannkakor

msemen.jpg

Älskade helgfrukostar! Då brukar jag passa på att laga något annat till frukost än vardagsgröten och det kokta ägget. Idag blev det en favorit från barndomen – msemen (även kallad rghaif eller melaoui). Det är frasiga marockanska mannagrynspannkakor.

Min man var supertaggad på att jag skulle göra hans favoritpannkakor men fick en chock när jag la fram dem på bordet. “Vad har du gjort?!”. Han syftade såklart på bären haha. I Marocko serverar man dem inte som jag gör. Där är det smör, honung eller sylt som gäller.

Receptet ger 10 stycken msemen.

Ingredienser:

2 dl mannagryn + 0,5 dl till vikningen

2 dl vetemjöl

1 tsk salt

2 msk neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja) +  2 msk till vikningen och ytterligare någon msk till stekning

1,5-2 dl vatten

25 g smör

msemen_steg1.jpg

Gör såhär:

  1. Blanda mannagryn, vetemjöl och salt i en skål.
  2. Tillsätt olja och vatten under omrörning till en kladdig deg. Är degen för torr kommer du inte få till den där smidiga tillplattninen av degen som ger den en härlig frasighet.

msemen_steg2.jpg

4. Dela degen i 10 lika stora bollar och lägg på en bricka täckt med bakplåtspapper.

5. Täck alltsammans med plastfolie och låt vila i ca 30 minuter

msemen_steg3.jpg

6. Smält smöret och blanda ihop med 2 msk olja.

7. För att baka ut en pannkaka gör du helt enkelt så att du smörjer in din arbetsbänk med lite olja. Lägg bollen på bänken, platta till lite lätt och lägg ca 1 tsk av smör- och oljeblandningen på bollen.

8. Börja platta till bollen innifrån och ut till en tunn fyrkant. Strö mannagryn på degen innan du viker ihop den enligt bilderna nedan.

msemen_steg4.jpg

9. Strö även lite mannagryn på den färdigvikta pannkakan.

10. Nu är det dags att steka dina pannkakor. Det gör du på hög värme i en kastrull med sparsamt med olja. Du vill steka och inte fritera dem.

11. Innan du steker en pannkaka så behöver du platta till den igen med samma teknik som innan. Innifrån och ut och gärna på en smörjd arbetsbänk.

msemen_steg5.jpg

12. Stek pannkakorna på hög värme på varje sida tills de får en lätt gyllenbrun färg.

13. Servera direkt!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Msemen (Rghaif) – frasiga marockanska mannagrynspannkakor

Ingredienser

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

4.8 4 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
0 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?