Chokladbollspaj

Jag blir lika förvånad över mig själv varje gång jag kommer på ett nytt chokladbollsrecept. Efter varje gång så är jag övertygad om att nu är det slut på idéer, det här är mitt sista chokladbollsrecept. Och sen kommer den krypandes, sakta men säkert, en ny idé om hur man kan servera vår fantastiska fikaklassiker – chokladbollen!

Den här godingen fick jag idén till strax efter jag tagit fram receptet för kladdkakepaj men fyllningen i den här pajen är inte en ren chokladbollssmet. Det blev alldeles för tungt. Istället består den av en fudge-liknande fyllning som är smaksatt med chokladbollens stypiska smaker. Havregryn, kaffe och choklad

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Chokladbollspaj

Portioner: 6-8

Ingredienser

Ingredienser (pajskal):
120 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 äggulor
1 msk vatten

Ingredienser (chokladbollsfyllning):
300 g grovt hackad mörk choklad
1 burk sötad kondenserad mjölk à 397 g
50 g smör
1 msk bryggkaffe
1,5 dl finmalda havregryn
0,5 dl kokosflingor

Ingredienser (chokladglasyr):
100 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
chokladbollar och kokosflingor till garnering

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Ingredienser (pajskal):
120 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 äggulor
1 msk vatten

Ingredienser (chokladbollsfyllning):
300 g grovt hackad mörk choklad
1 burk sötad kondenserad mjölk à 397 g
50 g smör
1 msk bryggkaffe
1,5 dl finmalda havregryn
0,5 dl kokosflingor

Ingredienser (chokladglasyr):
100 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
chokladbollar och kokosflingor till garnering

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Pajskal: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt därefter vattnet för att få ihop till en jämn deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform ända upp till kanterna. Ställ i kylskåpet i ca 20 minuter för att stelna.
  4. Täck kanterna av pajformen med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel.
  5. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills den fått en fin, gyllenbrun färg. Aluminiumfoliet kan du ta bort redan ca 10 minuter in i gräddningen så att även kanterna får färg.
  6. Låt pajskalet svalna helt och hållet innan du fyller det med chokladbollsfyllning.
  7. Chokladbollsfyllning: Lägg mörk choklad, kondenserad mjölk och smör i en värmetålig skål. Värm i microvågsugnen i 90 sekunder uppdelat på 3 gånger. Blanda mellan varje gång tills du får en tjock och slät smet.
  8. Tillsätt bryggkaffe och finmalda havregryn. Rör om till allt blandats väl.
  9. Häll upp fyllingen i pajformen och låt stå i kylskåpet för att stelna.
  10. Under tiden kan du göra chokladglasyren.
  11. Glasyr: Hacka den mörka chokladen grovt och lägg i en värmetålig skål.
  12. Häll upp vispgrädden i en kastrull och värm upp precis tills du ser att det börjar koka.
  13. Ta bort kastrullen från värmen och häll grädden över chokladen.
  14. Låt stå i ca 5 minuter innan du rör om till en jämn smet utan chokladbitar.
  15. Låt chokladglasyren svalna lite innan du häller den över chokladbollsfyllningen i pajskalet.
  16. Garnera med chokladbollar och kokosflingor.
  17. Servera pajen direkt eller förvara den i kylskåpet!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Pajskal: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt därefter vattnet för att få ihop till en jämn deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform ända upp till kanterna. Ställ i kylskåpet i ca 20 minuter för att stelna.
  4. Täck kanterna av pajformen med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel.
  5. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills den fått en fin, gyllenbrun färg. Aluminiumfoliet kan du ta bort redan ca 10 minuter in i gräddningen så att även kanterna får färg.
  6. Låt pajskalet svalna helt och hållet innan du fyller det med chokladbollsfyllning.
  7. Chokladbollsfyllning: Lägg mörk choklad, kondenserad mjölk och smör i en värmetålig skål. Värm i microvågsugnen i 90 sekunder uppdelat på 3 gånger. Blanda mellan varje gång tills du får en tjock och slät smet.
  8. Tillsätt bryggkaffe och finmalda havregryn. Rör om till allt blandats väl.
  9. Häll upp fyllingen i pajformen och låt stå i kylskåpet för att stelna.
  10. Under tiden kan du göra chokladglasyren.
  11. Glasyr: Hacka den mörka chokladen grovt och lägg i en värmetålig skål.
  12. Häll upp vispgrädden i en kastrull och värm upp precis tills du ser att det börjar koka.
  13. Ta bort kastrullen från värmen och häll grädden över chokladen.
  14. Låt stå i ca 5 minuter innan du rör om till en jämn smet utan chokladbitar.
  15. Låt chokladglasyren svalna lite innan du häller den över chokladbollsfyllningen i pajskalet.
  16. Garnera med chokladbollar och kokosflingor.
  17. Servera pajen direkt eller förvara den i kylskåpet!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
0 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?