Godaste kardemummabullarna med vaniljkräms-fyllning

Idag har jag haft en riktigt produktiv dag! Jag har bakat en hel del inför morgondagens eid-festligheter vilket också innebär många recept som ska fotas så att ni får ta del av alla smaskigheter som jag har gjort. Till festligheter hör ju såklart också att städa haha, den tråkigaste delen enligt mig, men ack så tillfredsställande när det är gjort. Det här med att städning skulle vara terapi har jag aldrig förstått mig på. För mig är det snarare terapi när det väl är städat. Till saken hör dock att jag ganska ofta tar pauser fram tills att jag nått målet “färdigstädat”. Typ som nu, när jag bara måste få upp receptet på de här saftiga kardemummabullarna med vaniljkrämsfyllning.

Kladdkakor, cupcakes, tårtor och cheesecakes i all mära men jag tror nog att det inte finns något som slår en hederlig bull-fika med ett glas mjölk. Jag har tidigare tipsat om hur man ska göra för att få riktigt saftiga och goda bullar som på konditorier och följer du dessa tips till punkt och pricka så lovar jag dig att du inte kommer att bli besviken. Jag lyckas med mina bullar varje gång!
De här bullarna har verkligen allt och den lilla vaniljkrämsklicken i mitten är pricken över i:t. Som kyssta av solen med riktigt solgul vaniljkräm. Så underbart! På fredag har jag planerat in en picknick med en vän som jag inte hunnit träffa på år och dagar och då blir det spikat dessa soliga bullar till fikat. Enkla och goda smaker blir alltid så himla bra.
I regel så brukar jag inte baka så många bullar åt gången. Mest för att det inte skulle bli hållbart i längden i förhållande till allt jag bakar haha men de 15-16 bullar som mina bullsatser ger mig brukar vara lagom för att hela familjen ska fika en omgång och sedan frysa in resten för kommande fikanödlägen.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Godaste kardemummabullarna med vaniljkräms-fyllning

Portioner: 15-16

Ingredienser

Ingredienser (vaniljkräm):
4 dl mjölk
2 krm äkta vaniljpulver eller frön från 1 vaniljstång
1 dl strösocker
3 st äggulor
0,5 dl maizena
50 g mjukt smör

Ingredienser (fyllning):
75 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
2 msk kardemumma
1 nypa vaniljpulver (kan uteslutas)

Ingredienser (vetedeg):
30 g jäst
250 g mjölk (2,5 dl)
7,5 g kardemumma (3 tsk)
150 g smör
100 g strösocker (1 dl)
500 g vetemjöl (8,25 dl)
3,75 g salt (0,5 tsk)
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling

Ingredienser (sockerlag):
1 dl vatten
0,5 dl strösocker

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 15-16st

Ingredienser

Ingredienser (vaniljkräm):
4 dl mjölk
2 krm äkta vaniljpulver eller frön från 1 vaniljstång
1 dl strösocker
3 st äggulor
0,5 dl maizena
50 g mjukt smör

Ingredienser (fyllning):
75 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
2 msk kardemumma
1 nypa vaniljpulver (kan uteslutas)

Ingredienser (vetedeg):
30 g jäst
250 g mjölk (2,5 dl)
7,5 g kardemumma (3 tsk)
150 g smör
100 g strösocker (1 dl)
500 g vetemjöl (8,25 dl)
3,75 g salt (0,5 tsk)
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling

Ingredienser (sockerlag):
1 dl vatten
0,5 dl strösocker

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Börja med att göra vaniljkrämen genom att vispa strösocker, äggulor och maizena i en skål.
  2. Häll upp mjölk i en kastrull och koka upp tillsammans med vaniljpulvret. Dra bort kastrullen från värmen och tillsätt ägg- och sockerblandingen. Rör om försiktigt under fortsatt uppvärmning på låg värme tills krämen tjocknat.
  3. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Rör om tills smöret smält helt och lägg vaniljkrämen i en skål. Ställ i kylskåpet för att svalna helt. Rör om då och då för att förhindra att skinn bildas.
  4. Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål. Ställ åt sidan medan du gör vetedegen.
  5. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  6. Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  7. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  8. Kavla ut degen till en stor rektangel. Jag brukar köra på ca 60×30 cm.
  9. Bre ut ett tunnt lager fyllning över hela rektangeln och vik den sedan på långsidan.
  10. Skär ca 2 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. Tvinnar du en remsa försiktigt och snurrar sedan remsan runt den endan som du håller med tummen och pekfingret. Tryck in änden av remsan i mitten på snurrans botten.
  11. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, täck med en bakduk och låt jäsa i 1-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  12. Sätt ugnen på 190 grader.
  13. Lägg vaniljkrämen i en spritspåse och klipp ett hål att spritsa ur som är ca 1 cm brett. För att fylla bullarna med vaniljkräm trycker du in hålet i mitten på snurran och trycker försiktigt ut vaniljkräm ur spritspåsen samtidigt som du försiktigt tar ut spritspåsen från hålet.
  14. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar (inte på vaniljkrämen). Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
  15. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen (inte på vaniljkrämen) så fort de kommit ur ugnen. Garnera sedan med malen kardemumma eller grovmortlade kardemummakärnor.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Börja med att göra vaniljkrämen genom att vispa strösocker, äggulor och maizena i en skål.
  2. Häll upp mjölk i en kastrull och koka upp tillsammans med vaniljpulvret. Dra bort kastrullen från värmen och tillsätt ägg- och sockerblandingen. Rör om försiktigt under fortsatt uppvärmning på låg värme tills krämen tjocknat.
  3. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Rör om tills smöret smält helt och lägg vaniljkrämen i en skål. Ställ i kylskåpet för att svalna helt. Rör om då och då för att förhindra att skinn bildas.
  4. Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål. Ställ åt sidan medan du gör vetedegen.
  5. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  6. Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  7. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  8. Kavla ut degen till en stor rektangel. Jag brukar köra på ca 60×30 cm.
  9. Bre ut ett tunnt lager fyllning över hela rektangeln och vik den sedan på långsidan.
  10. Skär ca 2 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. Tvinnar du en remsa försiktigt och snurrar sedan remsan runt den endan som du håller med tummen och pekfingret. Tryck in änden av remsan i mitten på snurrans botten.
  11. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, täck med en bakduk och låt jäsa i 1-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  12. Sätt ugnen på 190 grader.
  13. Lägg vaniljkrämen i en spritspåse och klipp ett hål att spritsa ur som är ca 1 cm brett. För att fylla bullarna med vaniljkräm trycker du in hålet i mitten på snurran och trycker försiktigt ut vaniljkräm ur spritspåsen samtidigt som du försiktigt tar ut spritspåsen från hålet.
  14. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar (inte på vaniljkrämen). Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
  15. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen (inte på vaniljkrämen) så fort de kommit ur ugnen. Garnera sedan med malen kardemumma eller grovmortlade kardemummakärnor.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
12 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
matmedmera
7 years ago

Älskar bullar med kardemumma och vanilj. Doften är bara så berusande!

Anonymous
7 years ago

Åh mums! Nu blir jag verkligen sugen på bullar!

Linnea
7 years ago

Tar du själv alla bilder till din blogg och instagram? Imponerande isåfall! Otroligt fina bilder 🙂

Anonymous
7 years ago

Så luftiga och fina, hade varit himmelriket om man lyckades med glutenfritt mjöl 😀

Lucky
7 years ago

Mums, vad goda de ser ut!

Junitjej
7 years ago

Mums!

Anonymous
7 years ago

De ser helt fantastiskt goda ut!! 🙂

Felicia
7 years ago

Aaah ser så gott ut!

Lina
Lina
3 years ago

Kan man ha i Torr jäst isåfall hur mycket

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?