Så här gör du:
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm upp till 37 grader.
- Smula jästen i en bunke och häll över mjölksmöret lite i taget och rör om tills jästen lösts upp.
- Tillsätt socker, salt, ägg och hälften av mjölet. Rör ihop till en smet.
- Tillsätt resten av mjölet och arbeta ihop till en kletig deg. Att den är kletig är bra, tillsätter du mer mjöl här så kommer de inte bli sådär fluffigt goda och smälta i munnen.
- Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en platta som är 1 cm tjock.
- Ta ut rundlar i den storlek du vill ha, jag använde öppningen på ett glas som är ca 4 cm i diameter för att göra minisar. Gör också ett hål i mitten, för detta använde jag botten av en mindre tyll men vad som helst går såklart bra bara det är runt och mindre än donuten själv.
- Donutsen ska inte in i ungen men jag valde ändå att klä en bakplåt med bakplåtspapper för att de skulle ha en bra plats att jäsa på. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
- Värm upp oljan i en vid gryta till 180 grader, jag använder min wokpanna. Fritera ett par donuts åt gången tills de fått fin färg. Låt rinna av och svalna på hushållspapper eller galler. Vill du bara ha socker på dem så ska du vända dem i strösocker medan de fortfarande är varma annars väntar du med dekorationen tills de svalnat.
- Glasyr: Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.
- Tillsätt florsocker och mjölk och vispa tills glasyren är slät. Är den för lös behöver du ha i mer florsocker.
- Dela upp glasyren i så många skålar som du vill ha glasyrsmaker. Du kan ha i allt från kakao, smält choklad av din favoritsort, hushållsfärg, sylt – kombinationerna är oändliga!
Steg för steg:
Det finns ingen steg för steg bild för detta inlägg
Video:
Det finns ingen video för detta inlägg.
mums
Salam aleikum jag undrar om desaa donuts blir så där mjuka och fluffiga som när man köper dom ute. Jag gjorde donuts för några veckor sen men de blev hårda.. barnen gilladr dom men inte jag och jag älskar donuts
Alaykoum assalam, ja dessa blir som de man köper 🙂
Super mumsigt 😀
Ska man ha torrjäst eller den andra. Glömde fråga