
Att smakmässigt matcha det man äter med det man dricker är ingen hemlighet att det ofta slutar i succé. Så när jag till dagens fika serverade den här riktigt saftiga kaffetårtan till kaffet så vart det en riktig höjdare! Den här tårtan är raktigenom kaffe och perfekt för dig som, precis som jag, ÄLSKAR kaffe.

Saftiga bottnar med smak av vanilj och kaffe, varvad och dekorerad med en lika ljuvlig kaffefrosting. Tårtan bakade jag i en form med diameter 15 cm och ger ungefär 6 bitar.
Ingredienser (tårtbotten):
100 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 stora ägg
1 dl mjölk
2 dl strösocker
2 stora ägg
1 dl mjölk
1 msk starkt bryggkaffe eller espresso
2 krm äkta vaniljpulver
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 krm äkta vaniljpulver
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Smörj en form med diameter 15 cm och täck med bakplåtspapper.
3. Vispa smör och strösocker vitt och fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning.
4. Ha sedan i mjölk, kaffe och vaniljpulver. Blanda försiktigt med slickepott.
5. Till sist har du i vetemjöl och bakpulver och blanda till en jämn smet.
6. Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 45-60 minuter eller tills den är helt genomgräddad.
7. Låt kakan svalna helt innan du delar den i tre lager
3. Vispa smör och strösocker vitt och fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning.
4. Ha sedan i mjölk, kaffe och vaniljpulver. Blanda försiktigt med slickepott.
5. Till sist har du i vetemjöl och bakpulver och blanda till en jämn smet.
6. Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 45-60 minuter eller tills den är helt genomgräddad.
7. Låt kakan svalna helt innan du delar den i tre lager
Ingredienser (kaffe-frosting):
250 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 msk starkt bryggkaffe eller espresso
1 tsk vaniljarom
starkt bryggkaffe eller espresso till pensling
ev grovhackade nötter till garnering, kan uteslutas.
Gör såhär:
1. Lägg alla ingredienser i en bunke och vispa till en jämn och fin frosting.
2. Pensla första botten med kaffe innan du brer på ett tunt lager frosting. Lägg på nästa botten, pensla med kaffe, bre på frosting och lägg till sist på sista botten.
3. Täck hela tårtan med den frosting som är kvar. Garnera eventuellt med grovhackade nötter.
Åhh vad god tårtan ser ut!
Vad duktig du är! 🙂
Fin tallrik och kopp! Får man fråga vart du köpt de ifrån?
Tack! Köpt på second hand 🙂