Vegansk blåbärsmousse

Nu finns det snart en massa härliga blåbär ute att plocka i skogen. Vi har det lite som tradition i vår familj att gå ut och plocka blåbär tillsammans. Såhär såg det ut förra året när vi var ute och plockade blåbär. Det är så himla härligt! MIn äldsta dotter, som annars inte är någon blåbärsälskare, äter blåbär som aldrig förr när vi är ute och plockar dem i skogen. Så vi ser alltid till att ha mycket vatten med oss ute för att kunna skölja av dem direkt.
 
En favorit som jag brukar passa på att fylla mina tårtor med eller servera som den är såhär i blåbärstider är min blåbärsmousse utan gelatin! Riktigt fluffig, stabil och god som passar utmärkt att fylla tårtor med ett generöst lager av. Du gör den dessutom enkelt vegansk genom att använda vispbar soya- eller kokosgrädde.
 
Receptet räcker till ett generöst lager fyllning i en tårta med diameter på 15 cm.
 
Ingredienser:
225 g frysta blåbär
1 msk citronsaft
0,75 tsk agar agar pulver
2 dl vispgrädde (vispbar soya- eller kokosgrädde för vegansk)
0,5 dl florsocker
 
Gör såhär:
1. Lägg frysta blåbär och citronsaft i en kastrull och koka upp på medelvärme medan du rör om.
2. När du får ett blåbärsmos tar du bort kastrullen från ugnsplattan och kör moset genom en finmaskig sil och ner i en annan kastrull.
3. Ställ kastrullen på ugnsplattan, fortfarande medelvärme och tillsätt agar agar pulver. Rör om tills den löst upp sig helt och låt moset koka upp och fortsätta koka i 3-5 minuter (den ska ha nått 45 grader).
4. Häll över moset i en skål och låt stå i rumstemperatur tills den tjocknat. Detta tar dock i regel inte mer än 15 minuter så se till att inte glömma den ståendes. Skulle du ändå glömma så fungerar det ibland med att göra den till en puré igen med hjälp av en stavmixer.
5. Medan du låter moset svalna kan du vispa upp grädden till mjuka toppar. Tillsätt det avsvalnade moset och vispa lite till tills du får en mousse-konsistens.
6. Ha till sist i florsockret och vänd försiktigt med en slickepott tills den blandat sig helt med moussen.
7. Vid det här laget skulle du kunna fylla din tårta med den direkt men den blir ännu stabilare av att stå i kylskåp i en halvtimme eller så. Då brukar jag plasta in skålen medan jag förbereder annat. Ska du servera den i glas är det bättre att lägga upp moussen i glas först och sedan ställa dem i kylskåpet för att sätta sig ordentligt innan servering.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

6 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Elina
Elina
2 år sedan

Oj vilken magisk blåbärsmousse! Tack för recept ♡

MissKatta
MissKatta
7 månader sedan

Kan man förbereda moussen nån dag innan, tänkte ha prova den som fyllning i en Vårgårdatårta.

Ronja Bergetoft
Ronja Bergetoft
6 månader sedan

Hej,
Om puren var för varm när man hällde i den i grädden (ser ut som att det skurit sig) kommer den att stelna tillslut ändå eller ska man värma upp blandningen med grädden och puren igen? 🙈

6
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x