Saftig ricotta-kaka med citron

Det här inlägget är i samarbete med Nordic Ware Scandinavia
Jag har länge varit sugen på att baka med ricotta efter att mitt pinterest-flöde fullkomligt svämmat över med ricotta-bakverk den senaste tiden (försöker Pinterest säga mig något, tro?). Ricotta är en mjuk ost med en aning grynig textur. Tillsätter du den i mjuka kakor med bikarbonat blir de riktigt saftiga tack vare ostens syrlighet. Har du dessutom riktigt mycket ricotta i receptet så får kakan en härlig cheesecake-karaktär. Mjuk kaka och cheesecake i ett? JA tack!!
Det är sällan jag bakar vanliga mjuka kakor utan en massa extravaganta frostingar, fyllningar eller andra tillbehör. Häromdagen fick jag dock hem ett litet pressutskick från Nordic Ware Scandinavia som har riktigt bra bakformar i riktigt snygga utföranden. Bakformarna i sig känns väldigt lyxiga eftersom att de är så tunga i materialet. Dessutom är det väldigt lätt att få loss kakan från formen väldigt kort tid efter att kakan har gräddats.
Minns ni alla knep man fick lära sig när man var liten? Att lägga en handduk över formen, att banka allt vad man hade, att lossa i kanterna (som gjorde mer skada än nytta) – du behöver inte använda dem längre! Med de här formarna behöver du bara ta ut formen från ugnen och vända på formen över ett galler som en normal människa och kakan lossnar direkt haha!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Saftig ricotta-kaka med citron

Ingredienser

170 g mjukt rumstempererat smör
3,5 dl strösocker
500 g ricotta
3 stycken ägg
1 tsp vaniljsocker
rivet skal och saft från 1 citron
3,5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
florsocker och citronsaft till glasyr att dekorera med

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

170 g mjukt rumstempererat smör
3,5 dl strösocker
500 g ricotta
3 stycken ägg
1 tsp vaniljsocker
rivet skal och saft från 1 citron
3,5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
florsocker och citronsaft till glasyr att dekorera med

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ihop strösocker och smör till en riktigt fluffig smet. Tillsätt därefter ricottan och vispa lite till.
  3. Ha i ett ägg i taget i smeten under fortsatt vispning.
  4. Tillsätt vaniljsocker, saft och skal från 1 citron, vetemjöl, bakpulver och bikarbonat. Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
  5. Smörj din bakform ordentligt och häll sedan i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter. Du vet att kakan är klar när du kan sticka in en baksticka i kakan och få ut den helt torr.
  6. Låt kakan svalna i bakformen i ca 15 minuter innan du vänder ut den från formen.
  7. När kakan har svalnat helt och hållet kan du dekorera med glasyr gjort på florsocker och citronsaft.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ihop strösocker och smör till en riktigt fluffig smet. Tillsätt därefter ricottan och vispa lite till.
  3. Ha i ett ägg i taget i smeten under fortsatt vispning.
  4. Tillsätt vaniljsocker, saft och skal från 1 citron, vetemjöl, bakpulver och bikarbonat. Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
  5. Smörj din bakform ordentligt och häll sedan i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter. Du vet att kakan är klar när du kan sticka in en baksticka i kakan och få ut den helt torr.
  6. Låt kakan svalna i bakformen i ca 15 minuter innan du vänder ut den från formen.
  7. När kakan har svalnat helt och hållet kan du dekorera med glasyr gjort på florsocker och citronsaft.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
5 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anonymous
7 years ago

Wow, den ser verkligen saftig ut! Måste testa detta 🙂

Sandra
7 years ago

OKEJ OKEJ OKEJ! Den här ser helt jävla magisk ut!!!!!!!

Sanna
7 years ago

Ser jättegott ut! Kolla gärna in mitt senaste recept också!

Anonymous
7 years ago

Ser gott ut

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?