Godaste kardemummabullarna med vaniljkräms-fyllning

Idag har jag haft en riktigt produktiv dag! Jag har bakat en hel del inför morgondagens eid-festligheter vilket också innebär många recept som ska fotas så att ni får ta del av alla smaskigheter som jag har gjort. Till festligheter hör ju såklart också att städa haha, den tråkigaste delen enligt mig, men ack så tillfredsställande när det är gjort. Det här med att städning skulle vara terapi har jag aldrig förstått mig på. För mig är det snarare terapi när det väl är städat. Till saken hör dock att jag ganska ofta tar pauser fram tills att jag nått målet ”färdigstädat”. Typ som nu, när jag bara måste få upp receptet på de här saftiga kardemummabullarna med vaniljkrämsfyllning.

Kladdkakor, cupcakes, tårtor och cheesecakes i all mära men jag tror nog att det inte finns något som slår en hederlig bull-fika med ett glas mjölk. Jag har tidigare tipsat om hur man ska göra för att få riktigt saftiga och goda bullar som på konditorier och följer du dessa tips till punkt och pricka så lovar jag dig att du inte kommer att bli besviken. Jag lyckas med mina bullar varje gång!
De här bullarna har verkligen allt och den lilla vaniljkrämsklicken i mitten är pricken över i:t. Som kyssta av solen med riktigt solgul vaniljkräm. Så underbart! På fredag har jag planerat in en picknick med en vän som jag inte hunnit träffa på år och dagar och då blir det spikat dessa soliga bullar till fikat. Enkla och goda smaker blir alltid så himla bra.
 
I regel så brukar jag inte baka så många bullar åt gången. Mest för att det inte skulle bli hållbart i längden i förhållande till allt jag bakar haha men de 15-16 bullar som mina bullsatser ger mig brukar vara lagom för att hela familjen ska fika en omgång och sedan frysa in resten för kommande fikanödlägen.
 
Ingredienser (vaniljkräm):
4 dl mjölk
2 krm äkta vaniljpulver eller frön från 1 vaniljstång
1 dl strösocker
3 st äggulor
0,5 dl maizena
50 g mjukt smör
 
Ingredienser (fyllning):
75 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
2 msk kardemumma

1 nypa vaniljpulver (kan uteslutas)

 
Ingredienser (vetedeg):
30 g jäst
250 g mjölk (2,5 dl)
7,5 g kardemumma (3 tsk)
150 g smör
100 g strösocker (1 dl)
500 g vetemjöl (8,25 dl)
3,75 g salt (0,5 tsk)
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
 
Ingredienser (sockerlag):
1 dl vatten
0,5 dl strösocker
 
Gör såhär:
1. Börja med att göra vaniljkrämen genom att vispa strösocker, äggulor och maizena i en skål.
2. Häll upp mjölk i en kastrull och koka upp tillsammans med vaniljpulvret. Dra bort kastrullen från värmen och tillsätt ägg- och sockerblandingen. Rör om försiktigt under fortsatt uppvärmning på låg värme tills krämen tjocknat.
3. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Rör om tills smöret smält helt och lägg vaniljkrämen i en skål. Ställ i kylskåpet för att svalna helt. Rör om då och då för att förhindra att skinn bildas.
4. Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål. Ställ åt sidan medan du gör vetedegen.
5. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
6. Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
7. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
8. Kavla ut degen till en stor rektangel. Jag brukar köra på ca 60×30 cm.
9. Bre ut ett tunnt lager fyllning över hela rektangeln och vik den sedan på långsidan.
10. Skär ca 2 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. Tvinnar du en remsa försiktigt och snurrar sedan remsan runt den endan som du håller med tummen och pekfingret. Tryck in änden av remsan i mitten på snurrans botten.
11. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, täck med en bakduk och låt jäsa i 1-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen ”studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
12. Sätt ugnen på 190 grader.
13. Lägg vaniljkrämen i en spritspåse och klipp ett hål att spritsa ur som är ca 1 cm brett. För att fylla bullarna med vaniljkräm trycker du in hålet i mitten på snurran och trycker försiktigt ut vaniljkräm ur spritspåsen samtidigt som du försiktigt tar ut spritspåsen från hålet.
14. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar (inte på vaniljkrämen). Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
15. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen (inte på vaniljkrämen) så fort de kommit ur ugnen. Garnera sedan med malen kardemumma eller grovmortlade kardemummakärnor.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

12 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
matmedmera
5 år sedan

Älskar bullar med kardemumma och vanilj. Doften är bara så berusande!

Anonym
5 år sedan

Åh mums! Nu blir jag verkligen sugen på bullar!

Linnea
5 år sedan

Tar du själv alla bilder till din blogg och instagram? Imponerande isåfall! Otroligt fina bilder 🙂

Anonym
5 år sedan

Så luftiga och fina, hade varit himmelriket om man lyckades med glutenfritt mjöl 😀

Lucky
5 år sedan

Mums, vad goda de ser ut!

Junitjej
5 år sedan

Mums!

Anonym
5 år sedan

De ser helt fantastiskt goda ut!! 🙂

Felicia
5 år sedan

Aaah ser så gott ut!

Lina
Lina
2 år sedan

Kan man ha i Torr jäst isåfall hur mycket

12
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x