1. Börja med att göra vaniljkrämen genom att vispa strösocker, äggulor och maizena i en skål.
2. Häll upp mjölk i en kastrull och koka upp tillsammans med vaniljpulvret. Dra bort kastrullen från värmen och tillsätt ägg- och sockerblandingen. Rör om försiktigt under fortsatt uppvärmning på låg värme tills krämen tjocknat.
3. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Rör om tills smöret smält helt och lägg vaniljkrämen i en skål. Ställ i kylskåpet för att svalna helt. Rör om då och då för att förhindra att skinn bildas.
4. Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål. Ställ åt sidan medan du gör vetedegen.
5. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
6. Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
7. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
8. Kavla ut degen till en stor rektangel. Jag brukar köra på ca 60×30 cm.
9. Bre ut ett tunnt lager fyllning över hela rektangeln och vik den sedan på långsidan.
10. Skär ca 2 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. Tvinnar du en remsa försiktigt och snurrar sedan remsan runt den endan som du håller med tummen och pekfingret. Tryck in änden av remsan i mitten på snurrans botten.
11. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, täck med en bakduk och låt jäsa i 1-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen ”studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
12. Sätt ugnen på 190 grader.
13. Lägg vaniljkrämen i en spritspåse och klipp ett hål att spritsa ur som är ca 1 cm brett. För att fylla bullarna med vaniljkräm trycker du in hålet i mitten på snurran och trycker försiktigt ut vaniljkräm ur spritspåsen samtidigt som du försiktigt tar ut spritspåsen från hålet.
14. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar (inte på vaniljkrämen). Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
15. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen (inte på vaniljkrämen) så fort de kommit ur ugnen. Garnera sedan med malen kardemumma eller grovmortlade kardemummakärnor.
Älskar bullar med kardemumma och vanilj. Doften är bara så berusande!
Åh mums! Nu blir jag verkligen sugen på bullar!
Tar du själv alla bilder till din blogg och instagram? Imponerande isåfall! Otroligt fina bilder 🙂
Så luftiga och fina, hade varit himmelriket om man lyckades med glutenfritt mjöl 😀
Mums, vad goda de ser ut!
Mums!
De ser helt fantastiskt goda ut!! 🙂
Aaah ser så gott ut!
Kan man ha i Torr jäst isåfall hur mycket
Hejhej! Ursäkta sent svar. Det går bra, följ anvisningarna på paketet för bästa resultat <3