Baghrir – Marockanska pannkakor

Älskar du pannkaksfrukostar lika mycket som jag? Då tycker jag att du ska ta en titt på de här Marockanska pannkakorna. Som de mesta andra bakverk i Marocko så görs de på mannagryn. Det är helt fantastiskt hur dessa pannkakor inte innehåller några världomvälvande ingredienser men ändå lyckas bli så himla goda. Förutom att de är ljuvligt luftiga och bara smälter i munnen så är de dessutom veganska!
De allra vanligaste är att man serverar baghrir när de är riktigt riktigt varma tillsammans med smör och honung. För en helt vegansk servering kan du servera med agavesirap men annars brukar jag gå bananas med en massa färska bär till sirapen. Det är ju så himla gott! Jag gör inte detta framför de marockanska släktingarna haha, skulle bli totalt nerstirrad.
Det finns ingenting som påminner mig så mycket om mina barndomssomrar i Marocko som de här pannkakorna. Tillsammans med ett hett glas myntate är upplevelsen komplett. Seriöst, de här pannkakorna är så luftiga att jag lätt kan äta flera stycken utan att känna mig det minsta uppblåst.
Har du redan börjat crave:a dessa pannkakor från nordafrika men råkar vara glutenintollerant är det inga problem. Mannagrynet i receptet går utmärkt att byta ut mot majsmjöl respektive rismjöl. Testa vettja!
Om du inte får några bubblor som spräcks och skapar de ljuvliga hålen i baghrir så kan det bero på följande:
– Du har inte mixat smeten ordentligt. Den behöver vara ordentligt mixad så att den är helt slät. Upptäcker du det här efter jäsning så är det inga problem, bara att mixa den igen.
– Du har inte jäst smeten tillräckligt. Det ska ha bildats som ett bubbelskum på ytan. Om det efter en timme inte ser ut så på ytan än så kan du tillsätta några matskedar vatten, röra om och låta jäsa i ytterligare en kvart.
– Du steker på för låg värme. Låt inte den torra stekpannan skrämma dig! Pannkakorna kommer att klara sig fint. Jag brukar variera mellan medel och hög värme för att få de snyggaste pannkakorna. Våga en hög värme för ordentliga bubblor som verkligen blåser upp, spricker och ger dig de fina hålen i pannkakorna.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Baghrir – Marockanska pannkakor

Portioner: 12

Ingredienser

3 dl mannagryn (majsmjöl för glutenfritt)
1 dl vetemjöl (rismjöl för glutenfritt)
2 tsk bakpulver
1 tsk strösocker
0,5 tsk salt
1 tsk torrjäst
1 tsk äppelcidervinäger
ca 5 dl vatten

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 12st

Ingredienser

3 dl mannagryn (majsmjöl för glutenfritt)
1 dl vetemjöl (rismjöl för glutenfritt)
2 tsk bakpulver
1 tsk strösocker
0,5 tsk salt
1 tsk torrjäst
1 tsk äppelcidervinäger
ca 5 dl vatten

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  2. Tillsätt äppelcidervinäger samt lite vatten i taget under fortsatt omrörning till du får en fin och jämn smet.
  3. Häll smeten i en mixer eller matberedare och mixa ordentligt på medelhastighet (ca 3 min) till en jämn smet.
  4. Låt smeten jäsa under mixerlocket eller häll tillbaka smeten i bunken och plasta in ordentlgit i ca 1 timme.
  5. När smeten fått en grumlig yta har smeten jäst klart.
  6. Nu är det dags att steka dina baghrir. Det görs i en torr stekpanna, alltså utan fett, på medel till hög värme (jag brukar variera mellan dessa under stekningens gång). Viktigt att du rör om mellan stekningarna i smeten ordentligt.
  7. Stapla inte pannkakorna på varandra när de är färdigstekta, annars klibbar de ihop om de inte har svalnat ordentligt! Jag brukar täcka en plåt med bakplåtspapper och lägga dem en och en på plåten. Täck pannkakorna med en ren kökshandduk under tiden som du steker de andra och du låter dem svalna.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  2. Tillsätt äppelcidervinäger samt lite vatten i taget under fortsatt omrörning till du får en fin och jämn smet.
  3. Häll smeten i en mixer eller matberedare och mixa ordentligt på medelhastighet (ca 3 min) till en jämn smet.
  4. Låt smeten jäsa under mixerlocket eller häll tillbaka smeten i bunken och plasta in ordentlgit i ca 1 timme.
  5. När smeten fått en grumlig yta har smeten jäst klart.
  6. Nu är det dags att steka dina baghrir. Det görs i en torr stekpanna, alltså utan fett, på medel till hög värme (jag brukar variera mellan dessa under stekningens gång). Viktigt att du rör om mellan stekningarna i smeten ordentligt.
  7. Stapla inte pannkakorna på varandra när de är färdigstekta, annars klibbar de ihop om de inte har svalnat ordentligt! Jag brukar täcka en plåt med bakplåtspapper och lägga dem en och en på plåten. Täck pannkakorna med en ren kökshandduk under tiden som du steker de andra och du låter dem svalna.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Alexandra
6 years ago

Det är även gluten i mannagryn, vad kan man byta ut det mot?

marie
6 years ago

Har nyligen smakat på marokanska pannkakor, så underbart goda. Vad kul att du har delat med dig med receptet 🙂

Anonymous
6 years ago

Varför steker man dom bara på ena sidan?

Lisa
Lisa
2 years ago

Bästa recept men behövs inte vinäger i de e godare m utan

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?