
Ni som har hängt med ett tag på bloggen vet att jag hade lite av ett mission att försöka ta fram en riktigt saftig chokladmuffin som kunde mäta sig med de man kan köpa men som inte innehöll några konstigheter. I mitten av maj hade jag äntligen kommit fram till det ultimata receptet för riktigt saftiga chokladmuffins och delade med mig av det till er. Sedan dess har denna ljuvliga chokladmuffin bakats flitigt i mitt kök och de går åt som smör (..eller choklad). Men, jag ville att de skulle vara ännu mera choklad.
Chokladbitar i en chokladmuffin är liksom inte tillräckligt för en chokladentusiast som mig. Idag bakades de ännu en gång men när de hade svalnat och fått stå någon timme i kylskåpet täckte jag toppen av mina muffins med CHOKLADGLASYR. Jag vet, jag är knäpp, men det blev helt fantastiskt. Prova själva, vettja!
Receptet räcker som vanligt till 12 stycken maffiga chokladmuffins.
Ingredienser:
5 dl vetemjöl
2,5 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 ägg + 1 äggula
3 dl strösocker
1,25 dl neutral olja (mat-, solros- eller rapsolja)
3,75 dl filmjölk
150 g mörka chokladknappar eller grovhackad mörk choklad
Till glasyren behöver du 150 g mörk choklad och 3 msk neutral olja (mat-, sol- eller rapsolja).
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda ihop vetemjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker i en skål. Ställ åt sidan.
3. Vispa ihop ägg, äggula och strösocker till en riktigt vit smet.
4. Tillsätt neutral olja och filmjölk. Vispa lite till-
5. Sikta ner blandningen med de torra ingredienserna och blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
6. Ha till sist i den mörka chokladen. Spara 1/3 till garnering.
7. Lägg muffinsformar i en muffinsplåt och fördela smeten i formarna. 2/3 smet i varje form är lagom. Garnera med den choklad du sparat.
8. Grädda muffinsen i mitten av ugnen i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 150 grader och grädda i ytterligare 5 minuter.
9. Låt muffinsen svalna helt och hållet innan du ställer dem i kylskåpet för att blir lite kalla så att glasyren sedan kan stelna ordentligt.
10. Under tiden kan du förbereda chokladglasyren genom att hacka den mörka chokladen grovt. Smält den i micro eller över vattenbad och blanda sedan der neutral olja. Låt den svalna och tjockna lite. Konsistensen ska dock fortfarande vara rinnig.
11. Bred på glasyren på muffinsen, den delen som syns ovanför muffinsformen och ställ dem återigen i kylskåpet så att glasyren kan stelna.
Dessa ser supergoda ut,måste testas!! 🙂 Men som gluten och äggkänslig så får jag göra om receptet lite så det passar mig 😉 håller med dig om att choklad är sååå gott…. 😛
Ser supergott ut =)
Alltså åååååh så gott! Är så himla baksugen och när jag jobbat klart mitt sommarschema och får lite ledigt ska jag fira med något riktigt härligt bakverk. Längtar!
åh men så smarrigt gott!
ska göra i helg!
Måste verkligen testa det här receptet! Om jag vill göra samma fast utan choklad, är det bara att utesluta kakaon då? Eller måste jag lägga till mer mjöl då?
Kram
Ser så goda ut men kan man byta ut filmjölk mot grekisk yoghurt?
Hejhej! funkar utmärkt men grekisk yoghurt är tjockare i konsistensen så blanda gärna ut med lite mjölk 🙂
kan jag använda vanlig yoghurt istället?
Hejhej, ursäkta sent svar. Det beror på vad för typ av yoghurt det är, om det är en tjockare yoghurt kan den behöva spädas ut med lite vatten först 😊