Kladdkaka med pekannötkola-topping

Jag har velat visa er den här kladdkakan såååå länge. Men det här receptet har helt klart krävt sin tid. Kladdkakan kör jag såklart samma grundrecept som jag alltid kör för att få den perfekta konsistensen och smaken. Men kolan! Jag ville att den skulle bli helt perfekt i tjocklek, smak och konsistens. Och nu äntligen! Här har ni den, en riktigt härlig kladdkaka som bara smälter i munnen tillsammans med chokladkola-toppingen med grovt hackade pekannötter i. Rena drömmen!
Choklad och kola blir ju liksom aldrig fel. Förutom sin goda smak så ger pekannötterna även ett härligt crunch mitt i allt det lena. En riktigt chokladig härlighet som det är svårt att bara ta en bit av. Jag sitter och äter en bit just nu faktiskt och jag får helt enkelt inte nog av den här drömmiga kladdkakan!
Kladdkakan bakade jag i en mindre rund form med avtagbara kanter (diameter 18 cm). Vilket ger 8 bitar. De ser nog ganska små ut på bilden men den här kladdkakan blir lite tjockare vilket gör det alldeles lagom. Du kan såklart baka samma recept i en större form, då blir kladdkakan bara lite tunnare.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Kladdkaka med pekannötkola-topping

Portioner: 8

Ingredienser

Ingredienser (kladdkaka):
150 g smör
3 dl strösocker
1 krm äkta vaniljpulver
3 ägg
2,25 dl vetemjöl
0,75 dl kakao
1 krm salt

Ingredienser (pekannötkola-topping):
2,5 dl vispgrädde
1,75 dl socker
1 msk honung
0,75 dl ljus sirap
1 msk kakao
25 g mjukt smör
ca 50 g grovhackade pekannötter (kan uteslutas)

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 8st

Ingredienser

Ingredienser (kladdkaka):
150 g smör
3 dl strösocker
1 krm äkta vaniljpulver
3 ägg
2,25 dl vetemjöl
0,75 dl kakao
1 krm salt

Ingredienser (pekannötkola-topping):
2,5 dl vispgrädde
1,75 dl socker
1 msk honung
0,75 dl ljus sirap
1 msk kakao
25 g mjukt smör
ca 50 g grovhackade pekannötter (kan uteslutas)

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Vispa lätt ihop strösocker vaniljpulver och ägg i en bunke. Se upp för att vispa för hårt/för länge. För en perfekt kladdkaka vill du att så lite luft som möjligt ska komma in i smeten.
  4. I en annan skål blandar du ihop vetemjöl, kakao och salt. Sikta ner detta i äggsmeten och blanda försiktigt ihop med en slickepott bara precis tills du får en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i en bakform täckt med bakplåtspapper (alternativt smörjd och bröad).
  6. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 17 minuter. Den ska vara kladdig i mitten men inte för lös och färdig i kanterna.
  7. Låt den stå i kylskåpet (ta ej bort formens kanter) och svalna helt och hållet medan du förbereder pekannötkolan.
  8. Topping: Lägg alla ingredienserna förutom smöret och pekannötterna i en kastrull.
  9. Låt sjuda på svag värme i 1 timme.
  10. Dra bort kastrullen från värmen och ha därefter i smöret. Rör om tills det smält helt i kolan och blanda till sist ner grovhackade pekannötter.
  11. Häll pekannötkolan över kladdkakan (kanterna på formen ska fortfarande sitta kvar) och låt hela kalaset stå i kylskåpet och svalna tills kolan svalnat helt.

Servera gärna tillsammans med en klick grädde.

Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Vispa lätt ihop strösocker vaniljpulver och ägg i en bunke. Se upp för att vispa för hårt/för länge. För en perfekt kladdkaka vill du att så lite luft som möjligt ska komma in i smeten.
  4. I en annan skål blandar du ihop vetemjöl, kakao och salt. Sikta ner detta i äggsmeten och blanda försiktigt ihop med en slickepott bara precis tills du får en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i en bakform täckt med bakplåtspapper (alternativt smörjd och bröad).
  6. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 17 minuter. Den ska vara kladdig i mitten men inte för lös och färdig i kanterna.
  7. Låt den stå i kylskåpet (ta ej bort formens kanter) och svalna helt och hållet medan du förbereder pekannötkolan.
  8. Topping: Lägg alla ingredienserna förutom smöret och pekannötterna i en kastrull.
  9. Låt sjuda på svag värme i 1 timme.
  10. Dra bort kastrullen från värmen och ha därefter i smöret. Rör om tills det smält helt i kolan och blanda till sist ner grovhackade pekannötter.
  11. Häll pekannötkolan över kladdkakan (kanterna på formen ska fortfarande sitta kvar) och låt hela kalaset stå i kylskåpet och svalna tills kolan svalnat helt.

Servera gärna tillsammans med en klick grädde.

Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anonymous
6 years ago

Den ser för god ut 😍 Och vilka fina bilder!

Batts och Jara
6 years ago

WOOOOOWWW! Ser amazing ut! love love love love it

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?