Glutenfri marockansk apelsinkaka med chokladglasyr

Somrar som den i år, när en resa till Marocko inte blir av, så blir jag lite extra lycklig av att baka marockanska bakverk. Det jag älskar med den marockanska vardagsbakningen är att den ofta är väldigt enkelt, kräver oftast ingredienser som man brukar ha hemma och smakar så himla gott! Den här apelsinkakan är en riktig sådan favorit.
Det här är helt enkelt den mest underbara glutenfria mjuka kakan utan bakpulver som jag någonsin käkat. Orginalet är ju såklart utan chokladglasyr och görs i dubbel sats i vanlig form för mjuka kakor. Men idag kände jag för att piffa till den med härlig choklad. Älskar du choklad smaksatt med apelsin så är det här helt klart kakan för dig!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Glutenfri marockansk apelsinkaka med chokladglasyr

Portioner: 6

Ingredienser

1 mogen apelsin
1 stort eller 2 små ägg
1,25 dl strösocker
150 g mandelmjöl
100 g mörk choklad och 2 msk neutral olja till chokladglasyren
rostade mandelflarn och apelsinskivor till garnering

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6st

Ingredienser

1 mogen apelsin
1 stort eller 2 små ägg
1,25 dl strösocker
150 g mandelmjöl
100 g mörk choklad och 2 msk neutral olja till chokladglasyren
rostade mandelflarn och apelsinskivor till garnering

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Tvätta apelsinen noga. Ta bort eventuella klisterlappar på.
  2. Lägg apelsinen som den är (med skal) i en kastrull och täck med vatten. Låt vattnet koka upp på medelvärme och låt det sedan sjuda i ca 45 minuter eller tills du känner att apelsinen har blivit alldeles mjuk.
  3. Låt apelsinen svalna och dela den sedan i grova bitar. Ta bort eventuella kärnor.
  4. Mixa apelsinbitarna till en fin pure. Ställ åt sidan.
  5. Sätt ugnen på 175 grader.
  6. Vispa ägg och strösocker till ett riktigt vitt fluff.
  7. Ha i apelsinpuren och rör om tills den fördelat sig jämnt i smeten.
  8. Sikta till sist ner mandelmjölet och vänd försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
  9. Smörj din avlånga brödform med smör och häll ner smeten.
  10. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20-30 minuter eller tills att den fått en fin gyllene färg och är genomgräddad.
  11. Låt kakan svalna helt och hållet innan du har på chokladglasyr. Den gör du enkelt genom att hacka chokladen grovt och smälta i micro eller vattenbad. Blanda ner oljan och låt chokladen svalna tills den tjocknat men fortfarande är rinnig.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Tvätta apelsinen noga. Ta bort eventuella klisterlappar på.
  2. Lägg apelsinen som den är (med skal) i en kastrull och täck med vatten. Låt vattnet koka upp på medelvärme och låt det sedan sjuda i ca 45 minuter eller tills du känner att apelsinen har blivit alldeles mjuk.
  3. Låt apelsinen svalna och dela den sedan i grova bitar. Ta bort eventuella kärnor.
  4. Mixa apelsinbitarna till en fin pure. Ställ åt sidan.
  5. Sätt ugnen på 175 grader.
  6. Vispa ägg och strösocker till ett riktigt vitt fluff.
  7. Ha i apelsinpuren och rör om tills den fördelat sig jämnt i smeten.
  8. Sikta till sist ner mandelmjölet och vänd försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
  9. Smörj din avlånga brödform med smör och häll ner smeten.
  10. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20-30 minuter eller tills att den fått en fin gyllene färg och är genomgräddad.
  11. Låt kakan svalna helt och hållet innan du har på chokladglasyr. Den gör du enkelt genom att hacka chokladen grovt och smälta i micro eller vattenbad. Blanda ner oljan och låt chokladen svalna tills den tjocknat men fortfarande är rinnig.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anonymous
6 years ago

Åh så gott måste verkligen prova! Mår inte alls bra av gluten just nu, så denna blir toppen. Var i Marocko för ungefär 10 år sen men kommer fortfarande ihåg att maten var helt makalös☺️🍽

Anonymous
6 years ago

Den låter underbart god!

Anonymous
6 years ago

Ska man ha apelsinskalet med när man mixar?

Ellen
6 years ago

ser gott ut!

Anonymous
6 years ago

Tack 🙂

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?