Citronpaj med vit choklad

Jag är helt klart inne i en syrlig bakperiod. I vanliga fall är jag en ivrig chokladbagare men det har det blivit sparsamt med de senaste tiden. Jag får nog skylla på värmen. Även om vi inte haft den varmaste sommaren i världshistorien här i Stockholm så är det sådär irriterande varmt i min lägenhet. Det är fel på ventilationen och det ska åtgärdas men som vanligt i semestertider så tar allt såklart lite extra lång tid. Tills dess lever jag på att försöka skapa korsdrag i lägenheten och att äta fräscha och syrliga citronpajer med vit choklad.
En paj som påminner om denna är min citronpaj med varmvispad maräng. Principen är densamma. Ett riktigt frasigt mördegsskal som bakas tillsammans med lemoncurd i ugnen. När den har svalnat ordentligt gör jag en superenkel vit choklad-pannacotta (självklart utan gelatin) och häller över lemoncurd-fyllningen. En riktigt syrlig och fräsch paj som faller de flesta i smaken.
På tal om agar agar pulver (som jag använder istället för animaliskt gelatin i mina bakverk) så släppte Khoisan tea sin egen agar agar för ett par månader sen. Jag tror att jag missade att skriva om den då när jag fick testa den i ett pressutskick. Tidigare har jag fått köpa agar agar pulver i mindre butiker här i Stockholm som inte finns i resten av Sverige vilket såklart har gjort många av er besvikna MEN Khoisan teas hittar ni på ICA och andra större livsmedelsbutiker och den funkar exakt lika bra och på samma sätt som de jag använt tidigare.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Citronpaj med vit choklad

Portioner: 6-8

Ingredienser

Ingredienser (pajskal):
120 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 äggula

Ingredienser (citronfyllning):
3 stora ägg
rivet skal från 2 stora citoner
1 dl citronsaft
2,5 dl strösocker
90 g smör

Ingredienser (vit choklad pannacotta utan gelatin):
2 dl vispgrädde
50 g grovhackad vit choklad eller vita chokladknappar
0,75 tsk agar agar pulver

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Ingredienser (pajskal):
120 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 äggula

Ingredienser (citronfyllning):
3 stora ägg
rivet skal från 2 stora citoner
1 dl citronsaft
2,5 dl strösocker
90 g smör

Ingredienser (vit choklad pannacotta utan gelatin):
2 dl vispgrädde
50 g grovhackad vit choklad eller vita chokladknappar
0,75 tsk agar agar pulver

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Jag bakade i en pajform med avtagbara kanter med en diameter på 20 cm.

  1. Pajskal: Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en formbar deg.
  3. Tryck ut degen i pajformen. Nagga botten med en gaffel och låt stå i kylskåpet medan du förbereder citronfyllningen.
  4. Citronfyllning: Smält smöret i en kastrull. Låt svalna.
  5. Lägg alla ingredienser i en bunke, även det smälta smöret och vispa ihop till en jämn smet.
  6. Häll upp citronfyllningen i pajskalet. Den kommer fylla ungefär hälften av pajskalet. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
  7. Låt pajen svalna helt och hållet innan du fyller den med pannacotta.
  8. Pannacotta: Lägg chokladen och vispgrädden i en kastrull. Värm upp under omrörning på svag värme tills chokladen smält och fördelat sig jämnt i vispgrädden.
  9. Ha därefter i agar agar pulver och höj värmen. Fortsätt röra om. Låt koka i någon minut innan du drar bort kastrullen från plattan och häller över pannacottan på pajen.
  10. Låt pajen stå ytterligare någon timme i kylskåpet innan servering.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Jag bakade i en pajform med avtagbara kanter med en diameter på 20 cm.

  1. Pajskal: Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en formbar deg.
  3. Tryck ut degen i pajformen. Nagga botten med en gaffel och låt stå i kylskåpet medan du förbereder citronfyllningen.
  4. Citronfyllning: Smält smöret i en kastrull. Låt svalna.
  5. Lägg alla ingredienser i en bunke, även det smälta smöret och vispa ihop till en jämn smet.
  6. Häll upp citronfyllningen i pajskalet. Den kommer fylla ungefär hälften av pajskalet. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
  7. Låt pajen svalna helt och hållet innan du fyller den med pannacotta.
  8. Pannacotta: Lägg chokladen och vispgrädden i en kastrull. Värm upp under omrörning på svag värme tills chokladen smält och fördelat sig jämnt i vispgrädden.
  9. Ha därefter i agar agar pulver och höj värmen. Fortsätt röra om. Låt koka i någon minut innan du drar bort kastrullen från plattan och häller över pannacottan på pajen.
  10. Låt pajen stå ytterligare någon timme i kylskåpet innan servering.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

5 1 Rösta
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
5 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ajla
7 years ago

Kan man använda gelesocker istället för agar agar pulver i pannacottan? Blir det samma resultat?

Bella
7 years ago

Hej,
Måste prova! de står:
Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Hur många grader?

Alva
Alva
1 year ago

Kan man byta ut degen till ett pajskal utav degestive och smör? Jag gillar det mer!

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?