Mandeltårta med passionsfrukts-topping

Häromdagen kom jag över ett recept på mandeltårta med smak av sommar hos den duktiga bakbloggaren Fika hos Maja. Den både lät och såg jättegod ut så jag var bara tvungen att testa själv! Orginalet är toppat med fläderkräm men eftersom att jag inte är så van att baka med just fläder så valde jag att toppa med en syrlig passionsfrukts-pannacotta istället.
Tillsammans med Majas mandelbotten så blev det ljuvligt gott och tårtan fick en definitivt att tänka på sommaren mer och mer för varje tugga man tog. Prova själva vettja! Är du glutenallergiker kan du lätt göra den glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd mandelmjöl.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Mandeltårta med passionsfrukts-topping

Portioner: 6-8

Ingredienser

Ingredienser (mandelbotten):
200 g mandelmassa
125 g smör
3 ägg
0,5 dl vetemjöl eller mandelmjöl

Ingredienser (pannacotta-topping):
100 g vit choklad
5 dl vispgrädde
1 krm vaniljpulver
3 msk strösocker
1 tsk agar agar pulver
1 passionsfrukt
rivet skal från 1 lime

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Ingredienser (mandelbotten):
200 g mandelmassa
125 g smör
3 ägg
0,5 dl vetemjöl eller mandelmjöl

Ingredienser (pannacotta-topping):
100 g vit choklad
5 dl vispgrädde
1 krm vaniljpulver
3 msk strösocker
1 tsk agar agar pulver
1 passionsfrukt
rivet skal från 1 lime

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Tårtan bakade jag i en form med diameter på 20 cm.

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med avtagbara kanter och täck med bakplåtspapper i botten och på sidorna.
  2. Riv mandelmassan grovt, lägg i en bunke och vispa upp till en fluffig smet tillsammans med smöret.
  3. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning.
  4. Sikta försiktigt ner mjölet och blanda ihop till en jämn smet med en slickepott.
  5. Grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Ta bort bakplåtspappret från sidorna av formen och åt svalna helt i kylskåpet innan du häller över pannacotta-toppingen.
  6. Topping: Smält den vita chokladen, ställ åt sidan.
  7. Lägg vispgrädde, vaniljpulver, strösocker och agar agar i en kastrull. Låt koka upp underomrörning.
  8. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt smält vit choklad och innehållet från 1 passionsfrukt. Rör om och häll över allt i en skål genom en finmaskig sil så att du blir av med alla passionsfruktskärnor.
  9. Ha till sist i rivet skal från 1 lime, rör om och häll över passionsfruktstoppingen på din mandelbotten och låt stelna helt i kylskåpet (tar minst 1 h).
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Tårtan bakade jag i en form med diameter på 20 cm.

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med avtagbara kanter och täck med bakplåtspapper i botten och på sidorna.
  2. Riv mandelmassan grovt, lägg i en bunke och vispa upp till en fluffig smet tillsammans med smöret.
  3. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning.
  4. Sikta försiktigt ner mjölet och blanda ihop till en jämn smet med en slickepott.
  5. Grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Ta bort bakplåtspappret från sidorna av formen och åt svalna helt i kylskåpet innan du häller över pannacotta-toppingen.
  6. Topping: Smält den vita chokladen, ställ åt sidan.
  7. Lägg vispgrädde, vaniljpulver, strösocker och agar agar i en kastrull. Låt koka upp underomrörning.
  8. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt smält vit choklad och innehållet från 1 passionsfrukt. Rör om och häll över allt i en skål genom en finmaskig sil så att du blir av med alla passionsfruktskärnor.
  9. Ha till sist i rivet skal från 1 lime, rör om och häll över passionsfruktstoppingen på din mandelbotten och låt stelna helt i kylskåpet (tar minst 1 h).
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
3 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Amanda A
7 years ago

Åh, ser såå gott ut!

anonym
7 years ago

Var får man tag på agar agar pulver?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?