Mandeltårta med passionsfrukts-topping

Häromdagen kom jag över ett recept på mandeltårta med smak av sommar hos den duktiga bakbloggaren Fika hos Maja. Den både lät och såg jättegod ut så jag var bara tvungen att testa själv! Orginalet är toppat med fläderkräm men eftersom att jag inte är så van att baka med just fläder så valde jag att toppa med en syrlig passionsfrukts-pannacotta istället.
Tillsammans med Majas mandelbotten så blev det ljuvligt gott och tårtan fick en definitivt att tänka på sommaren mer och mer för varje tugga man tog. Prova själva vettja! Är du glutenallergiker kan du lätt göra den glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd mandelmjöl.
Tårtan bakade jag i en form med diameter på 20 cm och räcker till ca 6-8 bitar.
 
Ingredienser (mandelbotten):
200 g mandelmassa
125 g smör
3 ägg
0,5 dl vetemjöl eller mandelmjöl
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med avtagbara kanter och täck med bakplåtspapper i botten och på sidorna.
2. Riv mandelmassan grovt, lägg i en bunke och vispa upp till en fluffig smet tillsammans med smöret.
3. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning.
4. Sikta försiktigt ner mjölet och blanda ihop till en jämn smet med en slickepott.
5. Grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Ta bort bakplåtspappret från sidorna av formen och åt svalna helt i kylskåpet innan du häller över pannacotta-toppingen.
 
Ingredienser (pannacotta-topping):
100 g vit choklad
5 dl vispgrädde
1 krm vaniljpulver
3 msk strösocker
1 tsk agar agar pulver
1 passionsfrukt
rivet skal från 1 lime
 
Gör såhär:
1. Smält den vita chokladen, ställ åt sidan.
2. Lägg vispgrädde, vaniljpulver, strösocker och agar agar i en kastrull. Låt koka upp underomrörning.
3. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt smält vit choklad och innehållet från 1 passionsfrukt. Rör om och häll över allt i en skål genom en finmaskig sil så att du blir av med alla passionsfruktskärnor.
4. Ha till sist i rivet skal från 1 lime, rör om och häll över passionsfruktstoppingen på din mandelbotten och låt stelna helt i kylskåpet (tar minst 1 h).
 
 
 

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

3 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Amanda A
6 år sedan

Åh, ser såå gott ut!

anonym
6 år sedan

Var får man tag på agar agar pulver?

3
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x