
Nu tänkte jag dela med mig av receptet på ett bakverk som jag ofta vänder mig till när jag blir sugen på choklad. En riktig lyx-chokladtårta med en kladdig botten och en len fudge-topping. Den perfekta kombinationen när kroppen bara skricker CHOKLAD!

Den är dessutom inte särskilt svår att göra, men tar absolut längre tid att göra än t.ex den klassiska kladdkakan. Men tro mig, det är SÅ värt det!

Jag bakade min chokladtårta i en form med avtagbara kanter med en diameter på ca 20 cm, vilket ger ca 8 generösa bitar. Ännu mer drömsk blir tårtan om du toppar med vispad grädde och färska bär.
Ingredienser (kladdig chokladbotten):
3 ägg
200 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
200 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
2 dl strösocker
150 g mjukt smör
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl vetemjöl
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och gallret i nedre delen av ugnen.
2. Separera äggulan från äggvitan på alla tre äggen och lägg i separata skålar.
3. Smält den mörka chokladen i micro eller vattenbad.
4. Vispa smör och strösocker till en fluffig smet. Tillsätt därefter äggulorna och vispa lite till.
5. Ha i den smälta chokladen och vispa till en jämn och fin chokladsmet. Den är lite tjockare i konsistensen vid det här laget.
6. I en annan skål vispar du upp äggvitorna till styva toppar och vänder ner dem i chokladsmeten tillsammans med vetemjölet. Blanda försiktigt med slickepott till en jämn smet.
7. Lägg smeten i en form med avtagbara kanter (20 cm i diameter, ha gärna bakplåtspapper i botten) och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter. Den ska vara färdig i kanterna men fortfarande lite lös i mitten.
8. Låt kakan svalna i kylskåpet medan du gör fudge-toppingen.
Ingredienser (fudge-topping):
3 dl vispgräddegrädde
2 msk kakao
3 dl strösocker
1 dl mörk sirap
50 g smör
100 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
2 msk kakao
3 dl strösocker
1 dl mörk sirap
50 g smör
100 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
Gör såhär:
1. Grovhacka chokladen.
2. Lägg vispgrädde och kakao i en kastrull. Vispa ihop lätt.
3. Ha sedan i strösocker, mörk sirap och smör. Koka upp till 125 grader.
4. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt chokladen. Rör om tills du får en jämn smet.
5. Häll fudge över den avsvalnade kakan.
6. Låt kakan svalna i kylskåpet tills fudgen stelnat helt.
7. Om fudgen är lite hård kan du ta ut tårtan någon timme innan servering så är den härligt mjuk och len när det är dags att servera den.
Wow, vilken smarrig kaka! 🙂
Men dra mä baklänges i en liten låda, VA GOTT!!!!!!!
Haha tack 😀
Tack för receptet vill gärna ha fler tips 👍