Morotskaka-tryfflar

På fredag är det morotskakans dag! För någon dag sedan så gjorde jag ett inlägg där jag tipsade om en massa mumsiga recept på morotskaka men jag kunde ändå inte låta bli att baka en variant idag ändå. Dagens bakning blev dessa goda morotskaka-tryfflar!
Ni vet när man äter morotskaka och varsamt fördelar sina tuggor så att man får med frosting i varje. Den matematiken slipper man med de här tryfflarna. Hela kakan är uppblandad med cream cheese frosting och instängd i ett skal av vit choklad. Visst låter det gott? Det ÄR gott!
De här tryfflarna görs med samma princip som man gör cakepops men man skippar helt enkelt pinnen. Det här receptet räcker till ca 15 stycken morotskaka-tryfflar. Är du allergisk mot hasselnötter eller av någon annan anledning vill skippa dem så går det super bra att göra det utan att ersätta dem med något annat 🙂 Jag har bara i det för lite god crunch.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Morotskaka-tryfflar

Portioner: 15

Ingredienser

Ingredienser (kakan):
1 dl socker
1 ägg
1 grovriven morot
0,5 dl krossade hasselnötter (kan uteslutas)
0,5 dl brunt farinsocker strö
1,5 dl vetemjöl
0,75 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 dl solrosolja (eller annan neutral olja utan smak)

Ingredienser (cream cheese frosting):
50 g mjukt smör
100 g naturell färskost
2 dl florsocker
300 g vit choklad
krossade hasselnötter till garnering

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 15st

Ingredienser

Ingredienser (kakan):
1 dl socker
1 ägg
1 grovriven morot
0,5 dl krossade hasselnötter (kan uteslutas)
0,5 dl brunt farinsocker strö
1,5 dl vetemjöl
0,75 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 dl solrosolja (eller annan neutral olja utan smak)

Ingredienser (cream cheese frosting):
50 g mjukt smör
100 g naturell färskost
2 dl florsocker
300 g vit choklad
krossade hasselnötter till garnering

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker riktigt länge tills det blir vitt och pösigt.
  3. I en separat skål: blanda morötter, rörsocker och de krossade hasselnötterna. Tillsätt det till ägget och sockret och blanda med slickepott.
  4. I en annan skål blandar du de vetemjöl, bakpulver och kanel. Sikta ner det också med äggen och morötterna och blanda väl.
  5. Ha till sist i solrosolja och blanda till en jämn smet..
  6. Smöra en bakform på ca 23 cm i diameter och täck kanterna med bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
  7. Smula ner kakan i en bunke och låt svalna helt innan du blandar med frosting.
  8. Frosting: Vispa ihop smör och färskost fluffigt.
  9. Tillsätt florsockret och vispa lite till tills du får en jämn och fin frosting.
  10. Blanda ner frostingen i kaksmulet. Vispa ihop till en jämn formbar massa.
  11. Rulla tryffelsmeten till bollar och ställ på en plåt eller liknande, täckt med bakplåtspapper, som får plats i frysen. Ställ dem sedan i frysen i 30 minuter.
  12. Smält under tiden den vita chokladen i micro eller över vattenbad. Låt svalna. Den ska fortfarande ha rinnig konsistens när du doppar dina tryffelbollar i den.
  13. Täck varje boll med vit choklad. Använd en gaffel eller två så att överflödig choklad kan rinna av. Ställ tillbaka tryffeln när du ser att chokladen börjat stelna lite och passa då på att garnera med lite krossade hasselnötter.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker riktigt länge tills det blir vitt och pösigt.
  3. I en separat skål: blanda morötter, rörsocker och de krossade hasselnötterna. Tillsätt det till ägget och sockret och blanda med slickepott.
  4. I en annan skål blandar du de vetemjöl, bakpulver och kanel. Sikta ner det också med äggen och morötterna och blanda väl.
  5. Ha till sist i solrosolja och blanda till en jämn smet..
  6. Smöra en bakform på ca 23 cm i diameter och täck kanterna med bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
  7. Smula ner kakan i en bunke och låt svalna helt innan du blandar med frosting.
  8. Frosting: Vispa ihop smör och färskost fluffigt.
  9. Tillsätt florsockret och vispa lite till tills du får en jämn och fin frosting.
  10. Blanda ner frostingen i kaksmulet. Vispa ihop till en jämn formbar massa.
  11. Rulla tryffelsmeten till bollar och ställ på en plåt eller liknande, täckt med bakplåtspapper, som får plats i frysen. Ställ dem sedan i frysen i 30 minuter.
  12. Smält under tiden den vita chokladen i micro eller över vattenbad. Låt svalna. Den ska fortfarande ha rinnig konsistens när du doppar dina tryffelbollar i den.
  13. Täck varje boll med vit choklad. Använd en gaffel eller två så att överflödig choklad kan rinna av. Ställ tillbaka tryffeln när du ser att chokladen börjat stelna lite och passa då på att garnera med lite krossade hasselnötter.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anonymous
7 years ago

Läckra! Vilken kul idé! Måste testa någon gång!
🙂

Fredrik
7 years ago

Åh, det här måste testas! Låter ju alldeles …underbart gott!

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?