Ät som en kung på studentbudget

Det här inlägget är i samarbete med mat.se
Efter snart avslutade fem år som universitets- och högskolestudent har jag lärt mig en hel del om hur man får ut det mesta av en ofta tight studentbudget. Matkostnader är sådan som lätt skenar iväg men det finns en hel del tips för att handla smart och spara tusenlappar! I samarbete med mat.se delar jag med mig av mina bästa tips för att äta riktigt bra och god mat på en tight budget. Glöm inte att ni med koden KITCHEN får 150kr nykundsrabatt vid köp för minst 500 kr.
 
1. Planera veckans måltider
Varje söndag sätter jag mig och planerar vilka maträtter som jag kommer att laga under veckan baserat på vad jag redan har hemma och de erbjudanden som finns hos mat.se. På så sätt står jag inte med idétorka på hungrig mage och suktas inte heller av att köpa en dyr maträtt ute, utan har alltid en matlåda redo vid lunch.
 
2. Laga storkok
Hemma hos oss äter vi ofta samma maträtt två dagar i rad. Att laga en maträtt i större mängder är billigare, ger fler portioner och spar dig en massa tid! När jag man har tusen andra bollar i luften är det guld att inte behöva laga mat varje dag.
 
3. Pajer och grytor är dina bästa vänner
Men vad ska man då laga för typ av mat? Det är svårt att veta till en början och det är såklart olika vad man gillar men själv tycker jag att matpajer och grytor är riktigt tacksamma maträtter att laga. Det finns en hel uppsjö av olika matpajer och grytor med olika smak och tillbehör. Det är helt enkelt maträtter som är svåra att tröttna på, som är riktigt billiga och som är lätta att göra i stora volymer. Ett av mina mest besökta recept är faktiskt taco-paj, kolla in den om du inte redan har gjort det!
 
4. Handla inte på tom mage
Handlar man mat på tom mage blir plötsligt varenda erbjudande i matbutiken plötsligt jätteviktigt och en must-have. Handla inte när du är hungrig. Ät innan och ha din inköpslista redo för att inte handla en massa onödiga saker utanför din planering.
5. Handla mat online
Visste du att de fysiska matbutikerna är designade för att locka dig att handla mer? Att handla mat online är alltså inte bara något du spar tid på utan det är också ett smidigt sätt att komma undan matbutikens knep för att få dig att handla saker som du egentligen inte behöver. På mat.se finns en supersmidig sökruta där du kan skriva in exakt vad det är du letar efter istället för att behöva köra runt i cirklar bland massa gångar av lockande produkter.
 
6. Återskapa restaurangfavoriter i ditt eget kök
Tyvärr så betyder ju inte studentlivet att man blir mindre sugen på fika och god mat haha, snarare tvärtom! Många av dina favoritmaträtter på restauranger och caféer kan du med lite eftertanke och google-sökning lista ut hur du gör hemma helt själv, för en mycket billigare peng. Det är faktiskt en stor anledning till varför jag började baka och laga mat ännu mer som student.
Har ni några smarta tips på hur man kan få ner sina matkostnader och handla smart? Dela gärna med er i kommentarsfältet!

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

2 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
k.
k.
5 år sedan

Vart är den smarta "tavlan" ifrån?

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x