Fudge brownie med kakdeg

Älskade kakdeg, denna barnsligt goda trend som tagit många av oss med storm. Jag ska erkänna, jag vart ganska skeptisk i början. Vadå rå kakdeg? Det får man ju ont i magen av, hade jag ju fått lära mig. Deg ska gräddas och inget annat. Men ack så fel jag hade. Så länge du skippar ägg, jäst och bakpulver så är det helt grönt att äta cookie dough eller kakdeg precis som den är. Eller så toppar du dina brownies med den, så som jag har gjort.

Det är ofta i de stunder som jag inte avsatt tid för att planera recept som de mest fantastiska idéer dyker upp. Typ som när jag nattade barnen igår kväll. Barnen hade somnat och jag låg kvar den där marginaltiden som behövs för att säkerställa att de faktiskt sover haha. Då får jag idén om att toppa fudge brownies med krämig kakdeg som glasyr istället för en klassisk chokladganache. Eller, egentligen får ganachen också vara med på ett hörn som ni ser, men först ska kakdegen bres på.
Dessa härligt sega brownies med kakdeg och chokladglasyr bakade jag i en rektangulär ugnsfastform med måtten 15×22 cm, vilket gav ca 8 ordentliga bitar. Vill du ha mini brownies är det bara att dela den i 12 bitar istället, perfekt om du ska bjuda på annat fika också.
 
Ingredienser (fudge brownie):
150 g smör
2,75 dl strösocker
1,5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
2 st ägg
1,75 dl Vetemjöl
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 160 grader.
2. Smält smöret på svag värme. Häll över i en bunke.
3. Tillsätt strösocker, kakao, vaniljsocker och blanda ihop.
4. Blanda försiktigt ner ett ägg i taget.
5. Tillsätt till sist vetemjöl och vänd försiktigt med en slickepott till en slät smet.
6. Täck en bakform med bakplåtspapper och häll ner smeten.
7. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt svalna helt innan du brer på glasyren.
 
Ingredienser (rå kakdeg, kakdegsglasyr):
125 g mjukt, rumstempererat smör
0,5 dl strösocker
0,75 dl brunt farinsocker strö
2 msk mjölk
1,75 dl vetemjöl
100 g mörka chokladknappar eller grovhackad mörk choklad
 
Gör såhär:
1. Vispa ihop smör, strösocker och farinsocker länge tills du får en riktigt fluffig smet.
2. Ha i mjölken och vispa lite till.
3. Tillsätt därefter vetemjölet och blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
4. Ha till sist i den mörka chokladen och blanda bara precis tills chokladen fördelat sig jämnt i kakdegsglasyren.
5. Bre kakdegen över den avsvalnade brownien och ställ i kylskåpet medan du förbereder chokladglasyren.
 
Ingredienser (chokladglasyr):
150 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
 
Gör såhär:
1. Grovhacka den mörka chokladen och smält den  i microvågsugn i 30 sekunders-intervaller.
2. Låt den svalna lite innan du blandar ner vispgrädden. Blanda tills du får en jämn smet.
3. När den svalnat i rumstemperatur tills den fått en lite tjockare konsistens häller du den över kakdegslagret på brownien. Ställ tillbaka i kylskåpet tills chokladen stelnat.
Den här brownien smakar allra bäst om den fått stå i kylskåpet över natten.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

5 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Malin
5 år sedan

Oj låter otroligt gott! Skulle kunna tänka mig ett lager med jordnötssmör också haha!

ACNEGIRL
5 år sedan

DÖR!!! Hur ska det gå att koncentrera sig på annat än detta ljuvliga recept idag? *måste baka nu*

Maja
Maja
1 år sedan

Herregud så gott ska göra idag igen😍

5
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x