Citronmarängtårta i glas

Jag älskar tårta men jag är tyvärr den enda i familjen som gör det. Bakar jag en tårta i vanlig storlek betyder det alltså att jag måste kämpa i mig den under typ en veckas tid innan den är uppäten och det är sällan jag är SÅ sugen på tårta haha. Därför har jag börjat göra sätta ihop tårtor i glas. Då kan jag enkelt bara några få portioner!
Hemligheten är att baka en rulltårtsbotten och sedan stansa ut rundlar i samma storlek som glasets öppning. Får du rulltårtsbotten över är det bara att frysa in och spara tills när du är sugen på tårta nästa gång!
Den tårtan jag gjorde igår vart en riktig syrlig och fräsch historia. En citronmarängtårta med ljusa bottnar, lemon curd, vispgrädde, toppad med en luftig maräng!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Citronmarängtårta i glas

Portioner: 4

Ingredienser

Ingredienser (rulltårtsbotten):
2 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Ingredienser (lemon curd):
2 äggulor (spara vitorna till marängen)
2 citroner (saft och lite skal)
1,5 dl strösocker
65 g smör

Ingredienser (maräng):
2 äggvitor
1 dl strösocker
3 dl vispgrädde
2 msk florsocker

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 4st

Ingredienser

Ingredienser (rulltårtsbotten):
2 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Ingredienser (lemon curd):
2 äggulor (spara vitorna till marängen)
2 citroner (saft och lite skal)
1,5 dl strösocker
65 g smör

Ingredienser (maräng):
2 äggvitor
1 dl strösocker
3 dl vispgrädde
2 msk florsocker

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Botten: Sätt ugnen på 275 grader.
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
  3. Blanda vetemjölet och och bakpulver i en separat skål och sikta sedan ner det i ägg- och socker blandningen. Blanda försiktigt till en jämn smet.
  4. Täck en plåt med bakplåtspapper och bred sedan ut smeten i ett jämnt lager.
  5. Grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter. Låt svalna helt innan du stansar ut dina bottnar. Använd glasets öppning som mall.
  6. Lemon curd: Vispa ihop alla ingredienserna förutom smöret i en värmetålig skål.
  7. Ställ skålen över ett vattenbad och vispa tills den tjocknat.
  8. Ta bort skålen från värmen och tillsätt lite smör i taget under fortsatt omrörning. Lemon curden är klar när allt smör har smält.
  9. Häll över i en skål och låt svalna helt innan du fyller din tårta med den.
  10. Citronmaräng: Blanda ihop ingredienserna i en värmetålig skål.
  11. Vispa upp marängen med elvisp över ett vattenbad och vispa tills sockerkristallerna smält.
  12. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa tills undersidan av skålen svalnat helt.
  13. Vispa upp grädden och blanda försiktigt ner florsocker.
  14. Varva sedan botten, lemon curd, vispgrädde och botten för att avsluta med maräng som du kan bränna av med en brulébrännare för snygg finish!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Botten: Sätt ugnen på 275 grader.
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
  3. Blanda vetemjölet och och bakpulver i en separat skål och sikta sedan ner det i ägg- och socker blandningen. Blanda försiktigt till en jämn smet.
  4. Täck en plåt med bakplåtspapper och bred sedan ut smeten i ett jämnt lager.
  5. Grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter. Låt svalna helt innan du stansar ut dina bottnar. Använd glasets öppning som mall.
  6. Lemon curd: Vispa ihop alla ingredienserna förutom smöret i en värmetålig skål.
  7. Ställ skålen över ett vattenbad och vispa tills den tjocknat.
  8. Ta bort skålen från värmen och tillsätt lite smör i taget under fortsatt omrörning. Lemon curden är klar när allt smör har smält.
  9. Häll över i en skål och låt svalna helt innan du fyller din tårta med den.
  10. Citronmaräng: Blanda ihop ingredienserna i en värmetålig skål.
  11. Vispa upp marängen med elvisp över ett vattenbad och vispa tills sockerkristallerna smält.
  12. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa tills undersidan av skålen svalnat helt.
  13. Vispa upp grädden och blanda försiktigt ner florsocker.
  14. Varva sedan botten, lemon curd, vispgrädde och botten för att avsluta med maräng som du kan bränna av med en brulébrännare för snygg finish!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
8 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Paulina
7 years ago

Helt fantastiskt!!

// Paulina
100kitchenstories.se

Anonymous
7 years ago

Ser otroligt gott ut! Och dina bilder är alltid helt fantastiska!

sv Det var helt magiskt gott kan jag lova! 😀

Anonymous
7 years ago

Så himla smart OCH vad gott!!

Tove Arvidsson
7 years ago

Dåligt hungrig man blev nu då :’)

Helen
7 years ago

Sååå himla läckra! Fina bilder du tar. Jättefin blogg ♡ kram

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?