Citron- och jordgubbspaj

Jag hade ett generöst gäng med jordgubbar här hemma så häromdagen bakade jag denna otroligt fräscha och goda sommarpaj med citron, jordgubbar och fluffig maräng. Pajskalet blir sådär härligt sprött och gott och gifter sig super bra med den syrliga fyllningen.
 
Den här pajen är perfekt att ta med på picknicken! Dessutom är det ju svårt att inte fästa blicken på alla de vackra färgerna som den här. Det fanns så många fler bilder att lägga upp haha men jag var tvungen att lägga band på mig själv 😉
 
Det här receptet bakade jag i en bakform med avtagbara kanter med diameter på 23 cm.
 
Ingredienser (pajskal):
1 dl florsocker
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 äggula
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda snabbt ihop alla ingredienserna till en jämn deg.
2. Plasta in degen och låt stå i kylen i ca 20 minuter.
3. Fodra bakformen med degen och nagga botten med en gaffel.
4. Grädda botten i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna.
 
Ingredienser (fyllning):
1 burk à 375g sötad, kondenserad mjölk
5 äggulor
2 stora citroner
1 tsk vaniljsocker
 
Gör såhär:
1. Blanda ihop kondenserad mjölk, vaniljsocker och saft och skal från citronerna i en bunke.
2. Vispa ner 1 äggula i taget tills du får en jämn smet.
3. Häll fyllningen i pajskalet och låt stå i kylskåpet tills fyllningen stelnat (minst 4 h).
 
Ingredienser (topping & dekoration):
2 äggvitor
1 dl strösocker
ca 250 g färska jordgubbar
 
Gör såhär:
1. Vispa äggvitorna till styva toppar i en bunke.
2. Tillsätt strösockret och vispa med bunken över kokande vatten tills sockerkristallerna smält.
3. Dekorera pajen med marängen och bränn av med en brännare för fin finish. Ha tillslut på de färska jordgubbarna.
 
 
I had a generous amount of strawberries at home so the other day I baked this incredibly fresh and good summer pie with lemon, strawberries and fluffy meringue. This pie is a perfect treat to bring on a picnic! Besides, it’s hard not fix your gaze at all the beautiful colors on this pie. There were so many more pictures to put up haha ​​but I had to restrain myself ;)
 
I baked this recipe in a baking pan with removable edge and diameter of 23 cm.
 
Ingredients (pie crust):
1 dl powdered sugar
3 dl flour
125 g butter
1 egg yolk
 
Do this:
1. Preheat the oven to 200 degrees. Mix quickly all ingredients into a smooth dough.
2. Wrap the dough in plastic and let stand in the refrigerator for about 20 minutes.
3. Line your baking pan with dough and prick with a fork.
4. Bake the pie crust in the middle of the oven for about 10 minutes. Let cool.
 
Ingredients (filling):
1 tin à 375g sweetened condensed milk
5 egg yolks
2 large lemons
1 teaspoon vanilla
 
Do this:
1. Mix together condensed milk, vanilla sugar and the juice and zest from the lemons in a bowl.
2. Beat in the egg yolks one at a time until you get a smooth batter.
3. Pour the filling into the pie crust and let stand in the refrigerator until the filling has solidified (minimum 4 hours).
 
Ingredients (topping & decoration):
2 egg whites
1 dl granulated sugar
about 250 g of fresh strawberries
 
Do this:
1. Beat the egg whites to stiff peaks.
2. Add the granulated sugar and whisk in the bowl over boiling water until the sugar crystals melt.
3. Decorate the pie with meringue and fresh strawberries.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

2 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anonym
6 år sedan

Ser verkligen supergod ut 🙂 Perfekt under sommaren 🙂

Silja
6 år sedan

Verkar supergott ju! Riktigt somrigt 😍

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x