Nyttiga snickersrutor

När en vän för en period sen berättade att hon ska försöka leva mer hälsosamt så kom vi in på hennes absoluta favoritfika – Snickersrutor och att det skulle bli jobbigt att avstå från dem. Hon har varit riktigt duktig och ända sedan dess avstått från allt onyttigt men sen vårt samtal så har jag funderat över att snickersrutor borde gå att göra nyttiga.

Och nu äntligen fick jag till det! Förutom att de är super nyttiga så smakar de som riktig snickers. Perfekta som mellanmålsbars efter träningen: fullproppad med vitaminer och nyttiga fetter! Dessutom är de super enkla att göra och behöver inte ens bakas i ugn!

A while ago a friend told me that she was going to try to eat more healthier but that she will miss eating her favourite snack – snickers! She has been very disciplined and not eating anything unheatlhy since but I couldn’t stop thinking that it should be possible to make a healthy version of snickers.

And now I finally got it! Besides being super healthy they taste like real snickers. Perfect as a snack bar after training: crammed with vitamins and healthy fats! Moreover, they are super easy to make and are not even baked in the oven!

I baked mine in a square shape baking pan of 20 × 15 cm and the recipe is enough for about 6 bih pieces or 12 small of healthy snickers bars.

Ingredients (base):
2 dl peanut butter
1.5 cups of oatmeal (can be replaced with 2 cups coconut flakes for gluten-free)

Do this:
1. Cover the baking pan with parchment paper.
2. Knead together peanut butter and oatmeal (or coconut) into a malleable paste.
3. Press the batter into the pan to cover the bottom.

Ingredients (caramel):
20 soft dates
1 cup coconut milk (not light)

100 g of dark chocolate (80%)

Do this:
1. Run the dates in a blender along with the coconut milk until you get a smooth batter. Spread it over the bottom. Place the baking pan in the freezer.

2. Melt the dark chocolate over a water bath or in the microwave. Allow to cool and thicken up a bit before covering your snickers bars with chocolate.
3. Place the baking pan in the refrigerator and cut the cake into equal sized squares with a hot knife just before the chocolate hardened completely.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Nyttiga snickersrutor

Portioner: 6

Ingredienser

Ingredienser (botten):
2 dl jordnötssmör
1,5 dl havregryn (kan bytas ut mot 2 dl kokosflingor för glutenfritt)

Ingredienser (kolafyllning):
20 mjuka dadlar
1 dl kokosmjölk (ej light)
100 g mörk choklad (80%)

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6st

Ingredienser

Ingredienser (botten):
2 dl jordnötssmör
1,5 dl havregryn (kan bytas ut mot 2 dl kokosflingor för glutenfritt)

Ingredienser (kolafyllning):
20 mjuka dadlar
1 dl kokosmjölk (ej light)
100 g mörk choklad (80%)

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Jag bakade mina i en fyrkantig form på 20×15 cm.

  1. Täck formen med bakplåtspapper.
  2. Knåda ihop jordnötssmör och havregryn (eller kokosflingor) till en formbar smet.
  3. Tryck ut smeten i formen så den täcker botten.
  4. Fyllning: Kör dadlarna i en mixer tillsammans med kokosmjölken tills du får en slät smet. Bred ut den över botten. Ställ formen i frysen.
  5. Smält den mörka chokladen över vattenbad eller i microvågsugn. Låt svalna och tjockna till sig lite innn du täcker dina snickersrutor med chokladen.
  6. Ställ formen i kylskåpet och skär kakan i jämnstora rutor med en varm kniv strax innan chokladen stelnat helt och hållet.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Jag bakade mina i en fyrkantig form på 20×15 cm.

  1. Täck formen med bakplåtspapper.
  2. Knåda ihop jordnötssmör och havregryn (eller kokosflingor) till en formbar smet.
  3. Tryck ut smeten i formen så den täcker botten.
  4. Fyllning: Kör dadlarna i en mixer tillsammans med kokosmjölken tills du får en slät smet. Bred ut den över botten. Ställ formen i frysen.
  5. Smält den mörka chokladen över vattenbad eller i microvågsugn. Låt svalna och tjockna till sig lite innn du täcker dina snickersrutor med chokladen.
  6. Ställ formen i kylskåpet och skär kakan i jämnstora rutor med en varm kniv strax innan chokladen stelnat helt och hållet.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
20 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anonymous
7 years ago

Det här blir helgens bakprojekt, måste bara testas 🙂

Alexandra
7 years ago

Går det att använda något annat istället för kokosmjölk?

Anonymous
7 years ago

Detta måste provas!!

Anonymous
7 years ago

Hej, jag provade att göra de och de var väldigt goda! Min fråga är om du har näringsinnehållet för dessa? 🙂 Tack för ett bra recept!

Anonymous
7 years ago

Åh vad gott!

Ingrid
7 years ago

Hej igen, använde en 10×15 cm form, den var 7cm djup annars hade inte smeten fått plats! När jag försökte skära efter frysning o kylning, flöt alltsammans ut till gegga-moja!?😬Här iUSA är vissa dadlar jättestora, hur mycket väger 20 svenska? Vet ej om jag vill försöka igen? Lät gott men blev besviken…

Fatima
7 years ago

Ser supergoda ut!

Ingrid
7 years ago

Hur länge ska de vara i frysen? Ser gott ut!

Anonymous
7 years ago

Låter gott 🙂

Heléna
6 years ago

Hej! Blev så sugen på att testa dessa snickersrutor, men menar du kokosmjölk på tetra motsvarande vanlig mjölk, eller de i konservburk? Om det var de i konservburk, använde du den lösa eller feta delen av mjölken?

wilma
7 years ago

Ska verkligen testa dessa nån dag i veckan!

Matilda
7 years ago

Haha, kommenterade precis att jag ville testa ett av dina recept och så fick jag syn på det här! Älskar snickers och dessutom så verkade som att det här receptet var väldigt enkelt, ska absolut testa detta! 🙂

Janina
7 years ago

Fyrkantig?
Menade du 15x15cm?

/janina

Linn
Linn
Svara till  Janina
2 years ago

”Fyrkantig” kan avse en rektangulär eller kvadratisk form. Men det blir säkert bra med en 15×15 centimeters-form också 😉

Felicia
7 years ago

Ser väldigt gott ut!

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?