Fullkornsbagels

Bagels är så gott till frukost men eftersom vitt bröd inte är så poppis här hemma så fick jag experimentera fram en lite nyttigare variant. Ett vanligt problem när man bakar bagels (som ofta händer mig också) är att de säckar ihop efter man kokat dem i vattnet men det hände inte med dessa! Riktigt fina och goda blev dem. Bakade igår och nu är de snart slut (fick full pott från maken) så får baka en till sats eller dubbel idag haha. Receptet räcker till 8 stycken.
 
Ingredienser:
25 g jäst (ett halvt paket)
1,25 dl fingervarmt vatten
1 msk honung
1 ägg
3 dl fullkornsvetemjöl
2 dl dinkelmjöl
0,5 dl rågkross
0,5 dl linfrön
en stor kastrull med vatten till kokning
1 tsk salt
1 ägg till pensling
sesamfrön till garnering
 
Gör såhär:
1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp i det fingervarma vattnet.
2. Tillsätt honung, salt och ägg. Rör sedan ner vetemjöl, dinkelmjöl, linfrön och rågkross lite i taget tills du får en smidig deg.
3. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i åtta lika stora bitar.
5. Det finns två sätt att forma bagels på. Antingen rullar du ut varje bit till en korv och kniper ihop ändarna. Jag brukar dock göra varje bit till en boll, platta till den lite och sen göra ett hål i mitten med botten av en större tyll. Tycker formen blir finare då.
6. Koka upp vattnet i kastrullen och ha i två bagels i taget. Låt de koka i vattnet i 40 sekunder och ta sedan upp med en hålslev och lägg på ett bakplåtspapper.
7. Pensla varje bagel med uppvispat ägg och garnera med sesamfrön.
8. Grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter.
 
Bagels are perfect for breakfast but since white bread isn’t so popular in my household, I was experimenting a little healthier version. A common problem when you bake bagels (which often happens to me too) is that the bags together after they boiled them in water but it did not happen with these! I baked yesterday and now they are soon all eaten (received full marks from my husband) so I think I’ll have to get to bake a batch or double today haha. Serves 8 pieces.
 
Ingredients:
25 g yeast (half a pack)
1,25 dl lukewarm water
1 tablespoon honey
1 egg
3 dl whole wheat flour
2 dl spelled flour
0.5 dl of crushed rye
0.5 dl flaxseed
a large pot of water to boiling
1 tsp salt
1 egg for brushing
sesame seeds for garnish

Do this:
1. Crumble the yeast in a bowl and dissolve in the warm waters of the finger.
2. Add the honey, salt and eggs. Then stir in the flour, spelled flour, flax seeds and crushed rye little at a time until you get a smooth dough.
3. Let rise under a cloth for about 30 minutes.
4. Put the dough on a floured surface and knead gently. Divide the dough into eight equal pieces.
5. There are two ways to form bagels. Either you roll out each piece into a sausage and pinch the ends together. I, however prefer to make each piece into a ball, flatten it a little bit and then make a hole in the middle of the bottom of a large tulle. I think it gives a nicer shape to the bagel.
6. Boil water in the pot and have two bagels at a time. Let them boil in the water for 40 seconds and then remove with a slotted spoon and place on a baking sheet.
7. Brush each bagel with beaten egg and garnish with sesame seeds.
8. Bake in middle of oven for about 12 minutes.

Prenumerera
Notis om
guest
3 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anonym
4 år sedan

Åh vad gott!

Anonym
4 år sedan

Åh det måste jag testa! 😀

Helene
4 år sedan

Mums! Blir så hungrig, måste börja min frukost snart! XD

3
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x