Fullkornsbagels

Bagels är så gott till frukost men eftersom vitt bröd inte är så poppis här hemma så fick jag experimentera fram en lite nyttigare variant. Ett vanligt problem när man bakar bagels (som ofta händer mig också) är att de säckar ihop efter man kokat dem i vattnet men det hände inte med dessa! Riktigt fina och goda blev dem. Bakade igår och nu är de snart slut (fick full pott från maken) så får baka en till sats eller dubbel idag haha. Receptet räcker till 8 stycken.
Bagels are perfect for breakfast but since white bread isn’t so popular in my household, I was experimenting a little healthier version. A common problem when you bake bagels (which often happens to me too) is that the bags together after they boiled them in water but it did not happen with these! I baked yesterday and now they are soon all eaten (received full marks from my husband) so I think I’ll have to get to bake a batch or double today haha. Serves 8 pieces.

Ingredients:
25 g yeast (half a pack)
1,25 dl lukewarm water
1 tablespoon honey
1 egg
3 dl whole wheat flour
2 dl spelled flour
0.5 dl of crushed rye
0.5 dl flaxseed
a large pot of water to boiling
1 tsp salt
1 egg for brushing
sesame seeds for garnish

Do this:
1. Crumble the yeast in a bowl and dissolve in the warm waters of the finger.
2. Add the honey, salt and eggs. Then stir in the flour, spelled flour, flax seeds and crushed rye little at a time until you get a smooth dough.
3. Let rise under a cloth for about 30 minutes.
4. Put the dough on a floured surface and knead gently. Divide the dough into eight equal pieces.
5. There are two ways to form bagels. Either you roll out each piece into a sausage and pinch the ends together. I, however prefer to make each piece into a ball, flatten it a little bit and then make a hole in the middle of the bottom of a large tulle. I think it gives a nicer shape to the bagel.
6. Boil water in the pot and have two bagels at a time. Let them boil in the water for 40 seconds and then remove with a slotted spoon and place on a baking sheet.
7. Brush each bagel with beaten egg and garnish with sesame seeds.
8. Bake in middle of oven for about 12 minutes.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Fullkornsbagels

Portioner: 8

Ingredienser

25 g jäst (ett halvt paket)
1,25 dl fingervarmt vatten
1 msk honung
1 ägg
3 dl fullkornsvetemjöl
2 dl dinkelmjöl
0,5 dl rågkross
0,5 dl linfrön
en stor kastrull med vatten till kokning
1 tsk salt
1 ägg till pensling
sesamfrön till garnering

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 8st

Ingredienser

25 g jäst (ett halvt paket)
1,25 dl fingervarmt vatten
1 msk honung
1 ägg
3 dl fullkornsvetemjöl
2 dl dinkelmjöl
0,5 dl rågkross
0,5 dl linfrön
en stor kastrull med vatten till kokning
1 tsk salt
1 ägg till pensling
sesamfrön till garnering

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp i det fingervarma vattnet.
  2. Tillsätt honung, salt och ägg. Rör sedan ner vetemjöl, dinkelmjöl, linfrön och rågkross lite i taget tills du får en smidig deg.
  3. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i åtta lika stora bitar.
  5. Det finns två sätt att forma bagels på. Antingen rullar du ut varje bit till en korv och kniper ihop ändarna. Jag brukar dock göra varje bit till en boll, platta till den lite och sen göra ett hål i mitten med botten av en större tyll. Tycker formen blir finare då.
  6. Koka upp vattnet i kastrullen och ha i två bagels i taget. Låt de koka i vattnet i 40 sekunder och ta sedan upp med en hålslev och lägg på ett bakplåtspapper.
  7. Pensla varje bagel med uppvispat ägg och garnera med sesamfrön.
  8. Grädda i mitten av ugnen på 200grader i ca 12 minuter.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp i det fingervarma vattnet.
  2. Tillsätt honung, salt och ägg. Rör sedan ner vetemjöl, dinkelmjöl, linfrön och rågkross lite i taget tills du får en smidig deg.
  3. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i åtta lika stora bitar.
  5. Det finns två sätt att forma bagels på. Antingen rullar du ut varje bit till en korv och kniper ihop ändarna. Jag brukar dock göra varje bit till en boll, platta till den lite och sen göra ett hål i mitten med botten av en större tyll. Tycker formen blir finare då.
  6. Koka upp vattnet i kastrullen och ha i två bagels i taget. Låt de koka i vattnet i 40 sekunder och ta sedan upp med en hålslev och lägg på ett bakplåtspapper.
  7. Pensla varje bagel med uppvispat ägg och garnera med sesamfrön.
  8. Grädda i mitten av ugnen på 200grader i ca 12 minuter.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
5 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anonymous
8 years ago

Åh vad gott!

Anonymous
8 years ago

Åh det måste jag testa! 😀

Helene
8 years ago

Mums! Blir så hungrig, måste börja min frukost snart! XD

Lisa
Lisa
1 year ago

Kanske är blind men temperatur på ugnen? 🙂

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?