
Det händer mig ganska ofta under fullspäckade dagar att det går lång tid mellan målen, blodsockret hamnar i botten och spontant kan jag tänka att första bästa sockerbomb snabbt kan lösa problemet. Och visst gör det det men lika snabbt så sjunker blodsockret igen.

Under en period så har jag försökt ta fram ett recept på en god och nyttig mellanmålsbar som håller blodsockret i schack och det här är resultatet! En krispig men samtidigt seg quinoabar med massor med nötter och en topping av mörk choklad. Den är vegansk, fri från mjölkprodukter, glutenfri och fri från vitt socker. Perfekt helt enkelt!
Ingredienser:
2 dl quinoa tricolore
1 dl rostade solrosfrön
1 dl rostade pekannötter
1,5 dl mandelsmör (annat nötsmör går också bra)
2 msk flytande honung (eller agavesirap för helt veganskt)
100 g mörk choklad
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Täck en plåt med bakplåtspapper och sprid ut quinan på plåten. Rosta quinoan i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt quinoan svalna helt innan du fortsätter.
3. Grovhacka solrosfröna och pekannötterna och blanda ihop dem med quinoan i en skål.
4. Lägg mandelsmör och honung i en värmetålig skål och värm upp över vattenbad under omrörning. Ta bort skålen från värmen när mandelsmöret och honungen gått ihop helt.
5. Tillsätt honungsblandningen till quinoan och nötterna och knåda ihop tills du fått en formbar massa.
6. Täck en form (20×15 cm) med bakplåtspapper och tryck ut massan i formen. Låt stå i kylskåpet i minst 1 timme innan du delar den. Jag delade min i 8 lika stora bars.
7. Smält den mörka chokladen i micro eller över vatten bad och ringla över dina bars. Förvaras i kylskåpet.
Ser jättegott ut fina C!
Om den ska räknas som vegan kan du inte använda honung tyvärr.
För mig som äter blandkost ser den dock väldigt god ut 🙂
Så mkt gott det ser ut att finnas här inne! 🙂
Vilket härligt recept, ser så gott ut!
Tack 🙂
Åh, de ser helt underbara ut 😀
Om man vill använda annan nöt än pekannöt, vilken skulle du rekommendera då?
Hejhej! Ursäkta sent svar, man kan nog med fördel ta det man gillar 🙂
Ska quinoan vara kokt eller okokt?
Hejhej, ursäkta sent svar. Det ska vara okokt quinoa 🙂