Donut cake!

Sen en period tillbaka så har mitt intresse för tårtor täckta i sugar paste svalnat och jag har istället börjat utforska andra typer av tårtor mer. Gårdagens kreation är en donut i jätteformat och allt är i choklad förutom strösslet. Tårtbotten består av en saftig chokladkaka. Frostingen är en len mjölkchokladfrosting och sedan toppade jag tårtan med chokladglasyr och massa färgglatt strössel. Dessutom är den inte alls särskilt svår att göra. Kolla in videon nedan vettja där jag visar steg för steg exakt hur man gör!

 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=CZ8kYqcMtNo]

 
Ingredienser (tårtbotten):
75 g smör
0,5 tsk vaniljsocker
1 dl vatten
1,5 dl mjölk
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2,5 dl strösocker
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret i en kastrull.
3. Tillsätt vaniljsocker, vatten, mjölk och ägg till smöret.
4. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och socker, och sikta ner i smörblandningen.
3. Vispa till en slät smet.
4. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt tårtbotten svalna helt innan du går vidare till nästa steg.
 
Under tiden som kakan svalnar kan du förbereda frostingen.
 
Till den behöver du:
200 g mjölkchoklad
200 g färskost
50 g rumsvarmt smör
50 g florsocker
 
Gör såhär:
1. Grovhacka chokladen och lägg den i en värmetålig skål.
2. Smält chokladen i micro eller över vattenbad. Låt svalna.
3. Vispa färskost, rumsvarmt smör och florsocker till en fluffig smet. Vispa ner den smälta chokladen.
4. Låt frostingen stå i kylskåpet för att sätta sig och bli lite fastare i konsistensen.
 
För att göra chokladglasyren behöver du:
100 g mörk choklad
50 g smör
 
Gör såhär:
1. Hacka chokladen grovt och dela smöret i mindre bitar. Lägg allting i en värmetålig skål.
2. Smält smöret och chokladen i micro eller över vattenbad.
3. Låt chokladglasyren svalna. Den ska tjockna lite men fortfarande vara rinnig när den är redo att användas.
 
I videon ovan visar jag hur du monterar tårtan snabbt och enkelt. Något som inte framgår i videon är att jag vänder tårtbotten upp och ner. Ovansidan av tårtbotten kommer att bli lite böjd, jag vänder alltså på tårtan för att de runda kanterna endast behöver skäras till på undersidan. Det underlättar att ha en mindre spatel att jobba med för att komma åt med frosting överallt 🙂
 
 
Prenumerera
Notis om
guest
6 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Emelie Mosell Haquinius
4 år sedan

OMG! Denna måste jag testa, ser super god ut! Perfekt till pojkvännens födelsedag nästa vecka 😄

Silja
4 år sedan

Ååh älskar donuts, då borde denna va supergod ju haha ^^

Fatima
4 år sedan

Denna ska man definitivt att baka

Jag är inte dum i huvudet! Jag har Aspergers syndrom!
4 år sedan

mumms ser riktigt god ut

my
my
4 år sedan

Åh vad gott 😀

Fatima
4 år sedan

Denna ska man definitivt att baka

6
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x