Harira – Marockansk soppa

Såhär i vinterkylan är det alltid gott att få i sig en varm soppa och min favorit är harira – en marockansk soppa med kikärtor, linser, vermicelli och lite kött. Traditionellt så äter man den med en bit bröd och dadlar. Receptet jag använder är detta som jag har översatt och ändrat så som jag gör den. Jag tillagar denna soppa i tryckkokare för att det ska gå lite snabbare
Find the recipe in english here.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Harira – Marockansk soppa

Ingredienser

250-300 g fransyska
2 msk olivolja
1 knippe koriander
1 knippe persilja
1-2 skälkar blekselleri
1 gul lök
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1,5 tsk svartpeppar
2 tsk paprikapulver
1 msk salt
1 burk à 500 g passerade tomater
1 dl linser av valfri sort (ej blötlagda)
2 msk tomatpuré
2-3 msk vermicelli
1,5 dl blötlagda kikärtor (gärna skalade)

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

250-300 g fransyska
2 msk olivolja
1 knippe koriander
1 knippe persilja
1-2 skälkar blekselleri
1 gul lök
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1,5 tsk svartpeppar
2 tsk paprikapulver
1 msk salt
1 burk à 500 g passerade tomater
1 dl linser av valfri sort (ej blötlagda)
2 msk tomatpuré
2-3 msk vermicelli
1,5 dl blötlagda kikärtor (gärna skalade)

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Hacka koriander, persilja, blekselleri och lök fint.
  2. Bryn köttet i olivolja på medelvärme tills alla sidor är bruna.
  3. Tillsätt kryddor, passerade tomater, tomatpuré, koriander, persilja, blekselleri och lök. Tillsätt ungefär en liter vatten, allt ska vara täckt. Höj värmen till högsta och när trycket uppnåts sänker du till medelvärme. Har du inte tryckkokare så fortsätter du bara att koka på medelvärme. Med tryckkokare låter du den tillagas i 20-30 minuter och med vanlig kastrull i 40-60 minuter.
  4. Tillsätt linserna och mer vatten om det ser ut att behövas. Sätt på högsta värmen tills trycket uppnåts och sänk sedan till medelvärme för att låta den tillagas i 45 minuter till. Annars låter du den puttra vidare i vanlig kastrull på medelvärme i ungefär 60 minuter.
  5. Ta bort locket på kastrullen/tryckkokaren, tillsätt vermicellin och kikärtorna och låt soppan sjuda i 5-10 minuter.
  6. Jag personligen gillar inte när hariran är för tjock men tycker du den är för tunn kan du reda den med mjöl blandat med vatten eller knäcka i ett ägg eller två.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Hacka koriander, persilja, blekselleri och lök fint.
  2. Bryn köttet i olivolja på medelvärme tills alla sidor är bruna.
  3. Tillsätt kryddor, passerade tomater, tomatpuré, koriander, persilja, blekselleri och lök. Tillsätt ungefär en liter vatten, allt ska vara täckt. Höj värmen till högsta och när trycket uppnåts sänker du till medelvärme. Har du inte tryckkokare så fortsätter du bara att koka på medelvärme. Med tryckkokare låter du den tillagas i 20-30 minuter och med vanlig kastrull i 40-60 minuter.
  4. Tillsätt linserna och mer vatten om det ser ut att behövas. Sätt på högsta värmen tills trycket uppnåts och sänk sedan till medelvärme för att låta den tillagas i 45 minuter till. Annars låter du den puttra vidare i vanlig kastrull på medelvärme i ungefär 60 minuter.
  5. Ta bort locket på kastrullen/tryckkokaren, tillsätt vermicellin och kikärtorna och låt soppan sjuda i 5-10 minuter.
  6. Jag personligen gillar inte när hariran är för tjock men tycker du den är för tunn kan du reda den med mjöl blandat med vatten eller knäcka i ett ägg eller två.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?