
Jag tror inte jag behöver förklara hur mycket jag älskar morotskaka, den bakas ofta och visas lika frekvent här på bloggen. Idag blev det en mjuk morotspepparkaka med en len och fluffig cream cheesefrosting med polkasmak. En riktig smaksensation som går hem hos de flesta!

Kakan bakade jag i en avlång form (som rymmer ca 1,5 liter) den här gången men går lika bra att baka den i en runt med diameter på 23 cm. Andra varianter på morotskaka som jag älskar är chokladmorotskaka med dulche de leche och en lyxigare morotsakaka med valnötter och vit choklad-frosting.
Ingredienser:
3 ägg
2 dl strösocker
3 stora finrivna morötter
1 dl brunt rörsocker
3 stora finrivna morötter
1 dl brunt rörsocker
3,25 msk pepparkakskrydda
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
2,5 dl matolja (solrosolja ger minst smak men rapsolja funkar också bra)
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
2,5 dl matolja (solrosolja ger minst smak men rapsolja funkar också bra)
200 g mjukt smör
4 dl florsocker
250 g färskost
30 g grovkrossad polkagris
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt.
3. Blanda finrivna morötter, rörsocker och pepparkakskrydda i en separat skål och tillsätt det till ägget och sockret. Blanda med slickepott.
4. I en annan skål blandar du vetemjöl, bakpulver och salt. Sikta ner det också med äggen och morötterna och blanda väl.
5. Smöra en bakform på ca 23 cm i diameter eller en avlång form som rymmer ca 1,5 liter och täck kanterna med bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
6. Ta bort kakan från formen och låt svalna helt innan du har på frostingen.
7. Vispa smöret riktigt vitt och fluffigt i ca 5 minuter med elvisp. Tillsätt florsockret och vispa lite till. Ha till sist i färskosten och vispa tills du får en krämig frosting.
8. Bre eller spritsa på frostingen på den avsvalnade morotspepparkakan. Jag spritsade med en mindre stjärntyll så att det skulle se ut lite som snö som hängde över kanterna på kakan.
9. Garnera till sist med krossad polkagris.
Smaskens, ska testa i helgen!! 🙂
Men ååh, måste testa 😀
men mums!
Mums vad gott!!! Nu måste jag baka, haha!
Gud vad gott det lät! Det måste jag testa 🙂
Ser magisk ut! Och lika fina bilder som vanligt! 🙂
Jag har gjort ett nyttigt recept på denna kaka 😀 http://goforfit.se/2016/december/gingerbread-carrot-cake-2.html
Står det rätt att det ska vara 2.5dl olja i kaksmeten?
Hejhej, precis 😊
När ska oljan tillsättas?