Tårtskolan del I: Tårtbotten

Nu är det äntligen dags för tårtskolan att sätta igång här på bloggen! Som jag tidigare har berättat så är den till för att besvara alla de frågor jag fått om mina tårtor samt tips och tricks om hur du lyckas med din egen tårta. Jag vill också säga det att detta är tips som jag har kommit fram till genom alla de misstag som jag själv gjort genom åren samt vad jag läst i olika forum. Det finns som vanligt säkert många andra sätt att göra det på osv.

 
För att göra det så lite stressigt som möjligt så brukar jag försöka göra så mycket som möjligt i god tid innan tårtan ska vara klar. Tårtbotten samt dekorationer i gum paste är sådant som du kan förbereda veckor innan tårtan ska vara klar. Tårtbottnar förvarar jag i frys och skär kalla för att få så jämna skivor som möjligt och gum paste gör jag och förvarar jag i en tärtförslutande burk efter att de torkat.
 
 
Now it’s finally time for a small cake school to start here on the blog! As I have told you before, it will be a chance for me to answer all the questions you’ve had about my cakes as well as tips and tricks on how to succeed with your own cake. I would also say that this is the advice that I have come up with through all the mistakes that I have made through the years and what I’ve read in various forums. There are, as usual, certainly many other ways to do it and so on.
 
To make it as little stressfull as possible, I usually try to do as much as possible in advance of the cake to be ready. Cake base and decorations made of gum paste is such that you can prepare weeks before the cake to be ready. I keep cake bases in the freezer and gum paste decorations in a chipped-sealing jar after they’ve dried.
Till tårtbotten använder jag 9 gånger av 10, tre-lika receptet. Det funkar alltid för mig så länge jag inte slarvar samt går enligt följande tips:
  • Använd rumstempererade ägg.
  • Vispa ihop ägg och strösockret vitt och pösigt på medelhastighet.
  • Blanda vetemjöl med bakpulver noga och sikta ner dem med sil för en extra fin tårtbotten.
  • Vänd ihop smeten försiktigt och gör det tills du ser att all vetemjöl har gått in i smeten.
Det bästa för en hög och fin botten är en form med höga kanter. Jag älskar PMEs formar som är hela 10 cm höga. Den finns att köpa på Cake & Design. Innan jag hade en sån så fodrade jag kanterna på en kortare form med bakplåtspapper men det är så himla bökigt haha, skönt att slippa om man kan!
 
 
For the cake base, I use 9 times out of 10, this recipe. It always works for me as long as I take my time and bake according to the following tips:

  •      Use room-temperatured eggs.
  •      Whisk together eggs and granulated sugar until fluffy and white on medium speed.
  •      Mix flour with baking powder carefully and aim them down with strainer for an extra nice cake base.
  •      Turn up the batter gently with a spatula and do it until you see that all the flour has gone into the batter.

The best for a high and fine cake base is a baking pan with high edges. I love PMEs baking pans that are 10 cm high. It is available to buy at Cake & Design. Before I had one of those, I lined the edges of a shorter baking pan with baking paper but it is so very troublesome haha, nice to avoid if you can!

 
Efter att du smörjt formen och haft i smeten ska den gräddas och då är det längst ner i ugnen som gäller. I regel brukar 45 minuter räcka men många gånger har jag behövt ha i den upp till 1 timme. Låt det ta den tid det behöver och öppna inte ugnsluckan!
 
 
After spraying the baking pan with non stick spray and held in the batter, you bake it in the bottom of the oven. In general, 45 minutes is usually sufficient, but many times I have to bake it up to 1 hour depending on the size of the cake. Let it take the time it needs, and do not open the oven door!
Låt din tårtbotten svalna helt i formen innan du tar ut den. Plasta in den och förvara i frys tills du behöver den. När det är dags att dela på den så brukar jag låta den tina i rumstemperatur men skära den när den fortfarande är lite kall för att den inte ska smula så mycket.
 
För att skivorna ska bli lika tjocka brukar jag helt enkelt mäta ut med linjal runt hela kakan samtidigt som jag gör skåror som jag sedan följer när jag skär igenom med en vanlig brödkniv. I skärandet ska man undvika att såga sig igenom då det också orsakar många smulor!
 
Om ni har några ytterligare tips på vad man ska tänka på när man bakar tårtbotten får ni gärna dela med er av dem i kommentarsfältet! 🙂
 
 
Let your cake base cool completely in the baking pan before removing it. Wrap and store in the freezer until you need it. When it’s time to cut it, I usually let it thaw at room temperature, but cut it when it is still a bit cold for it not to trifle so much.
 
If you have any additional tips on what to think about when baking a cake base you are welcome to share them in the comments! 🙂
Prenumerera
Notis om
guest
2 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anonym
4 år sedan

Super bra tips 🙂

Camilla
4 år sedan

Kul att se att du bloggar igen!

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x