Tajine med köttbullar

En marockansk klassiker bjöds det på här hemma till lunch igår. En smakrik tajine med köttbullar i tomatsås. Den är lättare att göra än vad man kan tro och du behöver inte en tajine i keramik för att göra den hemma hos dig, det går lika bra med en lite större tjockbottnad kastrull eller stekpanna. I Marocko äts den med bröd och sallad men det går absolut att servera med pasta, bulgur eller ris. Det här recepetet räcker till 4 portioner.
 
Ingredienser (tomatsås):
1 burk à 400 g passerade tomater
1 gul lök
3 pressade vitlöksklyftor
1,5 tsk paprikakrydda
 1,5 tsk kummin
1,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
3 msk finhackad persilja
3 msk finhackad koriander
3 msk olivolja
 
Gör såhär:
1. Stek gul lök och vitlök i olivoljan på medelvärme tills löken blivit mjuk.
2. Tillsätt sedan passerade tomater, alla kryddor, persilja och koriander. Blanda tills det börjat sjuda, sänk värmen om det behövs och lägg på locket.
3. Gör under tiden iordning köttbullarna.
 
Ingredienser (köttbullar):
500 g köttfärs
1 gul lök
1 tsk paprikakrydda
1 tsk kummin
1 tsk salt
0,5 tsk kanel
2 msk finhackad persilja
2 msk finhackad koriander
 
2 ägg och några blad persilja till garnering.
 
Gör såhär:
1. Blanda ihop alla ingredienser till köttbullarna.
2. Rulla till bollar, jag brukar göra dem ungefär lika stora som femkronor i diameter.
3. Lägg alla köttbullar i tomatsåsen. Helst inte på varandra.
4. Lägg på locket igen och låt köttbullarna tillagas med tomatsåsen i ungefär 30 minuter.
5. Kläck två ägg på köttbullarna och låt dem tillagas utan locket på. Avsluta med att garnera med några blad persilja.
 
 
Yesterday I made this classic Moroccan dish for lunch. A tasty tajine with meatballs in tomato sauce. It is easier to make than you might think and you do not need a tajine ceramics to make it yourself, it works just as well with a heavy saucepan or skillet. In Morocco, it is eaten with bread and salad but you can definitely serve with pasta, bulgur or rice. This recipe is enough for 4 servings.
 
Ingredients (tomato sauce):
1 jar of 400 g strained tomatoes
1 onion
3 pressed garlic cloves
1.5 tsp seasoning pepper 1.5 tsp caraway
1.5 tsp salt
0.5 teaspoons black pepper
3 tablespoons finely chopped parsley
3 tablespoons finely chopped cilantro
3 tablespoons olive oil

Do this:
1. Fry the onion and garlic in olive oil over medium heat until the onions become soft.
2. Then add the strained tomatoes, all spices, parsley and cilantro. Mix until it starts to simmer, lower the heat if needed and put on the lid.
3. Meanwhile, prepare the meatballs.

Ingredients (meatballs):
500 g minced beef
1 onion
1 teaspoon paprika spice
1 teaspoon cumin
1 tsp salt
0.5 teaspoon cinnamon
2 tablespoons finely chopped parsley
2 tablespoons finely chopped cilantro

2 eggs and a few parsley leaves for garnish

Do this:
1. Mix together all the ingredients for the meatballs.
2. Roll into balls.
3. Add all the meatballs into the tomato sauce. Preferably not on top of each other.
4. Place the lid back on and let the meatballs cook with the tomato sauce for about 30 minutes.
5. Hatch two eggs on the meatballs and let them cook without a lid on. Finish by garnishing with some parsley.
Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x