Det är många som har frågat mig om hur jag gör mina tårtfyllningar eftersom att jag alltid gör dem helt fria från gelatin. När jag började baka tårtor så brukade jag använda gelésocker men störde mig på att jag då inte kunde kontrollera sötman som jag ville. Därför gick jag över till att använda agar agar pulver som går att hitta i de flesta välsorterade asiatiska/thai-matbutiker.
Jag blev dock snabbt besviken över det glesa utbud som finns av recept på mousser och tårtfyllningar baserade på agar agar så jag har fått testa mig fram till egna recept som jag är helt nöjd med. Dessa fungerar såklart lika bra att servera som de är i glas som efterrätt. Hoppas att ni också tycker att dem är givande!
A lot of you have been asking me about how I make my cake fillings because I always make them completely free of gelatin. When I started baking cakes I used to use the jelly sugar but it bothered me that I could not control the sweetness that I wanted. Therefore, I went back to using the agar agar powder that can be found in most well-stocked Asian / Thai-food stores.
However, I was quickly disappointed in the recipes available on mousses and pie fillings based on agar agar, so I had to test my way to the recipe that I am completely satisfied with.
I will do a separate post for each filling that I use to make it easier for you to find and easier for me to link to. This recipe is enough for one layer of filling on a cake with a diameter of 23 cm.
Ingredients (Strawberry Shortcake):
225g frozen strawberries
1 dl water
2 teaspoons lemon juice
0.75 teaspoon agar agar powder
1.5 tablespoons powdered sugar
3 dl whipping cream
Do this:
1. Boil frozen strawberries, water and lemon juice in a saucepan until the strawberries are completely dissolved.
2. Strain the strawberry puré so that you lose any threads, cores and pieces that may be left.
3. Beat in the agar agar powder and boil again. Allow to cook, stirring, until it reaches 45 degrees celsius (or cook for 3-5 minutes).
4. Pour everything into a bowl and let cool in room temperature! But do not let it harden completely before mixing it with the whipping cream.
5. Whisk the cream, then add the strawberry puré. Then add the powdered sugar. Beat until you get a smooth, nice and fluffy mousse.
Åh så gott det ser ut! 🙂
Hej.
Jag kan ingenting om bakning men skulle ge mig på att göra denna jordgubbsmousse. Den skar sig 😲 hur och varför? Är jag den enda som lyckats med detta? De såg jätte bra ut tills jag hade i florsockret..
hehe tips.
Hej. Varför skar sig min jordgubbsmousse när jag skulle ha i florsockret? 😂