Jordgubbsmousse med agar agar

Det är många som har frågat mig om hur jag gör mina tårtfyllningar eftersom att jag alltid gör dem helt fria från gelatin. När jag började baka tårtor så brukade jag använda gelésocker men störde mig på att jag då inte kunde kontrollera sötman som jag ville. Därför gick jag över till att använda agar agar pulver som går att hitta i de flesta välsorterade asiatiska/thai-matbutiker.
 
Jag blev dock snabbt besviken över det glesa utbud som finns av recept på mousser och tårtfyllningar baserade på agar agar så jag har fått testa mig fram till egna recept som jag är helt nöjd med. Dessa fungerar såklart lika bra att servera som de är i glas som efterrätt. Hoppas att ni också tycker att dem är givande!
 
 
A lot of you have been asking me about how I make my cake fillings because I always make them completely free of gelatin. When I started baking cakes I used to use the jelly sugar but it bothered me that I could not control the sweetness that I wanted. Therefore, I went back to using the agar agar powder that can be found in most well-stocked Asian / Thai-food stores.

However, I was quickly disappointed in the recipes available on mousses and pie fillings based on agar agar, so I had to test my way to the recipe that I am completely satisfied with.

Jag kommer att göra separata inlägg för varje fyllning som jag använder för att kunna göra det lättare för er att hitta och lättare för mig att länka till. Det här receptet räcker till ett lager fyllning på en tårta med diameter på 23 cm.
 
Ingredienser (jordgubbsmousse):
225 g frysta jordgubbar
1 dl vatten
2 tsk citronsaft
0,75 tsk agar agar pulver
 
1,5 msk florsocker
3 dl vispgrädde
 
Gör såhär:
1. Koka upp frysta jordgubbar, vatten och citronsaft i en kastrull tills jordgubbarna löst upp sig helt.
2. Sila jordgubbsmouset så att du blir av med eventuella trådar, kärnor och bitar som finns kvar.
3. Vispa ner agar agar pulver och koka upp igen. Låt koka under omrörning tills den nått 45 grader (eller låt koka i 3-5 minuter).
4. Häll över allt i en skål och låt svalna i rumstemperatur! Den ska dock inte hinna bli hård när du vispar i den i grädden som en mjuk puré.
5. Vispa upp grädden löst och tillsätt sedan jordgubbsmoset. Tillsätt sedan florsocker. Vispa tills du får en jämn, fin och fluffig mousse.
 
 
I will do a separate post for each filling that I use to make it easier for you to find and easier for me to link to. This recipe is enough for one layer of filling on a cake with a diameter of 23 cm.

Ingredients (Strawberry Shortcake):
225g frozen strawberries
1 dl water
2 teaspoons lemon juice
0.75 teaspoon agar agar powder

1.5 tablespoons powdered sugar
3 dl whipping cream

Do this:
1. Boil frozen strawberries, water and lemon juice in a saucepan until the strawberries are completely dissolved.
2. Strain the strawberry puré so that you lose any threads, cores and pieces that may be left.
3. Beat in the agar agar powder and boil again. Allow to cook, stirring, until it reaches 45 degrees celsius (or cook for 3-5 minutes).
4. Pour everything into a bowl and let cool in room temperature! But do not let it harden completely before mixing it with the whipping cream.
5. Whisk the cream, then add the strawberry puré. Then add the powdered sugar. Beat until you get a smooth, nice and fluffy mousse.

Prenumerera
Notis om
guest
1 Kommentar
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Denise
4 år sedan

Åh så gott det ser ut! 🙂

1
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x