Saftiga saffransflätor

Det vankas saffranstider och varje år hittills har jag bara väntat på den här årstiden för att kunna köpa mig en saftig saffranslängd i mataffären men i år gav jag mig på att baka den själv och riktigt riktigt gott och saftigt blev det! Det här receptet ger två STORA saffranslängder fyllda med mandelmassa, vanilj och kardemumma.
Every year, I’m waiting for november and december for the grocery shops to start selling these saffron braids as they are called with almond paste. This year I just had to try making them myself – and this is the delicious result! My recipe will give you two BIG saffron braids filled with almond paste, vanilla and cardamom.
Ingredients (dough):
200 g room tempered butter
1 cup whole milk
1 cup whipping cream
50 g yeast
2 sachets of saffron of 0,5 g each
0,5 tsp salt
0,75 cup granulated sugar
5 cups all purpose flour
Ingredients (filling):
100 g room tempered butter
200 g grated almond paste
0,5 tsp non-alcoholic vanilla aroma
1 cup whipping cream
1 tsp cardamom
1. Heat the milk and whipping cream until lukewarm, about 37 degrees celsius.
2. In a bowl, crumble the yeast and pour over the milk and cream mixture. Stir until the yeast is completely dissolved.
3. Add the room tempered butter, saffron, sugar and salt.
4. Stir in a little flour at a time until you get a smooth dough.
5. Let rise covered for about 2 hours.
6. Preheat the oven to 175 degrees celsius.
7. Roll out the dough on a floured surface to two plates with dimensions of approximately 30×40 cm.
8. Mix together all the ingredients for the filling and spread the it on the two plates. Roll them up one by one and put on a baking sheet with parchment paper.
9. Cut your lengths so they resemble braids and brush them with a beaten egg. Decorate with pearl sugar or almond.
10. Bake the braids in the middle of the oven for 30-40 minutes. Reduce heat to 150 degrees during the last 10 minutes.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Saftiga saffransflätor

Ingredienser

Ingredienser (deg):
200 g rumsvarmt smör
3 dl röd mjölk
2 dl vispgrädde
50 g jäst
2 påsar saffran à 0,5 g
0,5 tsk salt
2 dl strösocker
12 dl vetemjöl

Ingredienser (fyllning):
100 g rumsvarmt smör
200 g riven mandelmassa
0,5 tsk alkoholfri vaniljarom
1 tsk kardemumma

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

Ingredienser (deg):
200 g rumsvarmt smör
3 dl röd mjölk
2 dl vispgrädde
50 g jäst
2 påsar saffran à 0,5 g
0,5 tsk salt
2 dl strösocker
12 dl vetemjöl

Ingredienser (fyllning):
100 g rumsvarmt smör
200 g riven mandelmassa
0,5 tsk alkoholfri vaniljarom
1 tsk kardemumma

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Värm mjölken och vispgrädden till fingervamt, ca 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölk- och gräddblandningen. Rör om till jästen lösts upp helt.
  3. Blanda ner rumsvarmt smör, saffran, strösocker och salt.
  4. Rör ner lite mjöl i taget tills du får en smidig deg som släpper från kanterna. Hällre att den är lite för lös och blöt än helt torr. Torr deg ger torra bullar!
  5. Låt jäsa täckt i ca 2 timmar.
  6. Sätt ugnen på 175 grader.
  7. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord till två plattor med måtten ca 30×40 cm.
  8. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen och bre ut den på plattorna. Rulla ihop dem en och en och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper.
  9. Klipp upp dina längder så de liknar flätor och pensla dem med ett uppvispat ägg. Dekorera med pärlsocker eller mandelflarn.
  10. Grädda flätorna i mitten av ugnen i 30-40 minuter. Sänk värmen till 150 grader de sista 10 minutrarna.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Värm mjölken och vispgrädden till fingervamt, ca 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölk- och gräddblandningen. Rör om till jästen lösts upp helt.
  3. Blanda ner rumsvarmt smör, saffran, strösocker och salt.
  4. Rör ner lite mjöl i taget tills du får en smidig deg som släpper från kanterna. Hällre att den är lite för lös och blöt än helt torr. Torr deg ger torra bullar!
  5. Låt jäsa täckt i ca 2 timmar.
  6. Sätt ugnen på 175 grader.
  7. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord till två plattor med måtten ca 30×40 cm.
  8. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen och bre ut den på plattorna. Rulla ihop dem en och en och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper.
  9. Klipp upp dina längder så de liknar flätor och pensla dem med ett uppvispat ägg. Dekorera med pärlsocker eller mandelflarn.
  10. Grädda flätorna i mitten av ugnen i 30-40 minuter. Sänk värmen till 150 grader de sista 10 minutrarna.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
3 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
umm Asiyah
8 years ago

Åh maa shaa Allah så gott det ser ut! Undrar vilket märke som säljer alkoholfri arom? Har endast hittat med alkohol tyvärr
Må Allah bevara dig

a n n i k a
8 years ago

Mumsigt!

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?