

Jag tycker att hemmagjord pizza är sååå mycket godare än köpt och tre anledningar gör det värd det lilla extra arbetet. 1. Som alltid med hemmagjord mat så vet du exakt vad den innehåller. 2. Favorittoppingen som pizzarestaurangen snålar med kan du ha hur mycket du vill av. 3. Du får mycket mer pizza för pengarna!
Det här receptet ger 4 pizzor.
Det här receptet ger 4 pizzor.
Ingredienser (deg):
25 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten
3 msk olivolja
1 tsk salt
0,5 tsk ströocker
3 dl majsmjöl
3 dl rågsikt
5 dl ljummet vatten
3 msk olivolja
1 tsk salt
0,5 tsk ströocker
3 dl majsmjöl
3 dl rågsikt
3 dl vetemjöl
4-5 dl grovt rågmjöl(eller tills degen släpper från kanterna)
4-5 dl grovt rågmjöl(eller tills degen släpper från kanterna)
Ingredienser (fyllning & topping):
2 msk smör
1 purjolök
2 salladslökar
1 paket à 400 g passerade tomater
3 msk tomatpure
salt
peppar
torkad eller färsk koriander
torkad basilika
hackad persilja
riven valfri ost
rökt lax
ruccola
Gör såhär:
1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i lite av det ljumna vattnet i taget.
2. Tillsätt olivolja, salt, strösocker och blanda.
3. Börja med att knåda in majsmjöl, rågsikt och vetemjöl och tillsätt sedan lite av det grova rågmjölet i taget. Sluta knåda när degen släpper från kanterna.
4. Låt degen jäsa i ca 1 timme. Gör under tiden somatsåsen.
5. Hacka lökarna fint och stek på låg värme i smöret till de blir mjuka och får en fin färg.
6. Tillsätt passerade tomater, tomatpure och kryddor efter smak och tycke.
7. Dela degen i fyra lika stora delar och kavla ut till runda plattor. Ha på tomatsåsen och riven ost samt annan valfri topping om du vill att den ska gräddas. För att göra den pizza jag gjorde så har du bara på tomatsås och ost och toppar med rökt lax och ruccola precis innan servering.
Gott!