Fem nyanser av mini donuts!

Idag tog jag äntligen an mig ett bakverk som jag velat göra länge – donuts! Så roligt att göra och inte alls så svårt som jag trodde. Att dekorera och kombinera smaker på toppingen var helt klart det roligaste momentet. Jag gjorde minisar eftersom att jag tycker att dem är så söta och för att de ger utrymme i magsäcken till att prova mer än en smak. Min favorit är den med socker, enkelt och gott! De andra är toppade med jordnötter/choklad, daim, jordgubb/strössel och till sist vanlig glasyr med riven choklad.
Här kommer receptet för er som vill prova själva, receptet ger 20 små eller 10 stora donuts!
Ingredienser (donuts):
12,5 g (1/4 paket) jäst för söta degar
50 g smör/margarin
1,5 dl mjölk
1 dl socker
0,5 tsk salt
1 ägg
5-6 dl vetemjöl
ca 1 liter olja till fritering (solros eller raps)
 

Gör såhär:

 • Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm upp till 37 grader.
 • Smula jästen i en bunke och häll över mjölksmöret lite i taget och rör om tills jästen lösts upp.
 • Tillsätt socker, salt, ägg och hälften av mjölet. Rör ihop till en smet.
 • Tillsätt resten av mjölet och arbeta ihop till en kletig deg. Att den är kletig är bra, tillsätter du mer mjöl här så kommer de inte bli sådär fluffigt goda och smälta i munnen.
 • Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter.
 • Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en platta som är 1 cm tjock.
 • Ta ut rundlar i den storlek du vill ha, jag använde öppningen på ett glas som är ca 4 cm i diameter för att göra minisar. Gör också ett hål i mitten, för detta använde jag botten av en mindre tyll men vad som helst går såklart bra bara det är runt och mindre än donuten själv.
 • Donutsen ska inte in i ungen men jag valde ändå att klä en bakplåt med bakplåtspapper för att de skulle ha en bra plats att jäsa på. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
 • Värm upp oljan i en vid gryta till 180 grader, jag använder min wokpanna. Fritera ett par donuts åt gången tills de fått fin färg. Låt rinna av och svalna på hushållspapper eller galler. Vill du bara ha socker på dem så ska du vända dem i strösocker medan de fortfarande är varma annars väntar du med dekorationen tills de svalnat.
Ingredienser (glasyr):
50 g smör/margarin
5 dl florsocker
1/2 dl mjölk
Gör såhär:
 • Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.
 • Tillsätt florsocker och mjölk och vispa tills glasyren är slät. Är den för lös behöver du ha i mer florsocker.
 • Dela upp glasyren i så många skålar som du vill ha glasyrsmaker. Du kan ha i allt från kakao, smält choklad av din favoritsort, hushållsfärg, sylt – kombinationerna är oändliga!

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

8 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anonym
7 år sedan

mums

Muslima
5 år sedan

Salam aleikum jag undrar om desaa donuts blir så där mjuka och fluffiga som när man köper dom ute. Jag gjorde donuts för några veckor sen men de blev hårda.. barnen gilladr dom men inte jag och jag älskar donuts

ɑ n n i k ɑ
7 år sedan

Super mumsigt 😀

Muslima
5 år sedan

Ska man ha torrjäst eller den andra. Glömde fråga

Tilia
Tilia
4 månader sedan

Ser hel grymt ut min brorsa har namsdag snart ska baka donuts till honom

8
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x