Fem nyanser av mini donuts!

Idag tog jag äntligen an mig ett bakverk som jag velat göra länge – donuts! Så roligt att göra och inte alls så svårt som jag trodde. Att dekorera och kombinera smaker på toppingen var helt klart det roligaste momentet. Jag gjorde minisar eftersom att jag tycker att dem är så söta och för att de ger utrymme i magsäcken till att prova mer än en smak. Min favorit är den med socker, enkelt och gott! De andra är toppade med jordnötter/choklad, daim, jordgubb/strössel och till sist vanlig glasyr med riven choklad.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Fem nyanser av mini donuts!

Portioner: 20

Ingredienser

12,5 g (1/4 paket) jäst för söta degar
50 g smör/margarin
1,5 dl mjölk
1 dl socker
0,5 tsk salt
1 ägg
5-6 dl vetemjöl
ca 1 liter olja till fritering (solros eller raps)

Ingredienser (glasyr):
50 g smör/margarin
5 dl florsocker
1/2 dl mjölk

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 20st

Ingredienser

12,5 g (1/4 paket) jäst för söta degar
50 g smör/margarin
1,5 dl mjölk
1 dl socker
0,5 tsk salt
1 ägg
5-6 dl vetemjöl
ca 1 liter olja till fritering (solros eller raps)

Ingredienser (glasyr):
50 g smör/margarin
5 dl florsocker
1/2 dl mjölk

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm upp till 37 grader.
  2. Smula jästen i en bunke och häll över mjölksmöret lite i taget och rör om tills jästen lösts upp.
  3. Tillsätt socker, salt, ägg och hälften av mjölet. Rör ihop till en smet.
  4. Tillsätt resten av mjölet och arbeta ihop till en kletig deg. Att den är kletig är bra, tillsätter du mer mjöl här så kommer de inte bli sådär fluffigt goda och smälta i munnen.
  5. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en platta som är 1 cm tjock.
  7. Ta ut rundlar i den storlek du vill ha, jag använde öppningen på ett glas som är ca 4 cm i diameter för att göra minisar. Gör också ett hål i mitten, för detta använde jag botten av en mindre tyll men vad som helst går såklart bra bara det är runt och mindre än donuten själv.
  8. Donutsen ska inte in i ungen men jag valde ändå att klä en bakplåt med bakplåtspapper för att de skulle ha en bra plats att jäsa på. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
  9. Värm upp oljan i en vid gryta till 180 grader, jag använder min wokpanna. Fritera ett par donuts åt gången tills de fått fin färg. Låt rinna av och svalna på hushållspapper eller galler. Vill du bara ha socker på dem så ska du vända dem i strösocker medan de fortfarande är varma annars väntar du med dekorationen tills de svalnat.
  10. Glasyr: Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.
  11. Tillsätt florsocker och mjölk och vispa tills glasyren är slät. Är den för lös behöver du ha i mer florsocker.
  12. Dela upp glasyren i så många skålar som du vill ha glasyrsmaker. Du kan ha i allt från kakao, smält choklad av din favoritsort, hushållsfärg, sylt – kombinationerna är oändliga!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm upp till 37 grader.
  2. Smula jästen i en bunke och häll över mjölksmöret lite i taget och rör om tills jästen lösts upp.
  3. Tillsätt socker, salt, ägg och hälften av mjölet. Rör ihop till en smet.
  4. Tillsätt resten av mjölet och arbeta ihop till en kletig deg. Att den är kletig är bra, tillsätter du mer mjöl här så kommer de inte bli sådär fluffigt goda och smälta i munnen.
  5. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en platta som är 1 cm tjock.
  7. Ta ut rundlar i den storlek du vill ha, jag använde öppningen på ett glas som är ca 4 cm i diameter för att göra minisar. Gör också ett hål i mitten, för detta använde jag botten av en mindre tyll men vad som helst går såklart bra bara det är runt och mindre än donuten själv.
  8. Donutsen ska inte in i ungen men jag valde ändå att klä en bakplåt med bakplåtspapper för att de skulle ha en bra plats att jäsa på. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
  9. Värm upp oljan i en vid gryta till 180 grader, jag använder min wokpanna. Fritera ett par donuts åt gången tills de fått fin färg. Låt rinna av och svalna på hushållspapper eller galler. Vill du bara ha socker på dem så ska du vända dem i strösocker medan de fortfarande är varma annars väntar du med dekorationen tills de svalnat.
  10. Glasyr: Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.
  11. Tillsätt florsocker och mjölk och vispa tills glasyren är slät. Är den för lös behöver du ha i mer florsocker.
  12. Dela upp glasyren i så många skålar som du vill ha glasyrsmaker. Du kan ha i allt från kakao, smält choklad av din favoritsort, hushållsfärg, sylt – kombinationerna är oändliga!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anonymous
8 years ago

mums

Muslima
6 years ago

Salam aleikum jag undrar om desaa donuts blir så där mjuka och fluffiga som när man köper dom ute. Jag gjorde donuts för några veckor sen men de blev hårda.. barnen gilladr dom men inte jag och jag älskar donuts

ɑ n n i k ɑ
8 years ago

Super mumsigt 😀

Muslima
6 years ago

Ska man ha torrjäst eller den andra. Glömde fråga

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?