Tårtbotten tre lika à la morotskaka

Den senaste tiden har jag varit så trött på den traditionella tårtbotten enligt “tre lika” receptet. Jag har varit sugen på något nytt men inte velat gå allt för långt från “tre lika” principen som alltid ger höga och fina bottnar. På fredag blir det fest och till den tårtan ville jag testa på att göra en variant med touch av morotskaka. Hittills har jag delat och fyllt den med cream cheese frosting och jag är riktgit nöjd! Nu ska den spacklas, täckas och dekoreras! Receptet hittar ni nedan.
Ingredienser (tårtbotten):
Ursprungsreceptet för tårtbotten tre lika är följande. Bakformens diameter styr mängden ingredienser.
15-18 cm: 2 stora ägg, strösocker, vetemjöl, 1 tsk bakpuler
20 cm: 3 stora ägg, strösocker, vetemjöl, 1 tsk bakpulver
24 cm: 4-5 stora ägg, strösocker, vetemjöl, 1,5 tsk bakpulver
26 cm: 5-6 stora ägg, strösocker, vetemjöl, 2 tsk bakpulver
Denna bild visar ingrediensfördelning för ursprungsreceptet. För morotskakevarianten ersätter du bland annat 1/4 av strösockret till farinsocker.
 
För varianten med morotskaka så byter jag ut 1/4 av strösockret till farinsocker samt tillsätter 1 tsk kanel, 1 tsk nejlika, 1 tsk salt och 2 finrivna morötter till ingredienslistan. Kom också ihåg att alla ingredienser gör sig bäst rumsvarma.
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, farinsocker och socker vitt och pösigt.
3. Blanda ihop mjöl, bakpulver, kanel, nejlika och salt ordentligt och sikta ner detta i ägg blandningen under försiktig omrörning.
4. Tillsätt även de finrivna morötterna.
5. Smörj en form och täck kanterna med bakplåtspapper för extra stabilitet.
6. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter för 2 ägg, 25-30 minuter för 3-4 ägg eller 35-40 minuter för 5-6 ägg.
Jag fyllde mina bottnar med cream cheese frosting. Riktigt gott att kombinera med morotskaka!
Ingredienser (fyllning):
100 g rumsvarmt smör
200 g färskost
rivet skal från en citron
5 dl florsocker
Gör såhär:
1. Vispa smör, färskost och citronskal till en fluffig smet.
2. Tillsätt lite florsocker i taget under fortsatt vispning.
3. Fyll dina tortbottnar.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Tårtbotten tre lika à la morotskaka

Ingredienser

För varianten med morotskaka så byter jag ut 1/4 av strösockret till farinsocker samt tillsätter 1 tsk kanel, 1 tsk nejlika, 1 tsk salt och 2 finrivna morötter till ingredienslistan. Kom också ihåg att alla ingredienser gör sig bäst rumsvarma.

Ingredienser (fyllning):
100 g rumsvarmt smör
200 g färskost
rivet skal från en citron
5 dl florsocker

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

För varianten med morotskaka så byter jag ut 1/4 av strösockret till farinsocker samt tillsätter 1 tsk kanel, 1 tsk nejlika, 1 tsk salt och 2 finrivna morötter till ingredienslistan. Kom också ihåg att alla ingredienser gör sig bäst rumsvarma.

Ingredienser (fyllning):
100 g rumsvarmt smör
200 g färskost
rivet skal från en citron
5 dl florsocker

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
ɑ n n i k ɑ
9 years ago

Mums med tårta 😀

Sanna
9 years ago

Gott! 😀

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?