Den senaste tiden har jag varit så trött på den traditionella tårtbotten enligt “tre lika” receptet. Jag har varit sugen på något nytt men inte velat gå allt för långt från “tre lika” principen som alltid ger höga och fina bottnar. På fredag blir det fest och till den tårtan ville jag testa på att göra en variant med touch av morotskaka. Hittills har jag delat och fyllt den med cream cheese frosting och jag är riktgit nöjd! Nu ska den spacklas, täckas och dekoreras! Receptet hittar ni nedan.
Ingredienser (tårtbotten):
Ursprungsreceptet för tårtbotten tre lika är följande. Bakformens diameter styr mängden ingredienser.
15-18 cm: 2 stora ägg, strösocker, vetemjöl, 1 tsk bakpuler
20 cm: 3 stora ägg, strösocker, vetemjöl, 1 tsk bakpulver
24 cm: 4-5 stora ägg, strösocker, vetemjöl, 1,5 tsk bakpulver
26 cm: 5-6 stora ägg, strösocker, vetemjöl, 2 tsk bakpulver
15-18 cm: 2 stora ägg, strösocker, vetemjöl, 1 tsk bakpuler
20 cm: 3 stora ägg, strösocker, vetemjöl, 1 tsk bakpulver
24 cm: 4-5 stora ägg, strösocker, vetemjöl, 1,5 tsk bakpulver
26 cm: 5-6 stora ägg, strösocker, vetemjöl, 2 tsk bakpulver
Denna bild visar ingrediensfördelning för ursprungsreceptet. För morotskakevarianten ersätter du bland annat 1/4 av strösockret till farinsocker.
För varianten med morotskaka så byter jag ut 1/4 av strösockret till farinsocker samt tillsätter 1 tsk kanel, 1 tsk nejlika, 1 tsk salt och 2 finrivna morötter till ingredienslistan. Kom också ihåg att alla ingredienser gör sig bäst rumsvarma.
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, farinsocker och socker vitt och pösigt.
3. Blanda ihop mjöl, bakpulver, kanel, nejlika och salt ordentligt och sikta ner detta i ägg blandningen under försiktig omrörning.
4. Tillsätt även de finrivna morötterna.
5. Smörj en form och täck kanterna med bakplåtspapper för extra stabilitet.
6. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter för 2 ägg, 25-30 minuter för 3-4 ägg eller 35-40 minuter för 5-6 ägg.
Jag fyllde mina bottnar med cream cheese frosting. Riktigt gott att kombinera med morotskaka!
Ingredienser (fyllning):
100 g rumsvarmt smör
200 g färskost
rivet skal från en citron
5 dl florsocker
Gör såhär:
1. Vispa smör, färskost och citronskal till en fluffig smet.
2. Tillsätt lite florsocker i taget under fortsatt vispning.
3. Fyll dina tortbottnar.
Mums med tårta 😀
Gott! 😀