Saftigt filmjölksbröd

Mörka bröd som är boost:ade med torkad frukt och nötter är en riktig favorit här hemma. Igår bakade jag detta filmjölksbröd och tog det jag hade hemma, solroskärnor och russin. Det är det som är så tacksamt med det här brödet, att man kan variera i oändlighet med det man råkar ha hemma eller tycker om och det blir lika gott varje gång! Ett riktigt bra skåprensarbröd.

Filmjölksbröd kan vara knepigt att få genomgräddat och därför gäller det att känna sin ugn väl men i regel är det bättre att ha den inne längre på låg temperatur än kort tid på hög och längst ner i ugnen.

Ingredienser:

2 dl havregryn (extra gott tycker jag att det blir med fiberhavregryn)

5 dl vetemjöl

1 dl linfrön

1 dl russin

1,5 dl solroskärnor

2 tsk bikarbonat

1 tsk salt

5,5 dl filmjölk

0,5 dl honung

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Knöckla ihop ett bakplåtspapper och täck insidan av en brödform (som rymmer minst 1,5 liter) med det.
  2. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt sedan filmjölk och honung och rör om till en jämn smet.
  3. Häll upp smeten i brödformen och grädda brödet i nedre delen av ugnen i 1,5 timmar.
  4. Låt brödet svalna i formen i minst en timme innan du lindar in det i en bakduk eller plastar in tätt. Kan serveras direkt eller förvaras torrt och svalt, ordentligt inplastat eller i en brödlåda.

TIPS!

  • Gör brödet glutenfritt genom att använda glutenfria havregryn och byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.
  • Gör brödet veganskt genom att byta ut filmjölken mot valfri växtbaserad yoghurt och honungen mot agavesirap. Gör du den dessutom glutenfri behöver du se till så att mjölmixen inte innehåller mjölk eller liknande.
  • Det enda som du måste ha till det här receptet är havregryn, vetemjöl, bikarbonat, salt, filmjölk och honung. Allt annat kan du skippa eller byta ut mot vilket frö, nötter eller torkad frukt du vill. Filmjölk kan du byta ut mot vilken syrlig mjölkprodukt du vill såsom (yoghurt, gräddfil osv). Honungen kan du byta mot sirap.
Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x